Ako sa kupuje tenisová raketa

2011-06-15 15:00:00 |   |    | 

Tenis už dlho nie je len vrcholovým športom, ale aj masovou a rekreačnou zábavou pre všetky vekové kategórie. Tomuto trendu sa rýchlo prispôsobili i výrobcovia, ktorých ponuka vybavenia je stále širšia.



Zorientovať sa v nej môže byť niekedy problém. Najmä pre nového adepta bieleho športu, ktorý si ešte nikdy raketu nekupoval.

Kvalitná raketa má rám vyrobený z jedného kusu. Lacnejšie hypermarketové rakety sú väčšinou z dvoch kusov. Ich životnosť je však krátka, údery s ňou sú dosť nepresné, takéto rakety sú vhodné na občasné hranie alebo na dovolenku.

Podobným prípadom sú aj rakety vyrobené zo zliatiny hliníka a titánu. Sú pomerne ťažké, pravidelné hranie s nimi by mohlo byť časom zaťažujúce pre kĺby celej ruky. Zlatým štandardom na výrobu rámu je v súčasnosti grafit.

Dôležitým faktorom je tiež hmotnosť rakety. Najľahšie majú okolo 260 gramov a odporúčajú sa ženám alebo každému, kto nemá zdravotne úplne v poriadku rameno či lakeť. Potom sú rakety s hmotnosťou okolo 285 gramov a tie sú vhodné pre širokú skupinu ľudí. Rám vážiaci cez 300 gramov používajú dobrí hráči, ale vyhovovať môže aj rekreačným tenistom. Priame delenie na mužské a ženské rakety neexistuje.

Ďalším kritériom je voľba veľkosti hlavy rakety. Výrobcovia ju uvádzajú v centimetroch a je to vlastne len odmeraný obvod tej časti rámu, kde je natiahnutý výplet. Štandardná veľkosť je od 100 do 105 centimetrov. Väčšia hlava znamená väčšiu plochu na úder, väčšiu šancu, že loptu správne trafíte, ale menšiu úderovú presnosť. Čím menšia hlava, tým je presnosť väčšia.

Každý výrobca má v ponuke rakety s rôznymi patentovanými technologickými vylepšeniami, ktoré majú začiatočníkovi pomôcť dosahovať lepší výkon. Takáto raketa toho urobí veľa za vás. Rekreačný tenista to určite ocení, ale lepší hráči by si zrejme sťažovali na menšiu presnosť a cit pri úderoch.

Neplatí, že najlepšie rakety sú tie najdrahšie. Tomu, kto má dobre zvládnutú techniku, stačí aj obyčajnejšia raketa v strednej cenovej triede. Všetky vylepšenia totiž idú na vrub menšej presnosti a citu na hru a odrážajú sa aj vo vyššej cene.

Niekedy sú všetky rady pri výbere nanič a tenistovi sadne raketa, ktorá sa mu na prvý pohľad vôbec nehodí. Záleží na pocite, keď si ju vezmete do ruky. Preto je výhodné, ak je taká možnosť, zahrať si chvíľu s testovacou raketou a až potom si ju kúpiť alebo nie. Takmer každý výrobca rakiet ponúka aj detské rakety, juniorské sú potom určené hráčom vo veku od 12 rokov. Majú rovnaké vlastnosti ako rakety pre dospelých, len majú nižšiu hmotnosť (okolo 240 gramov) a kratšiu rúčku.

 

Slovník

 

  • Balans - označuje, ako je raketa vyvážená. Rekreační hráči ju majú vyváženú smerom do hlavy alebo maximálne na stred, aby viac viedla úder. Pomôže to vynahradiť nedostatok úderovej techniky. S raketou vyváženou smerom do rúčky hrávajú lepší alebo profesionálni hráči. Balans je uvedený na rakete.
  • Grip - mäkká omotávka na rúčke rakety. Základný grip je na rakete od výrobcu, ale po čase sa dá aj vymeniť. Aby sa neničil, namotáva sa naň povrchový grip. Existujú protišmykové, savé, lepivé, antibakteriálne či ultratenké. Po zodraní sa jednoducho vymení.
  • Hrúbka rúčky - ak raketu chytíte, medzi končekmi prstov a vnútornou hranou palca by mal ostať priestor asi tak na malíček. Ale každý má inú ruku, treba sa riadiť aj pocitom. Ak sa vám zdá rúčka hrubá, radšej zvoľte tenšiu. V najhoršom prípade si ju môžete zväčšiť použitím dvoch povrchových gripov.
  • Vibrastop - je kúsok gumy, ktorá môže mať rôzny tvar. Vkladá sa do výpletu v jeho spodnej časti. Má za úlohu čo najviac absorbovať vibrácie výpletu, ktoré by sa inak prenášali do ruky a tým by sa strácala kontrola nad raketou.

 

Ceny

 

  • Raketa - neznačkové (hypermarket) stoja do 70 eur. Najnižšia trieda značkových rakiet sa začína pri 100 eurách. V rozmedzí od 130 do 260 eur sú rakety strednej triedy, nad 300 eur sú rakety s technologickými vylepšeniami.
  • Grip - základný, ktorý sa dáva priamo na rúčku, stojí od štyri eurá vyššie, ale pri častom hraní vydrží minimálne jednu sezónu. Na základný grip sa dáva povrchový, ktorý sa dá kúpiť od 1,50 eura. Po niekoľkých hodinách hry sa zoderie.
  • Výplet - Predáva sa v balíčku pre jednu raketu a kvalitnejší stojí od 7 eur vyššie. Výplet sa dá kúpiť aj na metre, cena bude zhruba rovnaká. Na jednu raketu si kupujte minimálne 11 metrov.
  • Vibrastop - Zaplatíte zaň od 1 eura vyššie.
  • Vyplietanie - Ceny sa líšia od servisu. V priemere stojí vypletenie na počkanie okolo 10 eur, ceny vypletenia za deň alebo za 48 hodín sa znižujú. Výplet by pri rekreačnom hraní mal vydržať jednu sezónu.


 

Zdroj/autor: teniscentrum, ntc, drom

Foto: sxc.hu

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
5.0/5 (6 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 25. apríl. 2024. Meniny má Marek, Marko, Markus.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa