Divy Blízkeho východu – Pozrite si, čo ponúkajú tajomné krajiny

2014-09-22 18:00:31 |   |    | 

O blízkom východe zvyčajne počujeme len v negatívnom zmysle. A predsa boli tieto krajiny kolískou obchodu, kultúry a vzdelania. Tu sa začínajú dejiny veľkých štátov a vládcov, ktorí vo svete znamenali veľa. Či už výbojní, alebo mierumilovní, všetci sa zapísali do dejín a ovplyvnili aj náš terajší život. O tom v akom prostredí žili však veľa nevieme. Preto si pozrite závery z Blízkeho východu.



 

Divy Blízkeho východu

 

Fjordy Musandam – príbuzné s tými nórskymi a predsa také iné. Prírodné podmienky tu namiesto zelenej oázy vytvorili vysušené svahy.

 

Ostrov Sokotra – Izolovaný a úplne jedinečný. Taký je tento maličký ostrovček plný unikátnych rastlín. Púštna ruža aj strom dračej krvi sú tu endemickými rastlinami.

 

Kaltus – v tejto vyprahnutej púšti vyrástli behom tisícročí úchvatné pieskové stĺpy. Vyformovalo ich neuveriteľne teplé podnebie. Oblasť tiahnuca sa 120 kilometrov zo severu na juh patrí k tým najteplejším na svete.

 

Rub ‘al Khali – púšť zaberajúca 1/3 Arabského polostrova. Žlto červené duny sa tiahnu kam oko dovidí, ale živého tvora na nich takmer niet. Zato je tunajšia oblasť bohatá na zásoby ropy.

 

Mŕtve more – div sveta. Koncentrácia soli je v tunajšej vode tak vysoká, že je takmer nemožné sa tu utopiť. Napriek hrozivému názvu a žiadnym živočíchom vo vode, je voda z Mŕtveho mora liečivá.

 

Wadi Rum – údolie, ktoré dnes obývajú beduíni, je známe skalnými útvarmi – Siedmimi piliermi múdrosti.

 

Hora Damavand – Najvyšší kopec oblasti a taktiež obľúbené turistické miesto v Iráne. Hora je jedinečná aj po iných stránkach. Žijú na nej medvede a leopardy, nachádza sa tu niekoľko pevninských ľadovcov a pod horou vyvierajú liečivé termálne pramene. Úplný raj.

Zdroj/autor: amerikanki.com, SiSa, drom

Zdieľať článok na Facebooku
Zdroj: SiSa

Hodnotenie článku:
3.7/5 (6 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 25. apríl. 2024. Meniny má Marek, Marko, Markus.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa