Exotika v objatí tyrkysového mora: Aruba a jej rajská príroda

2015-03-09 08:00:00 |   |    | 

Tyrkysové more? Šumivé pieskové pláže? Na prvý pohľad je Aruba presne to, čo by ste očakávali od karibskej dovolenkovej pláži. A keď si objednávate koktejl a naťahujete sa na ležadla, a to je všetko, čo chcete robiť, nemôžete nič pokaziť. No ak ste ochotný troška skúmať (nie ďaleko, nakoľko je ostrov len 30km dlhý), tak odhalíte úžasné jedlo, prírodné krásy a úseky pláží, o ktoré sa môžete deliť len s hŕstkou iných turistov.



 

Raj s prekrásnym počasím

 

Bývalá holandská kolónia blízko pobrežia Venezuely, Aruba sa nachádza mimo hurikánového  pásu, čo znamená, že priemerná teplota je príjemných  27 °C každý deň v roku. Heslo ostrova je „jeden šťastný ostrov“, a to vystihuje tento sľub. Kdekoľvek pôjdete, tak ste pozdravení úsmevmi, pozitívnou hudbou a núkajúcim sa koktejlom s miestnym rumom Palmera. Ľudia sú tu priateľskí a napriek tomu, že holandčina je tu oficiálnym jazykom, každý hovorí anglicky.

 

Život v rezortoch

 

Väčšina hotelov je na západnom pobreží ostrova na dvoch najdlhších piesočných úsekoch. Na Palm Beach nájdete obrovské luxusné hotely, plážové bary a reštaurácie. Namierte si to na juh do ocenenej Eagle Beach, známej pre mále butikové hotely a viac pokoja.

 

Výlety

 

Hlavné mesto Oranjestad je plné budov krásnych pastelových farieb. Na juhu v Baby Beach  je prírodná lagúna a more perfektné pre šnorchlovanie, čo obľubujú nie len domácich. Jeden z vrcholov návštevy Aruby je výlet na jeepoch po púšti s obrovskými kaktusmi vo  vnútrozemí ostrova až po západné vulkanické pobrežie, kde sa nachádzajú kamenné mosty, pláže s čiernym štrkom a ruiny mlyna.

 

Namierte si to k vode

 

Na Arube je možné si vyskúšať skoro všetky vodné športy, no my odporúčame ranné šnorchlovanie, na ktoré sa môžete vybrať na jednej z väčších lodí. Výlet na takejto lodi zahŕňa aj obed a neobmedzené pitie rumového punču. Ak plánujete vyskúšať hojdačku na lane, tak zopár pohárikov na odvahu bude treba.

 

Kde sa najesť?

 

Morské špeciality hrajú hlavnú úlohu v jedálnych lístkoch ostrova a sú vynikajúce. Je len na vás, či sa pridáte k miestnym a budete si pochutnávať na miskách plných kreviet a vyprážaných rybičiek s hranolkami, ktoré spláchnete miestnym pivom Balashi, alebo si posedíte pri výbornom krabovi v luxusnej reštaurácii. Je tu množstvo variácií pre každý rozpočet. Odporúčame spojiť jedlo so zážitkom a vybrať si tavernu napríklad na platforme tesne nad morskou hladinou. Ideálne miesto na pozorovanie západu slnka pri pochlipkávaní koktejlu.

 

Kedy je najlepšie navštíviť Arubu?

 

Arubská klíma zaručuje, že je možná návšteva počas celého roka, no od mája do novembra je ideálny čas, nakoľko môžete ušetriť na ubytovaní. Nezabudnite si zobrať americké doláre, ktoré sú tu spolu s arubským florinom všade akceptované.

 

Zdroj/autor: visitaruba.com, Zuzana Fialová

Zdieľať článok na Facebooku

Zdroj: Zuzana Fialová

Hodnotenie článku:
4.9/5 (8 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Streda, 24. apríl. 2024. Meniny má Juraj.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa