Villach - mesto, ktoré vstalo z popola

2011-07-27 15:00:00 |   |    | 

RAKÚSKO - Strategická poloha medzi troma štátmi, miešanie alpskej a stredomorskej atmosféry, kultúry i gastronómie, bohato obdarená okolitá príroda. To je kolorit mesta, ktoré bolo počas 2. svetovej vojny takmer celé zničené.



Vďaka unikátnej polohe na hraniciach troch štátov je Villach dôležitým tranzitným a obchodným uzlom. Bol ním odjakživa, už od polovice 13. storočia, kedy mu udelili štatút mesta.

Na jednej strane rieky Drávy kľukatiacej sa mestom sú historické stavby, moderná architektúra dostala citlivo príležitosť na strane druhej. Po oboch brehoch sa ťahá pás chodníkov, cyklotrás a zelene. Celosvetovú slávu priniesli Villachu termálne kúpele. Dokonalé miesto na relax!

 

Križovatka národov

Po Klagenfurte je Villach druhým najväčším mestom v Korutánsku, ale z historického pohľadu je určite najdôležitejším. Vznikol na križovatke obchodných ciest (neďaleko sú talianske a slovinské hranice), ktoré sa rozbiehali do všetkých svetových strán.

Bol označovaný za „Bránu k juhu“ a vďaka tomu sa rýchlo rozvíjal do krásy. Ale iba do 2. svetovej vojny, kedy bol takmer celý vybombardovaný. V historickom centre sa zachovalo len niekoľko fasád domov, ostatné stavby boli z 80-tich percent zničené. Podľa historických predlôh ich museli stavať nanovo.

 

Tam, kde žil Paracelsus

Za najslávnejšieho občana Villachu je dodnes považovaný syn mestského lekára menom Paracelsus. Študent viacerých prestížnych univerzít, časom uznávaný prírodovedec, lekár a alchymista. Neprežil celý život vo Villachu, ale to, čo tam po ňom ostalo, má veľkú hodnotu.

Predovšetkým mnoho odborných písomností a potom aj termálne kúpele Warmbad, ktoré založil v 16. storočí. Využívajú liečivé účinky šiestich miestnych prameňov, ktoré denne produkujú 40 miliónov litrov termálnej vody s prvkami kalcia a magnézia. Ak sa ponoríte do tejto na 29 stupňov upravenej vody, poteší sa hlavne váš pohybový aparát, dýchacie cesty a vzpruhu dostane aj krvný obeh.

 

Oplatí sa zažiť a vidieť

 

  • Miestny trh - koná sa každý piatok, predavači z Talianska, Slovinska a Rakúska ponúkajú svoje najchutnejšie domáce výrobky.
  • Jarmok vo Villachu – koná sa od 31. júla do 7. augusta, je najväčšou prezentáciou ľudovej kultúry v celom Rakúsku .
  • Prírodný park Dobratch – horský pás vypínajúci sa nad Villachom, miesto, kde sa nelyžuje a nie sú tam lanovky. Je určený iba peším turistom.
  • Fašiangy a predvianočné oslavy – v období pred Vianocami sa mesto odeje do príjemnej sviatočnej nálady.
  • Gerlitzen, Dreiländereck – lyžiarske strediská neďaleko mesta, ktoré uspokoja aj toho najrozmaznanejšieho lyžiara.

 

 

Zdroj/autor: Prokop Slováček, drom

Foto: autor, region-villach.at

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
4.6/5 (13 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 25. apríl. 2024. Meniny má Marek, Marko, Markus.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa