Vydajte sa do Hastingsu, keď chcete ochutnať dejiny

2011-08-12 15:00:00 |   |    | 

VEĽKÁ BRITÁNIA - Malebné anglické mesto Hastings, ležiace na pobreží východného Sussexu, je známe najmä historickou "bitkou pri Hastingse" (Battle of Hastings), ktorá znamenala prevrat v anglických dejinách.



Hastings bol po stáročia dôležitým rybárskym prístavom, neskôr kúpeľným mestom a v súčasnosti aj prímorským letoviskom.

Za kultúrou a umením sa môžete vybrať do troch miestnych top múzeí: do Hastings Museum a Art Gallery, do Old Town Hall Museum a pre turistov a návštevníkov mesta do najzaujímavejšieho Rybárskeho múzea (The Fishermen's Museum).

Atraktívnym podujatím býva tiež hudobný festival (Hastings Music Festival). Zaujímavým pre turistov býva aj Medzinárodný šachový kongres, ktorý vznikol v roku 1882 a stále do mesta priťahuje nadšencov z celého sveta.

Mesto je povestné aj ako útočisko rôznych umelcov a maliarov. Tvorili tu Dante Gabriel Rossetti alebo William Holman Hunt, ktorý maľoval z neďalekého útesu na Fairlighte.

Medzi ďalšie atrakcie určite patrí okolie Fishmarketu, kde sa dajú pozrieť aj miniatúrne modely železníc.

Hastings Country Park a skalné útesy na Fairlighte lákajú na prechádzky či čas strávený v prírode. Ak si chcete dopriať dlhší pobyt na čerstvom vzduchu, zájdite aj do Gensing Gardens, St. Leonards Gardens či do Summerfields Woods. Hastings je bohatý na záhrady, parky a lesy.

Blue Reef Aquarium (predtým Underwater World) je fascinujúce morské akvárium najmä vďaka svojej podmorskej túre britským pobrežím siahajúcej až do vzdialených tropických oblastí. Počas návštevy budete tvárou v tvár obrím krabom a homárom, morským koníkom a žralokom, pestrofarebným tropickým rybám a korálovým útesom.

Ďalšou z atrakcií Hastingsu je dobrodružná výprava Smugglers Adventure v jaskyniach sv. Klementa (St. Clements Caves). Návštevníci absolvujú prehliadku jaskyne s interaktívnym programom, s voskovými modelmi v životnej veľkosti a videom s fiktívnymi pašerákmi.

Fanúšikovia motocyklov si prídu na svoje pri každoročnom najväčšom mestskom podujatí, kedy do mesta zamieria desaťtisíce motorkárov.

Kto chce ochutnať pivo, nech sa v Hastingse zastaví na pivných slávnostiach v Alexandra Park a kto radšej uprednostňuje plody mora a víno, nech navštívi Seafood and Wine Festival v Starom Meste (the Old Town).

Medzi najpôsobivejšie miesta v meste určite patrí hrad (Hastings Castle), postavený Viliamom Dobyvateľom. Viac sa o hrade dozviete priamo na mieste z krátkeho audiovizuálneho programu, ktorý zahŕňa dobytie a bohatú históriu bývalej pevnosti.

Na tých, čo radi nakupujú a kávičkujú, čakajú nákupné centrá Priory Meadow Shopping Centre a Queens Road, kde môžete dosýta utrácať svoje libry za čokoľvek, čo vás napadne a v prípade, že chcete svojím najbližším priniesť z malebného historického Hastingsu nejakú milú pozornosť, máte tu dosť možností aj na kúpu suvenírov.

 

Zdroj/autor: hastings.gov.uk, 66placestovisit, bluereefaquarium.co.uk, wikipedia, jr, drom

Foto: sxc.hu, wikipedia


 



 

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
1.5/5 (2 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 25. apríl. 2024. Meniny má Marek, Marko, Markus.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa