Príroda, zrúcaniny a Grécko za rohom, to je Albánsko!

2014-06-28 12:00:00 |   |    | 

Dlho avizovaný hit tejto sezóny zaznamenal u dovolenkárov naozaj veľký úspechov. Cenovo veľmi prijateľná krajina, doposiaľ nie príliš poznačená masovým turizmom a navyše s doteraz neopozeranými krásami, ktoré vás nebudú nudiť a nestrávite dovolenku len oddychovaním na pláži. Albánsko vám prináša skvelú kombináciu mora, krásnej prírody a nezabudnuteľných pamiatok. Stačí si len navoliť tú správnu kombináciu a vybrať sa v ústrety novému dobrodružstvu.



Tirana

Začneme najprv hlavným mestom Albánska. V Tirane nájdete niekoľko múzeí špecializujúcich sa na rôzne časti dejín tejto krajiny. Asi najzaujímavejším je Múzeum ľudovej kultúry. Ak budete na výlete s deťmi, istotne ich poteší aj návšteva ZOO alebo botanickej záhrady. Albánsko je typické aj viacerými mešitami. Jedna z najkrajších sa nachádza aj v jeho hlavnom meste. Najväčším lákadlom je Skanderbegovo námestie. Nachádza sa tam množstvo fontán a taktiež je architektonicky veľmi zaujímavé. V meste je rozmiestnených aj niekoľko parkov, ktoré slúžia domácim i turistom ako oddychové zóny počas náročných dní.

Butrint

Veľmi často sa do neho robia aj fakultatívne výlety z Grécka. Ide o UNESCO pamiatku s významnou spoločenskou hodnotou. Butrint bol v dejinách veľmi ťažko skúšaný. Musel čeliť nájazdom viacerých cudzích vojsk a na dôvažok utrpel poslednú ranu v podobe zemetrasenia. Zdalo sa, že to zmietlo mesto zo zemského povrchu. Stovky rokov neskôr však začali archeológovia túto lokalitu skúmať a prišli na to, že pod nánosmi pôdy sa stále nachádza aspoň časť zachovaných budov. Tie pochádzajú dokonca ešte z druhého storočia pred Kristom. Pri návšteve Butrintu sa tak môžete prejsť po pozostatkoch bývalých palácov, divadla a iných významných stavieb. Znateľne na nich cítiť aj vplyv gréckej kultúry.

Drač

Jedno z najvýznamnejších albánskych miest. Zaujímavosťou je, že pri jeho budovaní sa na ňom postupne odrazil vplyv rozličných kultúr. Ten, kto ho osídľoval, túžil v ňom zanechať aj kúsok svojich dejín a vnímania sveta. Drač je tak zaujímavou multikulturálnou zmesou, ktorá v spojení s príjemnou morskou atmosférou dodáva fantastickú možnosť na dovolenku a oddych. Jedným z najvýznamnejších lákadiel je antický amfiteáter. Kedysi hrdý krásavec je dnes nenápadne obkolesený novými budovami a obydliami, no na svojom čare nič neubral. Aj toto mesto muselo čeliť silnému zemetraseniu, ktoré navyše pochovalo jeho podstatnú časť pod morskú hladinu. Archeologické nálezy však postupne odkrývajú rôzne tajomstvá a dávajú za pravdu tým, ktorí ospevujú tunajšiu kultúru ako jednu z najvýznamnejších a predsa nedocenených v Európe.

Prespa

Zaujímavosťou tohto národného parku je, že patrí trom krajinám. Nachádza sa totiž na hraniciach Albánska, Grécka a Macedónska. Na jeho ploche sa nachádzajú dve väčšie jazerá. Popri nich vedú aj jednoduchšie prechádzkové trasy. Ak sa vám zachce trošku náročnejšej turistiky, môžete vyjsť na niektorý z kopcov a popozerať sa na túto nádheru z výšky. V parku sa nachádza dokonca viacero jedinečných rastlín. Viac sa o nich dočítate na informačných tabuliach.

Kruja

Úžasné historické mestečko, ktoré vás ihneď vtiahne do krásnych minulých čias. Jednou z najznámejších pamiatok je historická pevnosť hrdo týčiaca sa nad mestom. Kruja bola známa aj vďaka vychyteným tureckým kúpeľom. Mnoho múzeí, a najmä špecifická atmosféra, sú priamym tromfom tejto krásnej oblasti. Okrem nich sa v meste nachádza aj historický orientálny trh. Predajne v malých domčekoch ponúkajú tovar od výmyslu sveta, ktorý tam dostanete navyše za výborné ceny. Ako raj pre všetkých shopoholikov.

Na skok do Grécka

Obrovskou výhodou sú hranice s Gréckom. Juh krajiny je na dosah svojim susedom a tak ponúka skvelú polohu na prepojenie dvoch dovolenkových miest. Viaceré cestovné kancelárie sa tak špecializujú aj na fakultatívne výlety do tejto krajiny. Za podstatne nižšie náklady si môžete v Albánsku zabezpečiť ubytovanie a k ich susedom sa môžete vybrať preskúmať kultúru a pamiatky s ňou spojené.

Autor: David

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
4.2/5 (6 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 25. apríl. 2024. Meniny má Marek, Marko, Markus.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa