Vysoké štíty a hlboké rokliny Švajčiarska alebo Autom po exkluzívnych vyhliadkach

2014-07-22 13:00:13 |   |    | 

Nádherné výhľady sú možné i bez horolezeckých strastí na štítoch. V regiónoch Haslital a Jungfrau to ide i bez špičkovej kondície - po cestách alpského priesmyku. Dych vyrážajúce trasy s panoramatickými výhľadmi a pohodlné cesty, kľukatiace sa oblasťou Berner Oberland s prírodou plnou kontrastov, zvládne aj turista s nižšou výkonnosťou.



Za objavmi neopakovateľného sveta vrchov a impozantných ľadovcov, s hlbokými priepasťami a malebnými dedinkami, skrývajúcimi množstvo kúziel, sa dá objavovať i jednoducho a v pohodlí: autom alebo autobusom. Pre tých, čo sa rozhodnú v prospech výletov na kolesách bez komplikácií, v spojení s perfektnými zážitkami v prírode, je každý deň dovolenky dokonalým zážitkom. Alpské cesty cez priesmyky i ostatné komunikácie v regiónoch Haslital a Jungfrau sú priam posiate cieľmi výletov a všetky stoja za návštevu. Výlety v regióne sú absolútne tým, čo sa dá od pestrého letného dňa očakávať.

 

Objavte vysokohorské špecifiká priesmykov

 

V roku 1945 bol Sustenpass, jeden z najobľúbenejších priesmykov vo Švajčiarsku, sprístupnený autám cestou Sustenstraße. Išlo vtedy o vôbec prvú cestu, s inovačnou koncepciou pre autodopravu na celom území Álp. Technicky jedinečná Sustenstraße sa otvára každý rok - po zimnom zákaze – v júni. Núka ohromujúci výhľad na dolinu Gadmental a v nej roztrúsené pôvodné domy. Pri obci Innertkirchen sa križuje Sustenpass-Straße s cestou z priesmyku Grimselpass. Priesmyk Brünigpass v nadmorskej výške 1 008 m sa dá prekonať v zubačke Brünigbahn, otvorenej v roku 1888. Jej trať vedie cez najnižší bod priesmyku Brünigpass a ponúka panorámu, ktorú len ťažko s niečím porovnať.

Grimselpass bol známym priechodom cez Alpy už v dobách Rimanov. Svetový význam získal Grimselpass koncom 18. a začiatkom 19. storočia, keď naň zamerali pozornosť slávni prírodovedci. Priesmyk Große Scheidegg v nadmorskej výške 1 962 m je priesmykom, ktorý spája Grindelwald v regióne Jungfrau s Meiringenom v regióne Haslital. V nadmorskej výške 2 061 m sa nachádza Kleine Scheidegg, výškový priesmyk medzi Eigerom a Lauberhornom. Z tohto bodu je skvelý výhľad na slávou a rešpektom opradenú severnú stenu Eigeru. Priesmyk Kleine Scheidegg je východiskovým bodom na výjazd na Jungfraujoch, najvyšší bod Európy, vo výške 3 454 m n. m.. Vo vysokohorskom svete alpských ľadovcov môžu turisti obdivovať i v lete svet ľadu, snehu a skál z vyhliadkových platform ľadovca Aletschgletscher a Ľadového paláca.

 

Pri jazde cez priesmyky zažijete zblízka fascinujúce štíty

 

Okružné cesty autobusmi PostAuto, vedúce vo väčšine prípadov cez tri alebo štyri centrálne priesmyky sú naozaj cestou za objavmi sveta - teda Álp. Linka Grimsel-Nufenen-Gotthard-Sustenpass-Linie je prísľubom romantiky vysokohorských lúk, Počas jediného dňa výletu prekonáte až 8 000 m výškových rozdielov. Na trase sa otvárajú nezabudnuteľné výhľady do hlbokých priepastí a romantických dediniek.

Ďalším tipom je trasa linky Susten-Furka-Grimselpass-Linie, s nádhernými zástavkami na rozhliadnutie sa a linka Große Scheidegg-Sustenpass-Linie, s neopísateľnou panorámou. Trasa vedie od Grindelwaldu po neopakovateľných krivkách ciest cez dva priesmyky a kantóny. Okružná cesta autobusom Rundfahrt Große Scheidegg, vedúca z Grindelwaldu v regióne Jungfrau na úpätí Wetterhornu vedie na alpský priesmyk Große Scheidegg, sľubuje nezabudnuteľné zážitky i vďaka špecifickej flóre a faune. Cesta do údolia vedie priam rozprávkovým prostredím cez Schwarzwaldalp až do obce Rosenlaui v regióne Haslital. Na všetkých výletoch je všadeprítomný impozantný svet vrchov oblasti Berner Oberland a zážitok z Álp, ktoré sa práve tu dajú vychutnať až do posledného dúška.

 

Ciele výletov, ktoré nadchnú a dych vyrážajúce zážitky na vyhliadkových platformách.

 

Pre tých, čo objavujú prírodu a pamiatky radšej „po vlastných“, je najkomfortnejším spôsobom presunu na štart výletov autobus PostAuto  – s možnosťou vystúpiť na ktorejkoľvek zo zastávok trasy a ponoriť sa do sveta hôr osamote. Z Innertkirchenu, kam sa dá dostať cez Sustenpass-Straße a Grimselpass-Straße, sa oplatí túra k priepasti Aareschlucht. Mystickým zážitkom je „koryto“: ktoré až do hĺbky 200 m vyhĺbila voda z topiaceho sa ľadovca Aaregletscher.

Cestujúci na linke Grimselpass-Linie by si určite mali naplánovať návštevu Grimselwelt - miesta kde získajú množstvo vedomostí na tému energie z vody, vodopádov, horských plies a priehrad. Svet vody - Grimselwelt sa považuje za vodný zámok Švajčiarska a miesto, kde sa dá dozvedieť úplne všetko o elektrickej energii a jej výrobe. Pri návšteve Grimselwelt je „povinnou jazdou“  zážitok z najstrmšej zubačky v Európe – Gelmerbahn (max. sklon 106 %).  

Po stopách prvých „prepravcov“ – nosičov tovarov cez Alpy „Säumerov“ - sa dá vybrať po značenom chodníku Wanderung Säumerromantik Grimselpass. Historické horské cesty sa vinú cez jedinečné prírodné scenérie. Po výstupe z autobusu na zástavke Meiringen vedie cesta na okruh k najvyššie položenému rašelinovému trasovisku v Európe, nádherne farebnému  Hochmooru. Po dosiahnutí cieľa je odmenou za námahu neuveriteľný výhľad na Hasliberg.

Hasliberg „netrochárči“ a ponúka naozaj majestátny výhľad. Z vyhliadkovej reštaurácie Panoramarestaurant „Alpen tower“ sa otvára 360° pohľad na kvitnúce vysokohorské lúky a zasnežené vrcholy. V regióne Jungfrau si získa srdce každého turistu nová vyhliadková platforma na Harder Kulme. Chodník, míňajúci dve jazerá, núka neopakovateľný výhľad na slávny Eiger, Mönch,  Jungfrau  i obe ligotavé jazerá: Thunersee a Brienzersee.

V lete 2014 sa môžu dovolenkári tešiť na ďalšie novinky s výhľadom do diaľok. Koncom júna sa otvára nová platforma SKYLINE WALK. Nachádza sa na stanici Birg am SchilthornPiz Gloria a ponúka úplne novú perspektívu. Platforma vedie ponad prepadlisko a otvára pohľad do bezodnej trhliny a zároveň voľný panoramatický výhľad. SKYLINE WALK sa teda zaradil spolu s  reštauráciou Piz Gloria s 360° výhľadom, platformou Skyline View Plattform,  interaktívnou dobrodružnou výstavou BOND WORLD 007 a Piz Gloria View medzi ostatné atrakcie na Schilthorne.

Pestré výhľady do sveta kveteny ponúka FLOWER PARK Allmendhubel v Mürrene. Začiatkom júla sa otvára na Allmendhubeli nový park dobrodružstiev pre deti. FLOWER PARK unesie deti i dospelých do fantastického sveta obrovských lúčnych kvetov, tráv a nadrozmerného hmyzu. Kvetinový pahorok – Blumenhügel – so svahmi obsypanými kvetkami, mini—pasienok a stavby bobrov nadchnú deti rovnako, ako cesta za bylinkovým pokladom.

Takéto sú doslova najlepšie vyhliadky na pestrú a zaujímavú letnú dovolenku v regiónoch  Haslital a Jungfrau!

Zdroj: stms.at, maxmarketing.sk

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Streda, 24. apríl. 2024. Meniny má Juraj.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa