Dovolenka v Taliansku – 5 tipov na skvelé výlety

2014-08-14 09:00:00 |   |    | 

Skúste si dať záväzok. Možno ste už aj v Taliansku boli a videli ste Rím, prípadne ste si užili dovolenku v niektorej z obľúbených destinácií, no to bolo všetko. Zvyšok krajiny pre vás tvorí veľkú neznámu. Teraz si však sľúbte, že sa vyberiete aj na niekoľko výletov a z nich si vyskladáte celý plán dovolenky. Stačí vám urobiť prvý odvážny krok a do tejto krajiny sa musíte ihneď zamilovať. Poďte si teda pozrieť iba zlomok možností, ktoré vám Taliansko ponúka na rôzne výlety.



Alghero

 

Začnime takou pohodlnejšou alternatívou. Do Alghera sa letecky dostanete aj priamo z Bratislavy. Stačí si vystihnúť dobrú cenu a do Talianska sa potom prepravíte za veľmi výhodných podmienok. Keď sa už dostanete do centra Alghera, pokojne sa hneď pustite do spoznávania tejto časti Sardínie. Hlavnou atrakciou je jaskyňa Grotta di Nettuno. Nachádza sa v obklopení mora a má veľmi krásnu výzdobu. No fantastickým zážitkom je už aj samotná cesta k nej. Prvá možnosť je dostať sa tam loďou. Ušetrite si však trošku síl a aspoň jednu z ciest absolvujte peši. Chodník a schodisko sú vytesané do skál v mori a na ten pohľad istotne nikdy nezabudnete. V okolí sa nachádzajú nielen krásne pláže, ale aj úžasne farebné pobrežie. Ďalšie výlety si môžete naplánovať do blízkych miest Bosa a Castelsardo. Obe sa môžu pochváliť historickými pevnosťami, z ktorých je naozaj fantastický výhľad na okolie. Keď si chcete urobiť radosť, zájdite aj na Korziku. Len 30 kilometrov od Alghera sa nachádza prístav, z ktorého premávajú lode.

 

Florencia – Pisa

 

Dve veľmi charizmatické mestá sa od seba nachádzajú len hodinu jazdy autom. Takže ďalšou ideálnou možnosťou na výlet je spojiť práve tieto zaujímavosti. Viac času si nechajte pre Florenciu. Ako významné umelecké mesto ponúka hneď niekoľko možností na kultúrne vyžitie. Len jeden deň si vyhraďte na to, aby ste sa pokojne túlali ulicami, pozreli si tú úžasnú architektúru a sochy, o ktoré sa postarali mnohí velikáni. Potom prejdite na múzeá a pamiatky. Mnoho diel sa sústredilo do tunajších bazilík a kostolov. Nech vstúpite do ktorejkoľvek, určite nepochybíte. Tým najstarším kostolíkom je San Lorenzo. Z umeleckého hľadiska je dôležitou pamiatkou Baptistérium s desiatkami nádherných sôch. Na záver si nechajte potom výlet do mesta Pisa, kde nesmiete vynechať pohľad na slávnu šikmú vežu. A keď budete mať dosť kultúry, nezabudnite, že Toskánsko je aj mekkou dobrého jedla, tak ho preskúmajte aj z tohto pohľadu.

 

Miláno

 

Viacerí turisti by vám povedali, že toto mesto je už viac talianske ako samotný Rím. Skĺbilo sa v ňom všetko, čo máte na tejto krajine radi. Množstvo reštaurácii s pôvodným dobrým jedlom, množstvo divadiel, kde hrajú fantastické opery, neustála zábava a hlavne veľa módy, ktorá má v Taliansku nezameniteľnú pozíciu. Z pamiatok jednoznačne nevynechajte majestátnu katedrálu Il Duomo di Milano. A keď sa už v jeden večer vyberiete na Verdiho do La Scaly, tak potom ten druhý si rezervujte na zápas domácich futbalistov, ktorí vám ponúknu rovnako nezabudnuteľný zážitok.

 

Cascate del Mulino – Grosseto

 

Šesťdesiat kilometrov delí zase tieto dve zaujímavé miesta. Začnime hneď tým zaujímavejším. Cascate del Mulino sa nachádzajú pri Terme di Saturnia. Ide o prírodné kaskádovité kúpele s termálnou vodou s liečivými účinkami. Malé prirodzene vytvorené jazierka v kombinácii s okolitou neporušenou prírodou vytvárajú nádherný zážitok. Keď si takto oddýchnete, môžete sa vybrať do Grosseta. Stredoveká kultúra a zachovalé stavby rôznych štýlov vás zoberú na unikátnu prechádzku časom. Určite nedostanete šancu vynechať niektorý z trinástich kostolov alebo dvoch opátstiev. Sú úzko prepojené s tunajšou kultúrou a často nádherne zdobené. Významnou pamiatkou sú aj staré stredoveké mestské múry. Keď sa nasýtite tej nádhernej atmosféry, vyberte sa aj do múzea archeológie, kde nájdete mnoho skvostov z ich dejín.

 

Syrakúzy – Pantalica

 

Miesta na Sicílii, ktoré sú od seba vzdialené len hodinu jazdy autom. Obe sú nielen významnými historickými monumentmi, ale aj pamiatkami chránenými UNESCO. Začnime najprv Pantalicou. Ide o malé skalné nekropoly, ktoré v minulosti slúžili ako pohrebiská. Všetky boli pracne vybudované do skalísk na jednom pohorí a staré sú viac ako 5000 rokov. Potom sa presuňte do Syrakúz, ktorých krása spočíva i v tom, že sa tam prelínajú dve významné kultúry – talianska s gréckou. Ovplyvnilo to vizáž mnohých stavieb a pamiatok. K tým najvýznamnejším patria obrovské kamenné divadlo, amfiteáter, bazilika, ale aj starobylá mestská fontána.

Autor: David

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
4.2/5 (10 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Streda, 24. apríl. 2024. Meniny má Juraj.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa