Lago di Garda - talianská modrá perla

2014-08-26 08:00:00 |   |    | 

Rovnako ako najlepší taliansky obed, tak aj objavovanie tohto regiónu nemôže byť uponáhľané. Ponorte sa do termálnych kúpeľov, potúlajte sa po rímskych ruinách, prevezte sa trajektom medzi malebnými dedinkami, ochutnajte olivový olej v lisovni, ulovte si rybu z jazera, vyberte sa na hľuzovky do lesa, alebo sa prejdite po vinohradoch.



 

Jazero zakliesnené medzi horami

 

Gardské jazero leží na severe Talianska, medzi Pádskou nížinouAlpami v nadmorskej výške 65 metrov. Jeho severná časť je užšia, pripomínajúca fjord, obklopená chrbtami siahajúcimi až do 2 000 metrov, južná časť je zase širšia. Rozloha jazera je 370km2  s priemernou hĺbkou 136 metrov.

 

Západné pobrežie

 

Mestečko Sirmione priťahuje mnoho turistov. Úzke uličky, olivové háje a hrad z 13. storočia, ktorý vystupuje ako keby priamo z vody pridávajú na atraktívnosti. No skutočným dôvodom na návštevu Sirmione sú rozsiahle ruiny rímskej vily, kúpele a hotely na okraji jazera. Desenzano del Garda vzdialené 9 km juhozápadne od Sirmione je hlavným dopravným uzlom. Staroveký prístav, široké promenády a vibrujúce námestie Piazza Matteotti robia toto mesto príjemným miestom na potulky. Práve tu máte možnosť ochutnať olivový olej priamo v lisovni.

Saló je najväčším mestečkom západného pobrežia a vyžaruje do ovzdušia dojem uhladeného mesta. Dlhá promenáda je lemovaná zdobenými budovami a palmami, no a elegantná zvonica katedrály z 15 .storočia stráži ulice plné butikov.

Gargnano je miestom, kde sa stredozemie stretáva s horami. Terasy citrusovníkov a olivovníkov, reťazce kaviarní a hotelov slučkujú pozdĺž pobrežia a úzke uličky sa stretajú v malom prístave. Obyčajne je dedinka tichým miestom na vychutnávanie si histórie, no v septembri sa to zmení. Vtedy je to tu hlučné, keďže sa jachty združujú na Centomiglii – pretekoch plachetníc na jazere. V Gargnane sú okolité hory také strmé, že sa nepozeráte na výhľady, ale ste akoby priamo v nich.

 

Severné pobrežie

 

Riva del Garda je na vrchole majestátnosti. Mestečko obklopené týčiacimi sa skalnými stenami a točiacim sa pásom pláže. Atraktívne centrum tvorí zmes veľkolepej architektúry, ulíc vytvárajúcich bludisko a široké námestia. Riva sa tiež môže pochváliť strach naháňajúcimi vodopádmi, skvelými trasami na treking, ako aj múzeom zobrazujúcim vojnovú minulosť okolia. Tri kilometre na východ je raj pre windsurferov v dedine Torbole, no a smerom na západ asi 12 km je vysoko v horách jazierko  Ledro.

 

Východné pobrežie

 

Mesto Malcesine obklopené horským hrebeňom Monte Baldo je typickým mestečkom tohto regiónu  - strmé, úzke, dláždené uličky sa vlnia zo starobylého centra, aby dotvorili celkovú scenériu. Malcesine je populárne pre svoje krásy, výhľady z okolitých masívov a dedičstvo olivového oleja.

Malebné Tori del Benaco je vychýreným strediskom východného pobrežia. Hrad zo 14. storočia sa vztyčuje nad prístavom, kde sa hojdajú na vlnách stožiare jácht pred brečtanom zarastenými domami zo 16. storočia. Nachádzajú sa tu najlepšie hotely jazera Garda a obľúbené múzeum.

Prekvitajúce Bardolino je mesto s láskou k vínu - vinice v kopcoch, vinárne v úzkych uličkách mesta s prvotriednymi reštauráciami, ako aj obchodíky predávajúce miestne vintage vína vo fľaškách. Bardolino je tiež východiskovým bodom do dedinky Lazise, ktorá je obklopená starovekými múrmi a nachádza sa v nej múzeum zamerané na olivový olej.

 

Nech si vyberiete ktorýkoľvek breh Lago di Garda, všade vás budú sprevádzať všetky odtiene modrej farby jazera obklopené vysokými hrebeňmi, promenády s palmami, vinárne, obchodíky so suvenírmi. Skoro každé stredisko sa môže pochváliť romantickými prístavmi plnými bielych jácht, vinicami na stráňach a starobylými pamiatkami ako sú napríklad hrady, ktoré dotvárajú nezabudnuteľnú scenériu. No a k tomu všetkému si pripočítajte služby na špičkovej úrovni a objavíte nevídaný kraj ako stvorené pre váš výlet.

 

Autor: Zuzana Fialová

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
4.5/5 (8 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Utorok, 23. apríl. 2024. Meniny má Vojtech.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa