Štrbina, ktorá rozdeľuje svet – Ponorte sa do krištáľovej vody

2014-09-03 17:30:07 |   |    | 

Ponoriť hlavu a už len plávať pod vodou. Potápanie nie je pre všetkých, ale tí čo ho obľubujú si nevedia vynachváliť. Objavovanie podmorského života je ohromným zážitkom. O to viac ako sa potápate v dokonale čistej a priezračnej vode. A práve takú nájdete na Islande.



 

Štrbina medzi kontinentmi

 

Silfra je miesto ako stvorené pre potápačov. Leží v jazere Þingvallavatn v priľahlom národnom parku a tvorí medzeru medzi tektonickými platňami. V Silfre sa stretajú dva kontinenty - Severná Amerika a Eurázia.

Štrbina patrí k Stredoatlantickému chrbtu, ktorý sa tiahne od Grónska 65 tisíc kilometrov na južnú pologuľu. Zvyčajne sa jeho vrchy nachádzajú až 2,5 km pod hladinou, no niektoré oblasti vystúpili a vytvorili ostrovy ako Island a Azorské ostrovy. A právu tu, na Islande, až po tisícročia vzniká štrbina Silfra. Tá sa zemskými pohybmi pomaly rozširuje, približne 2 cm ročne. Takéto veľké pohyby majú aj svoje dôsledky. Nimi je veľký tlak v kôre, ktorý sa uvoľňuje počas zemetrasení, a to približne každých 10 rokov.

 

Prečo je taká čistá?

 

Voda v Silfre je preto taká úžasná pre potápačov, lebo je dokonale čistá. Takú priezračnú vodu len ťažko nájdete inde na svete. A príčinu musíme hľadať približne 12 tisíc rokov dozadu. Vtedy bola na zemi doba ľadová a na Islande vybuchla sopka Skjáldbreiður. Tá pri výbuchu vychrlila veľké množstvo lávy, ktoré zahradilo cestu vode odtekajúcej z ľadovca priamo do jazera. Voda si tak musela nájsť iné chodníčky. Do dnes sa prediera pomedzi sopečné horniny, čím sa dokonale filtruje. 50 km trasu, ktorú musí prejsť, voda zvládne za približne 30 až 100 rokov.

 

Viaceré unikáty

 

Takže, prečo je Silfra takým unikátom? Prečo sa sem oplatí vycestovať? Nuž je to asi jediné miesto na Zemi, kde si môžete zaplávať priamo medzi dvoma tektonickými platňami. Tunajšia čistota vody je tak vysoká, že slnečné lúče sa vo vode lámu a tvoria na kameňoch dúhy. V dokonale čistej vode sa dajú sledovať všetky druhy tunajších rastlín. Ešte aj po geologickej stránke je Sifra úchvatná a láka turistov z celého sveta.

 

Ak vás Silfra zaujala, pozrite si video, ktoré vás prenesie štrbinou:

 

Zdroj/autor: silfra.org, SiSa, drom

Zdieľať článok na Facebooku

Zdroj: SiSa

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 25. apríl. 2024. Meniny má Marek, Marko, Markus.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa