Albánsko –krajina kontrastov

2014-09-13 10:00:00 |   |    | 

Teplé počasie ako v Grécku, more priezračne čisté ako v Chorvátsku, pláže široké ako v Taliansku. Šťavnaté ovocie a zelenina, znamenité domáce syry. Usmievavé domáce obyvateľstvo snažiace sa urobiť dojem na turistov, ktorí začínajú objavovať krásy tejto doteraz málo prebádanej krajiny ako dovolenkovej destinácie. Zistili sme, že prví zvedavci/odvážlivci, ktorí sa sem vybrali si túto krajinu veľmi chválili. Ľudia vyhľadávajú niečo nové, kde ešte neboli, a veľa ubytovacích kapacít cestovných kancelárií sa túto sezónu vypredalo.




Ako to vlastne s Albánskom je?

 

Albánsko je cenovo veľmi výhodné a poskytuje služby, ktoré môžu konkurovať aj iným európskym destináciám. Je to krajina dvoch tvári, na jednej strane ochota a snaha zmeniť krajinu, otvoriť sa Európe po dlhej izolácii, no na druhej strane pohodlný spôsob života domácich obyvateľov. Je otázkou času či sa podarí spojiť tieto dve veci a spraviť z Albánska dovolenkovú destináciu, z ktorej si budú dovolenkári odnášať len tie dobré spomienky a budú sa sem chcieť vracať.  Zatiaľ sa vracajú turisti nadšení. Našincovi stačí cestovať na občiansky preukaz, mena je albánsky lek a všetko je v krajine pre nás pomerne lacné.

Obyvatelia

 

Albánci sú skromní, ústretoví, milí, ľudia. Nie sú ešte veľmi zvyknutí poskytovať služby na vyššej úrovni, dlhšie im všetko trvá, čo sa týka napríklad obsluhy v reštaurácii či upratovania izieb. Väčšinou personál hovorí po anglicky alebo sa aspoň tak tvári, niektorí sa s turistami dohovoria po taliansky. Albánci sa vedia dobre baviť do ranných hodín a nefajčiari sa musia pripraviť na to, že sa skoro všade fajčí.

 

Strava

 

Albánska kuchyňa je ovplyvnená rôznymi vplyvmi, no najviac tureckým. Národným nápojom je rakija, obľúbený je koňak Skanderberg (fľaška stojí 3-4 eurá) a majú aj výborné domáce víno. Ryby sa konzumujú v pobrežných oblastiach, vo vnútrozemí zasa mäsové výrobky. Obľúbeným jedlom je gyros a čevabčiči. Albánci konzumujú veľa šalátov z domácej zeleniny a syrov.

 

Príroda

 

Albánske Alpy poskytujú výborné podmienky pre vysokohorskú turistikuhorolezectvo. Na kráse albánskej prírody pridáva viac ako 150 jazier krasového, glaciálneho, krasového či riečneho pôvodu. Krasové Skadarské jazero je najväčším na Balkáne. Orchidské je zase najväčšie tektonické jazero sveta s hĺbkou až 286 metrov. Prespanské jazero sa nachádza na území troch štátov. Národné parky tiež lákajú turistov objavovať  krásy nepoškvrnenej prírody – divoké rieky vhodné na rafting, lesy či vysoké pohoria.

 

Pobrežie

 

Albánska riviéra sa nachádza v južnej časti krajiny so štrkovo – piesočnými plážami. Minimálna infraštruktúra sa tu pomaly rozrastá. Dráčska riviéra sa vyznačuje širokými pieskovými plážami s letoviskami ako Durrës či Schëngjin.  Nachádzajú sa tu penzióny, reštaurácie v prostredí borovicových hájov a novovybudované luxusné hotely, ktoré sú umiestnené priamo na pláži.

 

Čo treba vidieť

 

Okrem krás prírody a  pobrežia s čistým morom ponúka Albánsko aj bohatú ponuku historických pamiatok starých kultúr Rimanov, Grékov, Byzantíncov, ale aj Illýrov (jeden z najstarších európskych národov indoeurópskeho pôvodu). Nevyhnite sa návšteve moslimských mešít zo stredoveku, gréckych ortodoxných kostolíkov s vzácnymi ikonami a maľbami. Po celej krajine sú vystavané betónové bunkre vystavané na obranu pred nepriateľom. Pripomínajú síce minulosť, no moc nepridávajú na atraktivite Albánska.

Skadar, Shkodra, Durres, Schengjin, Kruja sú mestá posadené vysoko v horách, ktoré určite musíte vidieť. V Kruji sa nachádza pevnosť, minaret, etnografické múzeum a určite  sa nevyhnite ani stánkom so suvenírmi s albánskymi motívmi, ale aj krásnymi šperkami, hodvábnymi šatkami a tradičnými kobercami, ktoré pred vašimi očami utkajú ženy v drevených obchodoch. Nenechajte si ujsť krásny výhľad z mesta a gastronomický zážitok v reštaurácii s výbornou domácou kuchyňou.

Hlavné mesto Tirana sa rýchlo rozvíja výstavbou nových budov. Nachádza sa tu veľa pamiatok a univerzít. Tirana je vzdialená len približne 45 km od pobrežia. Doprava v hlavnom meste vás ohúri – hlučnejšie a väčšie auto tu má totiž prednosť.

 

Negatíva?

 

Napriek snahe miestnemu obyvateľstvu a investorom spraviť z Albánska dovolenkovú destináciu na úrovni, sú tu určite aj negatíva, na ktorých musia popracovať. Žiadna krajina sa však nestala vychýreným strediskom zo dňa na deň. Hotely sú nové budovy, o ktoré sa personál dobre stará. Pomalšie sa poskytujú možno niektoré služby v hoteloch, ale veď na dovolenke sa človek nemá kde ponáhľať.  Skôr by sa malo popracovať na poskytovaní doplnkových služieb či už v oblasti animácie alebo tých služieb poskytovaných mimo letovísk vrátane fakultatívnych výletov. Na niektorých miestach chýbajú informačné tabule, náučné chodníky či mapy. Albánsko je určite snažiacou sa krajinou, ktorá má výborné  prírodné aj kultúrno-historické predpoklady a treba jej dať šancu.

 

Autor: Zuzana Fialová

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
4.2/5 (32 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 25. apríl. 2024. Meniny má Marek, Marko, Markus.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa