Ľadová zima prichádza. Je čas na tradičný Ľadový hotel

2014-10-24 18:00:00 |   |    | 

Nechceme strašiť, ale zdá sa, že sa tohtoročná zima pomaly začína sťahovať aj k nám. Slnečných a teplých dní ubúda, do práce vstávame a chodíme za tmy, čo sú jasné indície toho, že prichádza zima. Niektorých to riadne mrzí, ale iných nič tak nepoteší ako dobrá zima. Podobne sú na tom vo švédskom meste Jukkasjärvi, s príchodom zimy totiž nastáva čas, aby znova vzniesli z vody ich tradičný Ľadový hotel, Icehotel. A tento rok v ešte väčšej paráde – hotel totiž oslavuje 25 narodeniny.



 

Oslávenec

 

Hoci hotel stojaci 200 km za Polárnym kruhom stavajú každý rok, aj on si zaslúži vlastné narodeniny. A prišlo na ne tento rok. V mestečku s 1100 obyvateľmi1000 psami sa práve tento rok stavia už výročný 25 hotel.

Všetko sa vždy začne v apríli, keď z neďalekej rieky Torne vytiahnu ľadové kocky nevyhnutné na stavbu. Počas jari a leta ich uchovávajú „na ľade,“ aby vydržali do ďalšej zimy. Medzitým začnú vyberať umelcov. Je to dôležitý proces, keďže hotel je vždy nový a iný. Každý umelec doň prispieva vlastným kúskom, takže celý hotel je vlastne jedno obrovské umelecké dielo. Stavajú ho vždy v priam obludných rozmeroch. Má rozlohu 5 500 metrov štvorcových a na jeho stavbu treba tisíc ton ľadu a 30 tisíc ton zmesi snehu a ľadu, ktorá dodáva konštrukcii pevnosť.

Keď sú už všetci umelci vybraní, býva to niekedy koncom októbra, pomaly sa začína so stavbou. V novembri sa pomaly začne vŕšiť materiál a hotel je pripravený na otvorenie už v decembri. Potom sem už len prúdia tisícky turistov, ktorí si chcú obzrieť umelecké dielo v podobe izieb, barov, nábytku a aj pohárov.

 

Uprostred ľadu

 

Tohtoroční umelci už boli úspešne vybratí. 42 zaujímavých návrhov spolu s ich stvoriteľmi majú možnosť odprezentovať sa. Hotel má 61 ľadových izieb, ktoré treba do decembra vytesať. Spolupracujúci umelci sú skúsení tesári, ale aj začiatočníci, ktorí s ľadom nikdy nepracovali. Dôležité je len to, aby vytvorili unikátnu miestnosť. Každá z nich je svojská a dokonale pripravená. Je to hotové umelecké dielo. Skúsení dizajnéri potom získajú možnosť vytvoriť aj spoločné priestory. Postarajú sa o recepciu, spoločenskú miestnosť, bar, ale aj kaplnku.

Ďalším dôležitým prvkom je svetlo. Ľad je priesvitný, takže potrebuje dodať na umeleckom dojme. Tomu napomáha skupina osvetľovačov, ktorí sa starajú o to, aby všetky miestnosti vytvárali dojem aký majú.

 

Studené aj teplé ubytovanie

 

Ako sme už spomínali, hotel má 61 ľadových izieb. Tie však väčšina návštevníkov využíva len na jednu noc. Potom sa zvyknú presťahovať do pohodlnejších teplých izieb. No tá jedna noc stojí za to. Už pri vstupe vás privíta personál, ktorý vám vysvetlí ako sa v hoteli správať, obliekať a zabávať. V izbách sú samozrejme ľadové postele. Našťastie dostanete arktický spací vak vhodný do teplôt až -25 stupňov. V izbe však takú zimu mať nebudete, udržiavajú tu príjemných -5 stupňov Celzia.

Každá izba má svoj osobitý vzhľad. Rozdelené sú však aj do iných kategórií. Keď tu chcete spať môžete si vybrať medzi izbami super deluxe, deluxe, umeleckým apartmánom, apartmánom polárnej žiary, ľadovou izbou a snežnou izbou. Líšia sa vzhľadom, veľkosťou, službami a samozrejme aj cenou. Za najdrahší apartmán super deluxe zaplatíte za noc takmer 1000 eur. V tejto cene ale máte aj prístup do sauny a na toaletu, kúpeľne totiž v obyčajných izbách nenájdete, trúbky s tečúcou vodou tu nefungujú. Ceny sa líšia aj podľa obdobia. Najdrahšie sú na Silvestra a Valentína, naopak najlacnejšie počas apríla. Za najlacnejšiu snežnú izbu počas týždňa v apríli zaplatíte 280 eur.

 

Okrem zimy

 

Hotel neponúka len chladné prostredie. Okrem výnimočného zážitku a skvelého jedla môžete vyskúšať aj aktivity, ktoré sú v okolí dostupné. Hostia sa môžu previesť na snežných skútroch, na koňmi ťahanom voze, alebo sa nechať ťahať psím záprahom.  Menej akční vyskúšajú tesanie do ľadu, prejdú sa po tradičnej laponskej dedine a večer zakončia pozorovaním polárnej žiary.

Zdroj/autor: idehotel.com, SiSa, drom

Zdieľať článok na Facebooku

Zdroj: SiSa

Hodnotenie článku:
5.0/5 (1 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 25. apríl. 2024. Meniny má Marek, Marko, Markus.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa