Kúzelný a magický svet Harryho Pottera. Sledujte jeho kroky v Londýne

2014-11-24 08:30:00 |   |    | 

Niet debát o tom, že Harry Potter patrí k Veľkej Británii. Najmä v Londýne a Oxforde nájdete mnoho miest, ktoré sa priamo spájajú či už so samotnými knihami alebo s filmovou sériou. Inšpiráciu tam nachádzala i samotná spisovateľka. J. K. Rowlingová priznala, že najmä Oxford ju ovplyvnil natoľko, že vo svojej fantázii vytvorila magický svet zostavený práve podľa jeho predlohy.



 

Famózne štúdiá

 

Toto je povinnou zastávkou každého fanúšika Harryho Pottera. Warner Bros štúdiá sa nachádzajú na okraji Londýna a sú hotovým rajom. Dostať sa tam môžete buď metrom, od ktorého potom chodí k atrakcii bezplatná autobusová doprava, alebo si môžete zaplatiť z centra špeciálny spoj, ktorý vás zavedie priamo pred štúdia. Stojí na Victoria Bus Station a na Baker Street. Vstupné je lepšie zaplatiť si cez internet, aby ste nemuseli strácať čas v rade na lístky. Malou nevýhodou je skutočne obrovské kvantum ľudí. Keď však uvidíte jednotlivé miesta pozostávajúce priamo z kulís a predmetov použitých vo filme, bude vám to jedno.

To najväčšie prekvapenie je na začiatku, no v záujme skvelého zážitku vám ho neprezradíme, aby ste zažili rovnaké zimomriavky na koži ako my. Po úvodnej spoločnej časti už budete sami prechádzať obrovským priestorom, kde uvidíte veľkú sál, Chrabromilskú klubovňu, Dumbledorovu pracovňu, učebňu elixírov a mnoho iných. Pozrieť si môžete reálne kostýmy a predmety a odfotiť sa môžete na lietajúcej metle. Na nádvorí si môžete pochutnať na občerstvení a ďatelinovom pive, ktoré je dosť sladké. Okrem toho sa tam nachádza most z Rokfortu, trojposchodový autobus a Privátna ulica. Ďalšiu časť prehliadky tvoria figuríny a kreslené obrázky, až sa postupne cez Šikmú uličku dostanete až k obrovskej makete Rokfortu a do obchodu s paličkami. Z neho vyjdete už do normálneho obchodu s mierne predraženými cenami, no všetkými vychytávkami z potterovského sveta.

 

Nástupište 9 a trištvrte

 

Scény s týmto nástupišťom sa točili na vlakovej stanici King Cross v Londýne. Dostanete sa tam metrom, keď vystúpite na zastávke St. Pancras. K samotnému nástupišťu sa dostanete iba s cestovným lístkom. Mali by ste tiež vedieť, že vo filme sa tieto scény natáčali medzi nástupišťami 3 a 4, nie 9 a 10, pretože tam boli lepšie priestory. V súčasnosti sa na tejto stanici nachádza obchod 9 a trištvrte, v ktorom nájdete rôzne predmety z potterovského sveta. Kúpiť si môžete všetko od paličiek, cez pierka na písanie, až po sladkosti. Pred obchodom sa navyše nachádza vozík na batožinu, s ktorým akože vkročíte do fantazijného sveta a kde sa môžete za poplatok nechať vyfotiť.

 

 

Stanica St. Pancras

 

Hneď pri King Cross sa nachádza ďalšie miesto spojené s Harry Potterom. Ide o susednú stanicu St. Pancras, ktorá sa objavila vo filmovom spracovaní. Práve pri nej parkovalo zázračné lietajúce auto Weasleyovcov. A keď nezbednícka dvojica vzlietala na tom zázraku, prelietali práve popri tejto stanici. St. Pancras má navyše mimoriadne peknú architektúru, takže vás poteší aj týmto spôsobom.

 

Miléniový most a iné

 

Ak máte chuť, v Londýne sa organizuje aj pešia túra po všetkých miestach, kde sa film natáčal. Informujte sa ohľadom nej v informačnom centre. Takto budete prechádzať postupne centrom mesta, kde uvidíte viacero takýchto miest. Prvým je Miléniový most ponad Temžu. Práve nad ním sa Harry naháňal so smrťožrútmi. Stanica metra Westminster bola zase zobrazená vo Fénixovom ráde. Keď sa trojica hrdinov presúvala z Weasleyovskej svadby, objavili sa na rušnom Piccadily Circus.

 

Šikmá ulička

 

Veľmi obľúbenou knižnou, ale aj filmovou časťou je Šikmá ulička. Tú originálnu zostrojili z kulís a nájdete ju v štúdiách. Jej vstup z „muklovského“ sveta, ktorý bol ukázaný len v prvom diely, sa nachádza pri Leandhall Market. Krásna tržnica vo viktoriánskom štýle bude ďalšou pastvou pre vaše oči.

 

Oxfordské inšpirácie

 

Mesto Oxford bolo hlavnou inšpiráciou J. K. Rowlingovej. Nie je preto náhodou, že sa tam natáčalo viacero scén. Schody v Christ Church predstavovali vstup do veľkej sály. Neskôr boli pri ďalších častiach vybudované v štúdiách. Bodleian Library bola inšpiráciou pre potterovskú knižnicu a natáčala sa tam scénka s nacvičovaním tanca v štvrtom diely. Pitt Rivers Museum bolo zase údajne inšpiráciou pre šikmú uličku. Aj pár exteriérových scén sa natáčalo v uliciach tohto mesta.

 

Zdroj/autor: visitoxfordshire.com, visitlondon.com, wbstudiotour.co.uk, David

Zdieľať článok na Facebooku

Zdroj: David

Hodnotenie článku:
5.0/5 (5 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Streda, 24. apríl. 2024. Meniny má Juraj.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa