Aj v Dánsku majú čo ponúknuť. Tipy na výlet do krajiny, ktorá nás spája so Škandináviou

2015-01-18 09:00:00 |   |    | 

Ak ste už absolvovali dovolenku v niektorom zo severských štátov, istotne máte chuť vracať sa do týchto končín stále dookola. Urobte teraz zmenu a vyberte sa do Dánska. Väčšinou stojí až na chvoste nášho severského záujmu, no pritom taktiež ponúka množstvo fantastických výhľadov, atrakcií a predovšetkým typicky nádhernú prírodu.



 

Öresundský most

 

Hneď prvá atrakcia vám ponúkne ideálnu voľbu prechodu medzi dvoma severskými štátmi. Tento most totiž spája švédske Malmö s dánskou Kodaňou. Most dlhý 16 kilometrov postupne prechádza celým prielivom a je tak ideálnym spojením medzi týmito dvoma krajinami. Vďaka nádhernej trase a zároveň skvelej konštrukcii, ktorá sa perfektne vyníma v celom okolí, sa stal i obľúbenou atrakciou na fotenie. Navyše tak môžete ideálne spojiť dovolenku v oboch štátoch a ušetríte náklady na drahý presun lietadlom.

 

Kodaň

 

Len samotné hlavné mesto ukrýva niekoľko zaujímavostí, ktoré musíte nutne navštíviť. Asi tou najznámejšou atrakciou je socha malej morskej víly. Charizmatická štvrť Nyhavn s typickými farebnými domčekmi a prístavom vám ukáže Kodaň s jej pôvodným šarmom. Pre rodiny s deťmi bude skvelou voľbou zase zábavný park Tivoli. Staré pôvodné atrakcie zmiešané s novinkami vám pripravia celodenný program plný prekvapení. Nezabudnite ani na tunajšie múzeá mapujúce domácu históriu, prírodu a umenie.

 

Legoland, Billund

 

I keď vo svete nájdete niekoľko Legolandov, toto je ten pravý a pôvodný. Sídli rovno vedľa továrne vyrábajúcej obľúbenú stavebnicu a otvorený bol v roku 1968. Rozdelený je do niekoľkých častí a každá z nich je venovaná inej téme. Nájdete tam napríklad obľúbené časti Dánska, známe svetové pamiatky, autá, zvieratká, významné umelecké diela a mnohé iné jedinečnosti. Svet postavený z malých kociek si vyžadoval nielen veľkú kreativitu, ale najmä veľkú šikovnosť staviteľov. Postupne vždy pribúdajú nové atrakcie a park je doplnený o viacero oddychových zón.

 

Bakken, Klampenborg

 

Tento zábavný park sa nachádza len pár kilometrov severne od hlavného mesta. Po prvýkrát bol otvorený v roku 1583 a vďaka tomu sa stal najstarším, ešte stále funkčným, zábavným parkom na svete. Ten vznikol okolo prírodného prameňa a v obklopení lesa. Postupne pribúdali nové atrakcie a vývoj sa nezastavil ani v novodobých dejinách. Jeho správcovia dbajú na to, aby zachovali čo najviac z pôvodného koloritu a uchovali si tak isté špecifikum. Rozdelený je na aktívnu zónu s rôznymi atrakciami ako kolotoče, húsenkové dráhy, 5D kino a na oddychovú zónu s kaviarňami, reštauráciami a tichým parkom.

 

Zámok Kronborg, Helsingor

 

Ak ste niekedy čítali alebo boli na Shakespearovej hre Hamlet, istotne vám bude tento zámok známy. Práve tam je situovaný celý dej. Majestátny a hodný svojej povesti hrdo stráži svoj región. Renesančná stavba ukrýva cenný zlatom zdobený oltár. Jej miestnosti sú zachovalé, v mnohých sa nachádza pôvodný nábytok a prináša skvelú ukážku jeho dejín. Naskytá sa vám z neho navyše nádherný výhľad na more. Takýchto zámkov nenájdete až tak veľa a predstavujú naozaj výnimočnú kombináciu, ktorá skvele zapadá do dánskej prírody.

 

Staré mesto, Aarhus

 

Zaujímavý nápad, ktorý získal domov v pôvodnej botanickej záhrade. Aby čo najviac uchovali pôvodnú domácu architektúru, presunuli tam 20 historických domčekov z celého územia Dánska. Z nich potom vytvorili staré mestečko, z ktorého urobili otvorený skanzen. Ľudia sa v ňom môžu nielen voľne prechádzať a skúmať jednotlivé miestnosti, ale zároveň aj zájsť si na kávu či iné občerstvenie štylizované do pôvodnej atmosféry. Deti do 18 rokov tam majú vstup zadarmo.

 

Ostrov Bornholm

 

Nachádza sa v Baltickom mori a nájdete tam pravú vidiecku atmosféru v spojení s úžasnou divokou prírodou. Dánsko s týmto ostrovom spája pravidelná doprava. Ten je navyše malý, takže je vhodný aj na cyklotúry, vďaka ktorým ho spoznáte tým najlepším spôsobom. Nachádzajú sa tam pekné farebné domčeky, nádherné pobrežie, zrúcanina pevnosti, ale aj typické veterné mlyny.

 

Pobrežie Skagen

 

Toto mesto sa nachádza na severe Dánska. Známe je nielen vďaka krásnej architektúre, ale najmä vďaka ich piesočným plážam. V spojení s drsnou dánskou prírodou vytvárajú nádhernú kombináciu. Osirelé drevené domčeky pôsobia naozaj romanticky. Potom sa môžete vybrať do jednej z pobrežných reštaurácií, ktoré ponúkajú lahodné rybie pokrmy. No a keď sa budete chcieť trošku zabaviť, stačí zájsť do blízkeho centra a dopriať si nákupy, návštevy barov a podobné zábavky.

 

Zdroj/autor: hubpages.com, visitdenmark.com, goscandinavia.about.com, David

Zdieľať článok na Facebooku

Zdroj: David

Hodnotenie článku:
4.3/5 (6 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 25. apríl. 2024. Meniny má Marek, Marko, Markus.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa