Kolíska talianskej mafie – Sicília a jej veľké tromfy, ktoré vás dostanú

2015-04-11 09:00:00 |   |    | 

Päťmiliónový taliansky ostrov si vás získa okamžite. Znamenité pláže, päť najväčších archeologických pamiatok zapísaných v UNESCO, skvostné reštaurácie – nechajte sa opantať a doprajte, aby na vás dýchla zmes niekoľkých kultúr, ktoré tvoria čarovný celok.



 

Hovorí sa o nej, že dala svetu mafiu i znamenité jedlo. Nech je to akokoľvek, dovolenka na Sicílii ponúka presne to, čo náročnejší turista očakáva.

Vychytené pláže sú napríklad na krajoch miest Modica a Ragusa, určite však neohrniete nosom ani nad Riviera dei Ciclopi či ďalšími, na ktorých sa ceny líšia v závislosti od blízkosti miest, pri ktorých sú. Nenechajte si však pokaziť dojem, ostrov ako taký nie je extra drahý. To platí aj o doprave či cenách v reštauráciách. 


 

Hneď na začiatku upozorňujeme, aby ste neobišli malé mestečko Tindari v provincii Messina, ktoré je zaujímavé napríklad tým, že sa o ňom traduje príbeh, ako v ňom napísal jednu zo svojich básní Quasimodo. Založené bolo v roku 396 p.n.l. a je minimálne zárukou toho, že si z neho vychutnáte nádherný výhľad na ostrov. Opomenúť nemožno ani pútnický kostol Čiernej Madony, ku ktorému sa viažu neodmysliteľné legendy.


 

Pripravte sa aj na to, že najdrahšie z miest na ostrove je Taormina. Od ubytovania, cez jedlo až po suveníry. Ide o vychytené mesto, kde hotely počas sezóny praskajú vo švíkoch. Dôvodov je viacero. Úchvatný pohľad na dominantu Sicílie – Etnu, ohromné divadlo (amfiteáter z 3. storočia), ktoré založili Gréci (tvrdí sa, že i samotné mesto bolo založené Grékmi) či rozkošné uličky, ktoré si najlepšie vychutnáte počas večernej prechádzky. 


 

V hlavnom meste – Palerme buďte ostražití. Vreckovými zlodejmi sa to v ňom len tak hemží a aj preto je dobré mať finančné prostriedky rozdelené v skrýšach na viacerých miestach vášho oblečenia. Miestne gangy vedia veľmi ľahko vyhodnotiť, kto sa v hlavnom meste nevyzná. Tamojšia polícia je v tomto smere skôr neúspešná a zlodeji veľa ráz (organizovane) žnú úspech.


 

V Palerme by ste však nemali vynechať miestne trhy. Ryby, zelenina, ovocie, syry, ochutnávky chleba i množstvo ďalších čerstvých výrobkov vám Sicílčania predajú zabalené do miestnych novín a podajú s úsmevom. Aspoň tí, ktorí si vaše eurá budú vážiť. Treba tiež pripomenúť, že predávajúci na tržniciach veľmi anglicky nerozumejú, no ak vynikáte v gestikulácii, problém mať rozhodne nebudete.

Ak budete „mať šťastie“, naďabiť môžete v periférnych uličkách Palerma aj na typickú taliansku hádku ako z filmu. Krik, mohutné rozhadzovanie rukami, vrhanie sa o zem – to všetko patrí k miestnemu folklóru, ktorý je povestný v celej Európe. Sicílčania (Taliani celkovo) sa ostychom veľmi nezaoberajú, vedia, že pútajú pozornosť, no príliš ich to netrápi. Nesledujte ich však počas hádok veľmi okato a nefotografujte ako diví – vyhodnotiť to môžu ako provokáciu.

 

Sopka Etna nachádzajúca sa na východnom pobreží Sicílie, v blízkosti už zmieňovanej provincie Messiny a Katánie, je najvyšším činným vulkánom v Európe, ktorý je viditeľný aj z Mesiaca. Považovaná je za posvätnú horu a tamojšie kancelárie ponúkajú desiatky výletov, z ktorých si môžete vybrať, ako sa na ňu dostanete.


Mohlo by vás zaujímať: Sicílske Trapani: mesto dvoch morí

Zdroj: Zahr., wiki, Vincent

Zdieľať článok na Facebooku

Zdroj: Vincent

Hodnotenie článku:
4.5/5 (11 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Streda, 24. apríl. 2024. Meniny má Juraj.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa