Chata pri Zelenom plese

2011-07-12 16:30:00 |   |    | 

SLOVENSKO - "Ktorá z tatranských dolín je najkrajšia?" Na túto otázku nepoznám jednoznačnú odpoveď. Veď každá je pekná a zároveň jedinečná, každá ma očarí niečím iným a každú dolinu vnímam inak v rôznych ročných obdobiach či rôznej dennej hodine.



Ak by som predsa musel odpovedať, medzi mojich favoritov by patrila Dolina Zeleného plesa.

Z juhu sa nad ňou týči najväčšia tatranská strmina – severná stena Malého Kežmarského štítu, nad západným uzáverom sú vysunuté Zmrzlé doliny lemované zráznymi rozoklanými štítmi a nad severozápadným horizontom sa vypína malebná Jastrabia veža.

Celá táto krása sa znásobuje odrazom v plese, ktorého hlbiny žiaria mnohými odtieňmi zelenej farby (...)

 

História

Začiatkom 17. storočia si zlatokopi postavili jednoduchú chatrč priamo pri Zelenom plese. Uhorský karpatský spolok navrhol už v čase svojho vzniku (v roku 1873) výstavbu chaty pri brehu Zeleného plesa (1 551 m n. m.). Finančná situácia to však neumožnila.

Stavať začali až v roku 1876 na ľahšie prístupnej Rakúskej poľane, kde sa stretali staré hospodárske cesty z Kežmarku a zo Spišskej Belej. Jednoduchý zrub postavili za dva týždne. Pomenovali ho Egidova chata po iniciátorovi výstavby, zakladateľovi a v tom čase predsedovi Uhorského karpatského spolku Egidovi Berzeviczym (1835 – 1906).

Keď však v roku 1890 dvakrát vyhorela, už ju neobnovili. V roku 1895 kežmarský staviteľ C. Schwarz postavil jednoduchú chatku pre robotníkov a položil základy novej chaty pri Zelenom plese. Chatu slávnostne otvorili 27. augusta 1897.

Chata bola do roku 1950 označovaná polohopisným názvom Chata pri Zelenom plese. V roku 1950 ju premenovali na Brnčalovu chatu a po štyroch desaťročiach jej prinávratili pôvodný názov Chata pri Zelenom plese (...)

 

 

 

Kontakt:

Chata pri Zelenom plese

059 60 Tatranská Lomnica

 

Zdroj/autor: Krásy Slovenska 7-8/2010, Dajama, zelenepleso.sk, drom

Foto: wikipedia


 

 

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 26. apríl. 2024. Meniny má Jaroslava.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa