Horný Gemer

2010-09-21 12:30:00 |   |    | 

SLOVENSKO - Horný Gemer je región, ktorý vás očarí krásou svojej prírody, nadchne bohatosťou zachovalých historických pamiatok a uvíta tradičnou pohostinnosťou tu žijúcich ľudí.



Horný Gemer sa nachádza na juhovýchode Slovenska. Jeho územie zaberá severovýchodnú časť Gemera, kde bol život od historických počiatkov spätý s ťažbou a spracovaním nerastného bohatstva ukrytého v útrobách tunajších hôr.

Najväčším lákadlom sem prichádzajúcich návštevníkov je neobvyklé prírodné bohatstvo, pričom je Horný Gemer zároveň jedinou oblasťou na Slovensku, kde nájdete atraktívne prírodné pamiatky zaradené do zoznamu svetového prírodného dedičstva UNESCO.

Spomedzi nich sú najznámejšie sprístupnené jaskyne Domica, Gombasecká, Ochtinská aragonitová, Krásnohorská, Dobšinská ľadová a Jasovská jaskyňa.

Tak ako krásna je príroda tohto regiónu, tak zaujímavo a príťažlivo pôsobí aj vďaka množstvu zachovalých kultúrno-historických pamiatok, medzi ktorými dominujú tie najznámejšie, akými sú majestátny Hrad Krásna Hôrka, Kaštieľ Betliar s prírodným parkom, secesné Mauzóleum Andrássyovcov v Krásnohorskom Podhradí, ale aj jedinečné kostoly so stredovekými nástennými maľbami v Štítniku, Ochtinej a Koceľovciach považované za priamu súčasť európskej kultúry stredoveku.

Všetky tieto pamiatky spája Gotická cesta, ktorá je prvou turistickou cestou svojho druhu na Slovensku.

Významným centrom horného Gemera je mesto Rožňava so zachovalým historickým jadrom, ktorá svojich návštevníkov víta ako stredisko služieb cestovného ruchu v Slovenskom krase.

V severnej časti tejto oblasti sa nachádza mesto Dobšiná, známe ako vstupná brána do Národného parku Slovenský raj.

Turistická ponuka horného Gemera je však zároveň doplnená o služby zariadení, pre ktoré je spokojnosť svojich zákazníkov prvoradá. Každoročne usporadúvané kultúrne a športové podujatia sú v Hornom Gemeri súčasťou programu výletov a pobytov mnohých návštevníkov.

 

 

Turistické informačné centrum Rožňava
Námestie baníkov 32
048 01 Rožňava
Tel.: +421-58-732 81 01, 788 44 20
Fax: +421-58-732 48 37
E-mail:
tic.roznava@stonline.sk
Web: www.ticroznava.sk

 

Zdroj/autor: ticroznava, sacr, drom
 

 

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: sacr/Štefan Kesi

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Streda, 24. apríl. 2024. Meniny má Juraj.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa