Cyklotrasa Biskupickými luhmi

2014-07-05 14:00:00 |   |    | 

Prírodný lužný les sa v bezprostrednej blízkosti Bratislavy zachoval aj na ľavom brehu Dunaja, na území Podunajských Biskupíc. Objavovať ho možno pešo, ale aj v sedle bicykla.



Biskupické luhy

Dunaj je odpradávna tvorcom pozoruhodnej prírodnej krajiny poniže Bratislavy, ktorá, s trochou zveličenia, pripomína tropický prales. Napriek veľkým zásahom človeka do jej štruktúry sa aj v hornej časti Žitného ostrova podarilo zachrániť aspoň zvyšky nádherného luhu, ktorý je súčasťou Chránenej krajinnej oblasti Dunajské luhy. Chránené územie sa delí na päť samostatných častí a práve Biskupické luhy patria pre svoju polohu pri priemyselných a stavebných prevádzkach k najviac ohrozeným. Nájdeme tu prírodnú pamiatku Panský diel, prírodné rezervácie Gajc, Kopáčsky ostrov a Topoľové hony a chránené areály Bajdeľ a Poľovnícky les.

 

Náročnosť

Trasa patrí medzi nenáročné cyklistické okruhy po dobrých cestách s nížinným profilom a jednoduchou orientáciou. V prvej časti vedie lesným terénom, v strednej a záverečnej časti po hrádzi a cestách s asfaltovým povrchom. Orientačne nenáročná trasa je najvhodnejšia pre trekingové bicykle. Vzhľadom na to, že sčasti vedie aj po turisticky značkovaných lesných cestách a náučnom chodníku, kde možno stretnúť viacerých peších turistov, treba pamätať na zvýšenú pozornosť a ohľaduplnosť.

Do lužných lesov

Najvhodnejší začiatok cyklistického okruhu dunajskými lužnými lesmi je pri malom parkovisku pri reštaurácii Marina neďaleko športového prístavu na ľavom brehu Dunaja západne od areálu rafinérie Slovnaft. Prvé 2 km pôjdeme pohodlne po Dunajskej cyklistickej ceste (č. 001) južným smerom po dunajskej hrádzi, kde okrem cyklistov stretneme aj viacerých korčuliarov. Z hrádze odbočíme po 2 km pri malom bufete Jamaica doľava a asfaltovou lesnou cestou prídeme na malú križovatku ciest, kde odbočíme doprava. Ďalej sledujeme modré turistické značky. Cesta je totožná s trasou Náučného chodníka Biskupické lužné lesy. V prvej časti prechádza prevažne zalesnenou rovinou a v druhej časti sleduje hrádzu Vodného diela Gabčíkovo.

O chvíľu vojdeme na územie prírodnej rezervácie Panský diel, ktorá chráni vzácnu lesostepnú vegetáciu. Spoločenstvo tunajšej dunajskej hložiny sa považuje za európsky unikát s výskytom viacerých vzácnych druhov rastlín, najmä orchideí (napr. vstavač ploštičný a vstavač obyčajný). Podobný charakter má aj ďalšia prírodná rezervácia na trase – Kopáčsky ostrov. Ide o sčasti zachovaný mäkký vŕbovo-topoľový lužný les s prechodom do jaseňovo-brestových porastov, lesostepných až stepných spoločenstiev nachádzajúci sa medzi Dunajom a Biskupickým ramenom.

Pri mŕtvom dunajskom ramene, ktoré veľkým oblúkom od východu ohraničuje lužné lesy Vlčieho hrdla, sa cesta zatáča doprava a približuje sa do bezprostrednej blízkosti derivačného kanála vybudovaného pre účely Vodného diela Gabčíkovo. Pokračujeme takmer paralelne s kanálom k prírodnej rezervácii Gajc, ktorá je biotopom stepnej vegetácie bezprostredne hraničiacej s lužným lesom. Okrem toho je zaujímavá aj vďaka výskytu vzácnych orchideí.

Na rázcestí pri rezervácii odbočíme doľava na pevnú lesnú cestu, ktorá vedie popri horárni Bôrové. Kúsok za horárňou odbočíme doprava na ďalšiu pevnú lesnú cestu, po ktorej sa dostaneme k horárni Topoľové. Pri horárni sa končí asfaltová cesta prichádzajúca od Podunajských Biskupíc. Po nej sem chodí autobus MHD. Tabuľa náučného chodníka upozorňuje, že sme sa ocitli v susedstve prírodnej rezervácie Topoľové hony, ktorú vyhlásili na ochranu suchomilných panónskych dúbrav.

Trasa výletu naďalej sleduje náučný chodník a smeruje na juh ku Kalinkovskej horárni, za ktorou prejdeme popri poslednom chránenom území. Chránený areál Bajdeľ slúži na sledovanie porastu topoľa bieleho na Podunajskej nížine v blízkosti Bratislavy. Lesnou cestou sa dostaneme k derivačnému kanálu, ktorý sme videli pri Biskupickom ramene. Po moste prejdeme na druhý breh. Pokračujeme po asfaltovej ceste vedúcej po korune hrádze, ktorá je súčasťou Dunajskej cyklistickej cesty. Napravo od nás sa rozkladá belasá hladina zdrže Hrušov. Po hrádzi prídeme na Sihoť, kde doľava odbočuje modrá turistická značka končiaca sa v blízkom Kalinkove. Končí sa tu aj náučný chodník. My však pokračujeme po hrádzi k ďalšiemu mostu cez derivačný kanál, po ktorom sa dostaneme do Hamuliakova, kde sa zastavíme pri starobylom románskom Kostole sv. Kríža so vzácnymi stredovekými freskami v interiéri.

Kostol sv. Kríža v Hamuliakove

Rímskokatolícky Kostol sv. Kríža z 13. storočia je najvýznamnejšou cirkevnou pamiatkou najzápadnejšej časti Žitného ostrova. Patrí medzi vzácne románske tehlové stavby sakrálnej architektúry na Slovensku. Jeho súčasná podoba je výsledkom viacerých úprav v období baroka a tiež v 19. a 20. storočí. Po rekonštrukcii na prelome sedemdesiatych a osemdesiatych rokov 20. storočia môžeme kostol opäť obdivovať v pôvodnej kráse. Unikátna je najmä maliarska fresková výzdoba z druhej polovice 14. storočia. Ide o gotické nástenné maľby s motívmi starých cirkevných symbolov.

 

V ďalšej časti výletu pokračujeme po žlto značkovanom cyklistickom chodníku (č. 8011) smerujúcom okrajom obcí Hamuliakovo a Kalinkovo na sever do Dunajskej Lužnej. Prejdeme okrajom miestnej časti Jánošiková a severozápadným smerom prídeme do susednej Rovinky. Ďalej pôjdeme západným okrajom Rovinky a asi 1 km za ňou odbočením doľava už len na západ popri areáli rafinérie Slovnaft. Na jeho juhozápadnom okraji odbočíme doprava a cesta nás severným smerom privedie k Malému Dunaju. Odbočením doľava sa dostaneme k bufetu Šimani a po Dunajskej cyklistickej ceste onedlho prídeme k športovému prístavu a reštaurácii Marina, kde sme výlet začali.

 

Všetkých 25 najkrajších cyklistických trás nájdete v knihe Najkrajšie cyklotrasy Bratislava a okolie.


Zdroj: archív

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Utorok, 23. apríl. 2024. Meniny má Vojtech.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa