12 novoročných predsavzatí pre cestovateľov. Čo by ste v roku 2015 mali zmeniť?

2015-01-08 16:30:00 |   |    | 

Aj vám sa stáva, že si na sklonku nového roku želáte, aby ste sa v niečom zlepšili, zapracovali na niečom inom a podobne? Novoročné predsavzatia sú pomerne bežné a takmer všetci sme aspoň na okamih zatúžili dať si predsavzatie, že v novom roku sa budeme venovať záležitostiam, ktoré sme dovtedy neustále odkladali. Predsavzatia existujú vo všetkých sférach a ani cestovanie nie je výnimkou. Čo by sme si do nového roka mali predsavzať ako cestovatelia?



 

1. Len do toho!

 

Neodkladajte donekonečna vaše plány a sny. Či sa už vyhovárate na peniaze, alebo aktuálnu situáciu, tá nikdy nebude úplne priaznivá a až po návrate domov pochopíte, že toto bol ten správny čas na konanie. Nuž nebojme sa a poďme do sveta.

 

2. Odpojte sa zo siete!

 

V dnešnej dobe je takmer nemožné nebyť neustále pripojený, alebo aspoň nemať prístup na internet. No pri cestovaní sú omnoho dôležitejšie iné veci. Zážitky, ktoré prežijete aj vďaka tomu, že odložíte počítač, či mobil a pôjdete do ulíc, nikdy neoľutujete. Elektronika počká, ale nové zážitky nie.

 

3. Jedzte ako domáci!

 

Niekedy je ťažké vzdať sa každodenných rituálov a ochutnať niečo nové. Ale pri cestovaní máte dokonalú možnosť okúsiť niečo čo doma nemáte, alebo by ste si jednoducho sami nepripravili. Na vašich cestách taktiež zabudnite na nadnárodné siete a tradičné pochúťky ako napríklad pizzu. Je skvelá, ale každá krajina má svoje špecifiká a to čo okúsite tu sa vám vryje do pamäte.

 

4. Cestujte sami!

 

Ak si myslíte, že cestovať sám nie je pre vás, tak sa zrejme veľmi mýlite. Ľudia čo cestujú sami majú totiž omnoho viac príležitostí sa zoznámiť s miestnymi, vyskúšať nové veci, alebo aj objaviť niečo čo nik iný. Jednoducho sa vám otvoria nové možnosti. Riadne si cestu naplánujte a zbytočne sa nebojte.

 

5. Buďte náročný, ale milí!

 

Pri cestovaní vám niekedy nezostane iná možnosť, ako trvať na vašich právach. Stať sa môže hocičo, ale vy sa nedajte a jednoducho sa snažte, aby ste z vašej cesty získali čo najviac. A to nehovoríme len o peniazoch. Zároveň ale buďte vždy milí a otvorení. S úsmevom na perách získate viac, tak prečo si kaziť dovolenku.

 

6. Spravte si prieskum!

 

Keď viete kam presne idete, zistite si čo presne budete potrebovať. Ak je možnosť zrážok, nepodceňte to a radšej si so sebou vezmite kvalitnú bundu, alebo pršiplášť. Aj s malým prieskumom získate dostatok informácií, ktoré vám cestu uľahčia, prípadne zlepšia.

 

7. Hovorte s cudzími!

 

Pri cestovaní by ste sa nemali báť ľudí. Obozretnosť je na mieste, ale vo väčšine prípadov stretnete milých a ústretových ľudí, ktorí vám radi pomôžu. Takto získate niečo, čo inde nie je možné. Stretnutie s inou kultúrou vás príjemne poteší, ale tiež vás čo to naučí.

 

8. Odstráňte bariéry!

 

Vždy máte po ruke výhovorku, pre ktorú nikam nemôžete ísť? Nepoznáte v tej krajine nikoho, stratili ste kontakt na známych, alebo vám prepadol pas a nový sa vybavuje len v meste, prípadne inej mestskej časti. Zbavte sa ich, aby ste si mohli začať plniť vaše cestovateľské sny.

 

9. Míňajte s rozumom!

 

Je umenie vedieť si správne vybrať. Keď ste už na cestách, dajte si pozor na to, za čo platíte. Veď ťažko zarobené peniaze by ste nemali len tak vyhadzovať.  Radšej si premyslite, čo naozaj chcete, a ušetrené peniaze miňte napríklad na ďalší výlet v rámci dovolenky, prípadne na zážitky, ktoré na vás čakajú.

 

10. Baľte sa s rozumom!

 

Keď už hovoríme o umení, niet zložitejšieho ako to, správne sa zbaliť. Ak to zvládnete budete mať všetko čo potrebujete, plus ušetríte na platbách za batožinu, prípadne ochránite svoje telo, ktoré tak nebude musieť vláčiť zbytočne ťažké kufre a batohy. Radšej sa začnite baliť niekoľko dní dopredu, aby ste mohli postupne zvážiť, či naozaj potrebujete všetko, čo sa vo vašej batožine nachádza.

 

11. Navštevujte malé a neznáme miesta!

 

Napriek tomu, že všade sa dočítate len o veľkých známych atrakciách a lokalitách, vždy je skvelé, ak sa vám podarí objaviť malé mestečko, ktoré si uchovalo svoju pôvodnú tvár. Cestovný ruch všetko mení, a preto sú práve tieto oblasti tými pravými klenotmi. Skúste sa na vašich cestách popýtať miestnych a tí vám isto radi poradia, kam sami radi chodia.

 

12. Snívajte!

 

Neobmedzujte sa a snívajte. Hoci je na Slovensku množstvo ľudí, ktorí vedia len kritizovať, cestovanie nie je tak náročné, ako by sa zdalo. Vždy sa nájdu dôvody prečo nie, ale tak by sa správny cestovateľ nikdy nikam nedostal. Preto treba snívať a postupne sa ku svojim snom približovať. Snívali ste vždy o návšteve Kuby? Tak začnite plánovať. Nájdite cestu, ako s tam dostanete, pretože peniaze nie sú všetko, čo na cestovanie potrebujete. Keď sa nebudete báť, tak s veľkými snami objavíte to, čo iní nikdy. Uvidíte miesta, ktoré iní len na fotkách, a spoznáte ľudí, ktorých si iní ani len nevedeli prestaviť.

Zdroj/autor: budgettravel.com, SiSa, drom

Zdieľať článok na Facebooku
Zdroj: SiSa

Hodnotenie článku:
2.3/5 (3 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 26. apríl. 2024. Meniny má Jaroslava.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa