Poznáte všetky pravidlá, ktoré by ste pred odcestovaním mali dodržať?

2015-05-06 08:00:00 |   |    | 

Pri cestovaní mnohí často zabúdame na riziká. Keď ideme s cestovnou kanceláriou, tá nám zvyčajne pripomenie všetky dôležité náležitosti a jej pracovníci sú schopní väčšine problémov predísť, prípadne ich neskôr vyriešiť. Čo však osamelí cestovatelia, prípadne ľudia, ktorí sa rozhodli ísť na vlastnú päsť? Vydali ste sa na dovolenku autom? Máte všetko premyslené? A kde môžete v prípade núdze hľadať pomoc?



 

Ministerstvo zahraničných vecí Slovenskej republiky

 

Možno sa vám to zdá trochu prehnané, ale pred vycestovaním do ktorejkoľvek krajiny by ste si mali zistiť o cesto čo najviac. Nechceme strašiť, ale ani neviete ako a dostanete sa do problémoch, ktorých riešenia nemusia byť vždy najjednoduchšie. Preto je vždy dobré vedieť, kde môžete hľadať pomoc. Záchranným bodom číslo jedna je naše Ministerstvo zahraničných vecí. Na jeho stránke objavíte mnoho informácií, ktoré vám poskytnú rady na to, čo robiť pred aj počas cesty.

 

Čítajte tiež: Strelené aj opodstatnené. Na aké zákazy si pri cestovaní musíme dať pozor? 1. časť

 

Pred cestou

 

Ministerstvo ponúka bezplatnú možnosť zápisu do registra cestovateľov. Takto o vás budú úrady vedieť a v prípade nešťastia alebo nebezpečenstva vás budú môcť vopred informovať. vyhnete sa tak nepríjemnostiam, a ak sa niečo stane, ministerstvo bude vedieť kde vás má hľadať. Účinné je to hlavne pri cestovaní do odľahlých oblastí, aby vás nezastihli zemetrasenia a iné katastrofy.

Pred cestou by ste si taktiež mali zistiť, čo najviac sa dá o krajine, ktorú chcete navštíviť. Aj tu poskytuje Ministerstvo službu, a na jeho stránkach si nájdete, kde čo hrozí. Informujú tu o sociálnych problémoch a prírodných katastrofách a odporúčajú, kde si máte dať obzvlášť pozor. Nemenej dôležitý, ak nie základný, zdroj je internet. V dnešnej dobe na ňom už nájdeme takmer všetko a je potrebné si zistiť, čo sa v danej krajine deje. Možno o tom v slovenských médiách neviete, ale napríklad aj v obľúbených dovolenkových destináciách prebiehajú demonštrácie, ktoré by mohli poznačiť váš výlet a ohroziť vás.

Keď už viete aká je aktuálna situácia, zistite si či je v danej krajine naše veľvyslanectvo. Ak nie ešte stále sa môžete obrátiť na ktorékoľvek veľvyslanectvo krajiny nachádzajúcej sa v EÚ. Dôležité je preskúmať si aj kultúrne a náboženské zvyky krajiny. To čo vám doma príde normálne sa v exotickej krajine mení na nepríjemné, niekedy aj zakázané. Pozor by si mali dať hlavne ženy. Ich obliekanie a správanie je v mnohých krajinách vnímané odlišne. Rovnako je to s alkoholom, drogami a podobne. Pri exotických krajinách si vopred zistite aj nutnosť očkovania a čo všetko môže ohroziť váš zdravotný stav. Zdravie máte len jedno, takže sa vopred informujte o najčastejších chorobách a tomu ako sa im vyhnúť.

 

Cestovné doklady

 

Pred vycestovaním by sme nemali opomenúť zopár základných potrieb. Jednou z nich sú cestovné doklady. Patrí k nim občiansky preukaz, cestovný pas, víza, potvrdeniaočkovaní a iné. Každá krajina má svoje vlastné zákony a nariadenia a podľa nich sa musíte zariadiť. Slovenskí občania môžu v rámci cestovať len s občianskym preukazom a môžu sa voľne pohybovať. Ak však ideme za hranice, je nevyhnutný pas. Ten sa vydáva len na konkrétnych miestach a môže trvať až mesiac, kým vám ho vyrobia. Naplánujte si preto dostatočne dopredu návštevu úradov, ak sa nechcete spoliehať na náhodu prípadne nechcete priplácať. Pri cestovaní s pasom si taktiež musíte dať pozor na dátum expirácie. Pri cestovaní do niektorých krajín musí byť váš pas platný ešte 6 mesiacov po vycestovaní. Na hraniciach vás môže zadržať aj fakt, že sa vo vašom cestovnom doklade nachádza pečiatka určitého štátu. Funguje to tak pri návšteve Izraela. S izraelskou pečiatkou vás následne nepustia do krajín Blízkeho východu. Ak by sme mali pokračovať vo vymenovávaní problémov s pasom, nasledujúci by bol, že nemáte dostatok voľného miesta. Teda, že nemáte prázdnu stranu, prípadne dvojstranu, kam sa zmestí pečiatka alebo víza. Na hraniciach by ste si takto zavarili napríklad v afrických krajinách.

Pri cestovaní si vždy radšej spravte kópiu, prípadne dve, strany, kde sa nachádza fotografia. Odložte si ich medzi iné veci, aby ste v prípade straty originálu mali aspoň nejakú náhradu. Odporúča sa taktiež mať so sebou aspoň dve fotografie pasového formátu, ak by ste narýchlo potrebovali vystaviť nové doklady.

Dostávame sa k vízam. Slovensko má bezvízový vstup až do 161 krajín sveta, no i tak sa nájdu také, ktoré ich od vás budú pýtať. Zistite si vopred, kde musíte o víza žiadať a ako sa k nim dostanete. V niektorých prípadoch sa takéto víza dajú získať priamo na letiskách, kde po zaplatení poplatku máte povolený vstup na ich územie. Ak si v danej krajine plánujete prenajať auto a cestovať na vlastnú päsť, určite si oboznámte s tamojšími pravidlami. Na cestu totiž budete potrebovať medzinárodný vodičský preukaz. Jeho vybavenie trvá do 30 dní, poplatok je 6,5 eur a platný je na 3 roky. Ďalším dokladom, ktorý zrejme budete potrebovať, hlavne pri cestovaní do exotických krajín, je potvrdenie o očkovaní. Po zistení potrebných očkovaní musíte zájsť na najbližšiu kliniku zahraničných chorôb, kde vám po podaní látky vystavia Medzinárodný očkovací preukaz. Každá látka má inú dobu na podávanie a inak reaguje, takže sa informujte v dostatočnom predstihu.

 

Poistenie

 

Opäť začneme s tým, že ako občania Európskej Únie máme možnosť mať Európsky zdravotný preukaz. Musíte oň požiadať vašu zdravotnú poisťovňu a následne počkať kým vám ho vydajú. Trvať to môže aj mesiac, takže plánujte vopred. Tento doklad vám pomôže na území EÚ. Stačí sa ním preukázať a v každej členskej krajine máte nárok na základnú zdravotnú starostlivosť, v rámci štátnych zariadení. Pri každej udalosti a návšteve si vždy odkladajte všetky doklady a nechajte si vystaviť potvrdenia o všetkom čím ste prešli, aby ste to mohli doma prípadne doložiť. Pri cestovaní mimo územia EÚ sa odporúča vybaviť si komerčné poistenie. Ponúkajú ho mnohé spoločnosti a dá sa prispôsobiť presne vašim potrebám. Následne už len budete potrebovať mať so sebou príslušnú kartičku a v prípade núdze aj zavolať na priložené číslo, kde vám pomôžu. Dôsledne si prečítajte podmienky, aby ste presne vedeli za čo ste zaplatili a aké služby môžete očakávať.

 

Peniaze

 

Pred vycestovaním sa poriadne skontrolujte aj váš peňažný stav. A to nie len v hotovosti, ale aj na účte. Do niektorých krajín vás totiž pustia len ak máte dostatočný obnos peňazí. Teda musíte preukázať, že v hotovosti, šekoch prípadne na platobnej karte máte dosť financií nato, aby ste v krajine prežili. Každý štát má vlastné podmienky, a preto sa s nimi oboznámte vopred, ak nechcete, aby vás na hraniciach poslali domov, prípadne vás neskôr vyhostili. Pri prípravách si samozrejme vždy pozrite aj domácu menu. V mnohých krajinách sa dá platiť eurami prípadne dolármi, no kurzy môžu byť odlišné, a ak chcete ušetriť, zistite si aké sú v krajine kurzy a či sa vám oplatí meniť peniaze doma, alebo až v cieľovej krajine. Problémy môžu nastať aj s bankovkami. Niektoré krajiny akceptujú len bankovky vydané napríklad od určitého dátumu. Tie čo si doma zameníte vám potom môžu byť úplne zbytočné a vy zostanete bez prostriedkov. S financiami súvisí ešte posledná rada. V zahraničí sa veľakrát viac oplatí platiť platobnou kartou ako hotovosťou. Máte väčšiu istotu, že vás niekto neukradne a uchránite sa aj pred neustálou výmenou peňazí a teda poplatkami. No zradné môžu byť aj karty. Zistite si ktoré kde platia. Hoci sú Visa a Mastercard všeobecne platné, nájdu sa krajiny, kde si s nimi nič nekúpite. V tom lepšom prípade zaplatíte obrovské množstvo peňazí za výber, to však súvisí aj s druhom vášho účtu. Niektoré poskytujú lacnejšie, iné drahšie výbery v zahraničí. Radšej si vopred prečítajte poplatky za výbery.

 

Mohlo by Vás zaujímať:

 

Cestujete? Tak sa správajte slušne a pozdravte tak, ako sa patrí

Rýchly prehľad etikety vo svete. V Japonsku zabaľte vaše darčeky a nenalievajte si

Nezatvárajme oči – Krajiny, ktoré neboli stvorené pre ženy

 

Zdroj/autor: mvz.sk, SiSa, drom

Zdieľať článok na Facebooku
Zdroj: SiSa

Hodnotenie článku:
3.0/5 (3 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 27. apríl. 2024. Meniny má Jaroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa