Prečo je dovolenka v Maroku stále žiadanejšia? Máme pre vás TIPY na miesta, kde zastal čas v staroveku.

2024-05-03 09:00:00 |   |    | 

MAROKO - Farebná a voňavá krajina – aj tak by sa dalo charakterizovať Maroko. Prívlastkov by si však našlo viac, najmä takých, ktoré rýchlo opantajú zmysly. Fascinujúca severná Afrika je jedinečná a u turistov čoraz viac žiadaná. Prečo ju tak veľmi vyhľadávajú?



 

Maroko je spojením afrického a arabského sveta, kde starodávne zvyky dýchajú súčasnosťou. Okrem atmosféry vás nadchne aj rozmanitým reliéfom a kontrastnou prírodou – zažijete v ňom skalnaté pohoria a púšte, ale aj pokojné pobrežné dedinky a priam rozprávkové pevnosti. Ohúria vás aj zelené údolia s palmami či pláže Atlantiku a Stredozemného mora, ktoré vytvárajú protiklad k vyprahnutým saharským púšťam.

Maroko je krajina bohatých zážitkov, aj preto je ako stvorené na poznávaciu dovolenku s CK SATUR, ktorá ponúka výhodné promo ceny, last minute zájazdy a zľavy až do výšky 27 %! Okrem toho ponúkajú aj ďalšie výhody, ako napríklad Balík výhod „SATUR FLEXI POZNÁVANIE,“ ktorý na základe dohodnutých podmienok obsahuje:

·       Bezplatné storno autobusových zájazdov 40 až 45 dní pred odchodom na zájazd

·       Bezplatné storno poznávacích zájazdov na charterových letoch 40 až 45 dní pred odletom

·       Bezplatná zmena mena až do 31 dní pred odchodom

·       100 % garancia vrátenia peňazí do 7 dní

Najbezpečnejšia krajina Afriky?

Aj keď mnohí majú predsudky pred objavovaním niečoho cudzieho či divokejšieho, aj celkovo pred Afrikou, v Maroku nie sú obavy na mieste, práve naopak. Táto krajina je považovaná za jednu z najbezpečnejších aj kvôli tomu, že islamská viera tu nemá takú ortodoxnú podobu ako na Blízkom východe. Maroko ponúka výborné turistické zázemie a množstvo aktivít. Zo Slovenska sem poletíte z Bratislavy či Košíc. Dĺžka letu je v závislosti od toho, kam cestujete od 3 do zhruba 4 a pol hodín. Ak plánujete poznávaciu dovolenku do ejto destinácie, nemusíte sa o nič starať, dokonalý program pre vás zostavia profesionálni sprievodcovia, na ktorých sa vždy môžete spoľahnúť.

Tieto miesta musíte navštíviť:

Fez, kde zastal čas v stredoveku

Najstaršie mesto Maroka so zachovanou stredovekou kultúrou je pre turistov asi najsilnejším marockým zážitkom. Arabské mesto vzdelanosti je akýmsi protikladom Marakeša, v ktorom dominuje berberská kultúra čiernej Afriky. Keď vstúpite do Mediny (tak sú nazývané časti starého mesta), akoby ste sa presunuli v čase do plne funkčného stredoveku. Ide o najväčšiu Medinu na svete, ktorá je zapísaná do zoznamu UNESCO. Aj v súčasnosti je bez prístupu áut či inej dopravy, všetko zabezpečujú osly a mulice. Môže sa stať, že pre ich kopytá, podbité zvyškami pneumatík, ich nebudete ani počuť. Avšak náklady, ktoré na sebe nosia, budú neprehliadnuteľné.

Námestie Jemaa el Fnaa v Marakeši

Námestie, kde nájdete doslova všetko, len nie pokoj a oddych! Ide o neustále pulzujúce srdce mesta, kde sa stretáva mix farieb, vôní, zvukov a chutí. Už počas dňa sa tu zoskupujú obchodníci, no večer ich počet vzrastá niekoľko násobne. K tomu davy turistov, spevy, brušné tance, zaklínači hadov... Nekonečné počty stánkov vám okrem vecí ponúknu aj typické jedlá marockej kuchyne.

Záhrady Le Jardin Majorelle

Krásne farby žiariace v Maroku inšpirovali slávneho francúzskeho maliara Jacquesa Majorella k vytvoreniu jedinečných záhrad, ktoré sú po ňom aj pomenované. Neskôr, po jeho smrti, ich odkúpil módny návrhár Yves Saint Laurent a zrekonštruoval ich do súčasnej podoby. Ide o jedno z najnavštevovanejších miest v Maroku, kde si na rozdiel od ruchu miest vychutnáte krásne tóny štebotajúcich vtáčikov. Ocitnete sa uprostred stromov, exotických rastlín, zurčiacich potokov a bazénov s leknami a lotosovými kvetmi.

Fotogenický Tinghir

Tinghir ponúka hneď niekoľko zaujímavostí, ktoré musíte vidieť. V prvom rade sú to panorámy palmových hájov v predhorí Vysokého Atlasu. Tieto zelené oázy oddeľuje tradičná architektúra, akú by ste inde vo svete hľadali len ťažko. Hlavným stavebným prvkom domov a budov je utlačená hlina, ktorá je zdobená vyrezávanými berberskými ornamentami. Ďalej tu nájdete fotogenický kaňon rieky Todra, ktorý vytvoril vysokánske steny, po ktorých si trúfnu liezť len profesionálni lezci. Mesto je aj hlavným centrom predaja kobercov, určite sa zastavte v „Berberskom dome darčekov,“ kde ich uvidíte. 

Volubilis pre skutočných historikov

Významné archeologické mesto Volubilis bolo kedysi súčasťou Rímskej ríše, čo uvidíte najmä na ruinách, ale aj na krásnych mozaikách zdobiacich podlahy opulentných víl. Mesto bolo známe vývozom olivového oleja a divokých zvierat na gladiátorské zápasy. Bezpochyby, najúchvatnejšou stavbou je Víťazný oblúk.

Záhada modrej Mediny

V malebnej dedinke Chefchaouen na severovýchode nájdete Medinu vystavanú bielymi domami s výraznými modrými akcentmi. Okrem peknej prechádzky sa môžete zastaviť v miestnych obchodíkoch a trhoch s domácimi remeslami, ktoré inde v Maroko nenájdete.

Skutočná piesková púšť a duny Erg Chebbi

Asi každý si pod púšťou predstaví jemný piesok, ktorý sa priam vylieva v rukách. Skutočnosť je taká, že väčšinu územia marockej púšte tvorí skôr štrkopiesok a rôzne úlomky skál. Pokiaľ však navštívite vnútrozemie s piesočnatými dunami Ergy Chebbi, zažijete skutočný piesok. A nielen ten! Čaká na vás adrenalín pri surfovaní po piesočnatých dunách, alebo jazda na terénnych autách, či o niečo autentickejšia jazda na ťavách.

Byť na chvíľu filmovým hrdinom v Ait Benhaddou

Toto miesto uprostred Atlasu bolo dejiskom viacerých známych filmových trhákov. Ak máte radi filmy, najmä historické, nemali by ste túto zastávku vynechať. Nakrúcal sa tu napríklad Gladiátor, Ježiš Nazaretský, Alexander, Babylon, Lawrence z Arábie či Princ z Perzie. Ide o najkrajšie zdobené a najlepšie zachované stavby Atlasu.

Raj pre surfistov aj pokojné tyrkysové pláže

V Maroku nájdete dva druhy pláží: Zo západnej strany krajinu obmýva Atlantický oceán so širokými a dlhými piesočnatými plážami s veľkými vlnami. Tie sú najmä pre aktívnych turistov, ktorí vyhľadávajú vodné športy či adrenalín. Je to raj pre surfistov. Najvyhľadávanejšie sú pláže Legzira, Essaouira či Agadir. Na severnej strane sú zasa pláže popri Stredozemnom mori, kde je more pokojnejšie, určené najmä pre rodiny s deťmi. Atmosférou pripomína viac Španielsko. Tyrkysovú vodu a zlatistý piesok nájdete na plážach Saidia, Oued Laou, Al Hoceima či Tamuda Bay.  

Z kože do kože, alebo remeslo má zlaté dno

Maroko a najmä mesto Fez je známe garbiarňami, ktoré spracovávajú kožu na rôzne spôsoby. Ide o skutočne fascinujúci spôsob ručnej výroby, ktorý sa zachoval už od stredoveku, a to bez moderných strojov. Garbiarne tvorí mnoho kamenných nádob, ktoré sú naplnené rôznorodými tekutinami. Výsledkom spracovania sú kvalitné kožené kabáty, tašky či topánky z koží kráv, oviec či kôz. Toto remeslo treba vidieť na vlastné oči!

Významné sú aj tkáčske dielne na spracovanie kaktusových vlákien a agáve, z ktorých tu vyrábajú pestrofarebné šatky. Tie potom viažu na niekoľko spôsobov. Každá príležitosť si vyžaduje iný typ viazania. Tradičné sú aj hrnčiarske výrobky a kovové lampy ako z rozprávky o Aladinovi, ale aj keramické výrobky a drevené výrobky z cédrovníkov.

Mozaika na tanieri

Tak ako voňavé a farebné je Maroko, tak aj marocká kuchyňa hýri pestrými farbami a vôňou korenín. Každé jedlo tu vyniká jedinečnou chuťou. Maročania si dajú záležať na spoločnom stolovaní, aj obyčajné raňajky si vychutnávajú spolu, v kruhu najbližších. Z jedál by ste určite mali ochutnať „tajine,“ jedlo z makkučkého mäsa, rýb, šťavnatej zeleniny s bylinkami, medom, orechami a chilli. Obľúbený je aj kuskus, ktorý už prerazil viac do sveta. „Bisteeya“ je sladko-slaný koláč plný zaujímavých chutí. Tradičnou polievkou je „harira,“ ktorá sa varí z paradajok a šošovice. Samozrejmosťou tohto kraja je čerstvé ovocie a zeleniny. Maročania pijú mätový čaj, je to doslova ich rituál. Viete, čo je to marocké zlato? Arganový olej, ktorý sa používa nielen v potravinárstve, ale aj v kozmetike a farmaceutickom priemysle. Je vynikajúci na vrásky, no má aj ďalšie blahodarné účinky.

Spoznajte fascinujúce Maroko so všetkým, čo ponúka. Cestujte výhodne s CK SATUR!

 

Zážitky a dovolenku môžete aj darovať. Obdarujte vašich blízkych darčekovou poukážkou, ktorej hodnotu a dizajn si môžete sami navoliť.

 

Advertoriál pripravený v spolupráci s CK SATUR.

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Piatok, 17. máj. 2024. Meniny má Gizela.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa