Namíbia ponúka veľmi netradičné zážitky

2012-04-06 14:00:00 |   |    | 

Ak sa vydáte na výlet do Namíbie, pripravte sa na fantastickú krajinu plnú prírodných kontrastov. Dravé oceánske pobrežie rýchlo strieda púštna krajina s nekonečnými piesočnými dunami najsuchšej púšte sveta Namib, národný park Etosha je plný divých zvierat, ktoré sa dajú pozorovať pri prehliadke safari. Zaujímavým zážitkom je bezpochyby aj návšteva niektorého z miestnych kmeňov Himba alebo Herero.



Najlepšia doba pre návštevu Namíbie  je od mája do septembra, kedy je tu chladnejšie. Pred cestou je potrebné si vybaviť vízum a prípadné očkovanie. Pre cestujúcich z Európy nie je žiadne očkovanie povinné. Len sa odporúča očkovanie proti vírusovej hepatitíde A, prípadne aj B a brušnému týfusu. Takisto sa dá odporučiť užívanie antimalarík. Malária predstavuje celoročné nebezpečenstvo predovšetkým v okolí riek v severných oblastiach a v období dažďov aj v ostatných častiach krajiny.

 

Hlavné mesto Windhoek

Cestu do niekdajšej nemeckej kolónie môžete začať prechádzkou po vysoko položenom hlavnom meste Windhoek. Leží v nadmorskej výške 1 650 metrov a nie nadarmo znamená v preklade „veterná hora“. Môžete sa tu príjemne schladiť v tieni moderných výškových budov, prezrieť si starú pevnosť, luteránsky kostol Christuskirche či na niektorom z tradičných trhovísk zakúpiť cenené výrobky zručných domorodcov. Windhoek je ideálnym východiskovým bodom do ktorejkoľvek časti Namíbie.

 

Nielen za levmi do Národného parku Etosha

Ak váš výlet bude pokračovať po osvedčenej trase podľa vyobrazenej mapky, ocitnete sa v Namutoni – bráne svetoznámeho národného parku Etosha. Tento najunikátnejší národný park Afriky sa rozprestiera vo vysušenej, 129 km dlhej a 72 km širokej soľnej panve. „Etosha“ znamená v doslovnom preklade „Veľké biele miesto“. Nesmierne pestrá krajina tohto parku sľubuje prvotriedne zážitky pri pozorovaní voľne žijúcich zvierat. V závislosti na ročnom období tu môžete pozorovať slony, žirafy, zebry, rôzne druhy gaziel, byvoly, nosorožce, kudu alebo pštrosy.

Z veľkých šeliem sa môžete stretnúť s levmi, hyenami, gepardmi a leopardmi. Avšak pozor, zo safari auta sa nemôže vystupovať a pešia turistika je takisto zakázaná. Národný park Etosha ponúka ešte jednu zaujímavosť. Nachádza sa tu najťažší meteorit nájdený na Zemi. Volá sa Hoba a váži úctyhodných 60 ton.

 

Damaraland alebo po stopách púštneho slona

Z parku Etosha sa môžete ďalej vydať na západ cez horské pásmo a dostanete sa do nádhernej oblasti Damaralandu, ktorú veľa ľudí považuje za najkrajšiu oblasť Namíbie. Vidieť tu možno veľké množstvo zaujímavých geologických útvarov, skamenený les, úžasné prírodné scenérie a mnoho zvláštne vyrastených a úžas vzbudzujúcich rastlín. A pokiaľ budete mať šťastie, uvidíte tu tiež vzácneho púštneho slona.

Príkladom ojedinelých geologických útvarov sú určite Organ Pipes a Burnt Mountain. Pokiaľ ste sa pri tejto ceste drsnou krajinou Damaralandu zapotili, zaručene vás schladí chladný morský prúd Benguela pri atlantickom pobreží. Na pobreží môžete navštíviť napríklad Cape Cross s najväčšou kolóniou tuleňov v Namíbii, ktorá má približne 80 tisíc zvierat.

 

Najstaršia a najsuchšia púšť sveta - Namib Desert

Na ďalší teplotný rozdiel sa musíte pripraviť v najstaršej a najsuchšej púšti sveta Namib, ktorá vás ohromí nielen výškou svojich dún, ale aj svojimi farbami. Meno „Namib“ znamená podľa miestneho jazyka „nesmierny“ a zakladá sa na pravde, lebo púšť zaberá plochu 50 tisíc km².

Každoročne tu spadne iba 10 milimetrov zrážok. Vďaka tomu je púšť Namib takmer celá vyprahnutá a nestretnete sa tu prakticky so žiadnou vegetáciou. Rastú tu len kaktusy a zvláštne rastliny welwitchia mirabilis (velvičie podivné), ktoré prijímajú vlhkosť iba z hmly, vytváranej nad studeným morským prúdom. Táto rastlina, ktorá sa môže dožiť až dvoch tisíc rokov, je považovaná za živú fosíliu.

 

Kuiseb Canyon a červené duny Sossusvlei

Ďalším namíbijským zázrakom prírody je kaňon Kuiseb Canyon, ktorý leží blízko priesmyku Gamsberg medzi Windhoek a Walvis Bay na južnom okraji púšte Namib. Väčšiu časť roka je plytká rieka Kuiseb iba širokým piesočným korytom. Voda tu tečie len niekoľko týždňov v roku. Dostane sa až ku Gobabebu a tam sa vsiakne do piesku, ani nedosiahne more. Napriek tomu je domovom hyen, šakalov aj leopardov.

Avšak jedným z najpozoruhodnejších miest Namíbie je Sossusvlei. Navštíviť Namíbiu a vyhnúť sa tejto oblasti, to určite nepripadá do úvahy. “Sossus“ v preklade znamená „slepú rieku“.

Tu končí svoju cestu rieka Tsauchab, ktorá nikdy, vďaka impozantným piesočným dunám, nedosiahne oceán. Je to najnavštevovanejšie miesto celého piesočného mora. Okolo vás sa rozprestrie okúzľujúca biela panva lemovaná oranžovými piesočnými dunami. Nekonečné piesočné duny spolu s východom a západom slnka tu neúnavne vytvárajú úchvatné scenérie a medzi fotografmi sa o nich hovorí ako o zázraku.

 

Tipy na zájazd do Namíbie

Cestovná kancelária ESO travel, špecialista na Kubu, Keňu, Thajsko, Srí Lanku, atď., vyberá z ponuky zájazdov pre dovolenka Namíbia:

 

  • To najlepšie z Namíbie: Dvanásťdňový zájazd, v priebehu ktorého spoznáte to najlepšie z Namíbie. Od vysokohorského mesta Windhoek, cez najsuchšiu púšť sveta Namib až po pravú africkú divočinu v parku Etosha.

 

 

Zdroj/autor: ESO travel, reklamný článok, drom

Foto: ESO travel

 

 

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
5.0/5 (10 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 26. apríl. 2024. Meniny má Jaroslava.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa