Kubánska jazda medzi ostrovmi

2010-11-07 17:00:00 |   |    | 

Premiestnime z kubánskeho turistického hniezda do ďalších stredísk, ktoré ponúkajú „rybí slalom“ medzi koralmi, či romantický pokoj.



Nazrieme tiež do „centrálneho mozgu“ krajiny, hlavného mesta Havany, a preletíme vrtuľníkom nad scenériou tohto revolučného ostrova.

 

Svätá Trojica Cayo

Coco síce znamená v preklade orech, ale ostrov Cayo Coco bol pomenovaný po ibisovi, vtákovi, ktorého možno vidieť vo vodách v okolí hlavnej cesty. Môžete tu však pozorovať nielen ibisy. Veľmi často tu balansujú na svojich dlhých nohách i ružové plameniaky, na ktoré je krásny pohľad obzvlášť pri západe slnka. Zvláštnosťou ostrova sú tajuplné morské hlbiny, ktoré sú ako stvorené pre náruživých potápačov.

 

Vrtuľníkom nad Kubu

Toho, koho nebaví túlať sa ulicami alebo jazdiť po nich autom, možno zláka zvláštna atrakcia tohto ostrova – výlet vrtuľníkom. Uvidíte rozľahlé háje paliem, vrcholky domov pri prelete nad mestom, okolité ostrovčeky, ktoré vás zaujmú na prvý pohľad kontrastom bielych pláží a modrým morom. Z vtáčej perspektívy si urobíte predstavu o vzdialenom okolí a možno vám do oka padne i niečo, čo by ste si priali navštíviť. Výlet vrtuľníkom je spojený s prehliadkou mesta Trinidad. Budete tak mať možnosť toto najkrajšie mesto Kuby spoznať i so všetkými jeho pamiatkami a zvláštnosťami.

Po hrádzi okolo cesty lemovanej kŕdľami plameniakov a ibisov dôjdete na vedľajší ostrov Cayo Guillermo. Obidva ostrovy majú mnoho spoločných vecí – biely piesok a hustú nižšiu vegetáciu rozprestierajúcu sa kam až oko dovidí. Oproti rušnému Varaderu tu nájdete pokoj a ticho. Ostrovy takmer nie sú obývané; stretnete tu len robotníkov.

Ubytovanie je v súčasnej dobe limitované. Dôvod je jednoduchý - veľký dopyt, ale malá kapacita hotelov. Pokiaľ sa však stihnete včas ubytovať, môžete využívať všetky programy a ponuky hotelov – bezmotorové vodné športy, potápanie a hlavne safari do tunajšej prírody, počas ktorého uvidíte divé zvieratá v ich prirodzenom prostredí. Pokiaľ si prenajmete džíp alebo moped, nie je vylúčené, že pri svojich potulkách nájdete aj panenskú pláž, na ktorej budete úplne sami.

 

  • Fajčiarska rozkoš – kubánska cigara
    Každý fajčiar by rozoznal kvalitu od „haraburdy“. A určite by rozoznal i jednu z najlepších cigár, ktoré na svetovom trhu existujú – pravú kubánsku cigaru – El Puros. Pozor však na podomových predavačov, ktorí vám ich budú ponúkať – môžu byť prvotriedne, ale väčšina z nich sú falzifikáty. Neďaleko Trinidadu nájdete nádherné divoké hory a za návštevu rozhodne stoja rozľahlé tabakové plantáže v Piňa del Rio, kde vďaka unikátnej klíme vznikajú chuťovo jedinečné, najdrahšie a celosvetovo známe cigary.

 

Ak hľadáte oslnivo bielu pláž, od ktorej vás až rozbolia oči, vydajte sa na Cayo Largo Spolu s modrým morom a krásnym počasím môže splniť váš sen o pravom leňošení v Karibiku. Nájdete tu len kilometre prekrásnych pláží tiahnucich sa za obzor, mangrovy, kosodrevinu a množstvo kvalitných hotelov, ktoré vás ubytujú len čo by ste kameňom dohodili od pláže.

 

Nahý ostrov – Cayo Santa Maria

Kúsok od Cayo Coco a Cayo Guillermo leží ostrovček Cayo Santa Maria Pomerne nová a neznáma destinácia sa začína dostávať do popredia záujmu turistov, pretože skĺbila príjemné s užitočným – nechala vystavať hotely, ale nie na úkor prírody. Tá bola zachovaná a vznikla tak akási symbióza modernej techniky s krásou a originalitou kubánskej prírody.

Tento ostrov je určený predovšetkým pre pokojnejšie založených cestovateľov. Nie je tu príliš veľa rušivých elementov, ktoré by vás odpútavali od poznávania krásnej exotickej prírody Karibiku a kúpania sa v mori. Ostrov ponúka jednu unikátnosť, ktorú by ste veľmi ťažko hľadali na ostatných miestach Kuby – nudistickú pláž, na ktorej sa môžete prebehnúť alebo slniť tak, ako ste prišli na svet.

 

  • Za pamiatkami koloniálneho mesta Havana
    Pri svojom spoznávaní krajiny rozhodne nevynechajte mesto
    Havana Prekvapí vás jej historické centrum s množstvom pamiatok. Môžete si prezrieť havanskú pevnosť, Capitol, námestie Las Armas, kde sa vypínajú koloniálne paláce. Prejdite sa po Námestí revolúcie, po pobrežnej promenáde Malecón a môžete alebo nemusíte skončiť na cintoríne Kryštofa Kolumba. Havana neponúka len pamiatky, ale i miesta, kde sa môžete zabaviť. Pre povzbudenie môžete absolvovať návštevu múzea kubánskeho rumu, spojenú s ochutnávkou.

 

 

Tipy na zájazd na Kubu

Cestovná kancelária ESO travel, špecialista na Kubu, Keňu, Thajsko, Srí Lanku atd. vyberá z ponuky zájazdov pre dovolenka Kuba:

 

  • To najlepšie z Kuby Zoznámite sa s architektúrou koloniálnej Havany a Trinidadu, uvidíte jedinečné prírodné krásy oblasti Viňales a pohoria Sierra del Escambray.
  • Varadero - Kubánska riviéra Krajina Fidela a tabakových plantáží s plejádou luxusných hotelov vás jednoznačne očarí a uvoľní.
  • Veľký okruh Kubou Počas tohto okruhu spoznáte celý ostrov vrátane východnej provincie Santiago de Cuba a Granma.

 

 

Zdroj/autor: Tomáš Zítka, ESO travel, drom, reklamný článok (pozri aj Galériu)

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 26. apríl. 2024. Meniny má Jaroslava.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa