Čínska Atlantída: neuveriteľný potápačský raj

2014-04-01 12:00:00 |   |    | 

ČÍNA - Prechádzka ruinami starobylých miest, ktoré dýchajú pradávnou históriou, je vždy zážitok, ale navštíviť takéto miesto pod vodnou hladinou, tomu sa už hovorí nezabudnuteľný výlet.



S potápačskými okuliarmi a kyslíkovou bombou sa tak dá preplávať Shi Cheng - staroveké mesto ležiace na dne jazera Qiandao vo východnej čínskej provincii Zhejiang.

Postavené bolo asi pred 1 300 rokmi počas dynastie Han (25 - 220 n.l.) a jeho názov v preklade znamená Levie mesto - podľa hory Piatich levov, ktorá sa nad ním týči. Znovu objavené a ponúknuté verejnosti bolo v roku 2001.

A ako takáto zvláštnosť vlastne vznikla? Nie, nebolo to spôsobené žiadnou prírodnou katastrofou, bolo to vedomé a dokonca ani nie tak dávno. V roku 1959 bolo mesto zaplavené kvôli dokončeniu priehrady na rieke Xin'an, ktorá slúži ako zdroj pre miestnu vodnú elektráreň a vytvorilo sa tak obrovské umelé Jazero tisícich ostrovov, čomu napovedá aj jeho názov v mandarínčine.

Ponorené v hĺbke 26 až 40 metrov tak zostalo paradoxne neporušené mestskou revolúciou, ktorá za viac ako tri desaťročia zdevastovala veľkú časť čínskeho kultúrneho dedičstva. A tak sa bez zásahov bezohľadných developerov a mimo centra preplneného cestovného ruchu zachovali múry budov ešte z čias dynastií Ming (1368-1644) a Qing (1644-1911).

Mesto je zakonzervované v neobvyklom veľmi dobrom stave a ponor k nemu je akoby cestovanie v čase vyše tisíc rokov do minulosti. Záujemcovia, ktorí chcú vidieť túto neobvyklú krásu, nemusia byť pokročilí potápači, pretože sa tam môžu dostať aj pomocou špeciálnej ponorky. Čoraz viac ľudí má tak možnosť vychutnať si naživo výhľad na toto starobylé kamenné mesto, ležiace medzi riasami a plávajúcimi rybami, a odhaľovať každý detail jeho tradičnej architektúry, ako sú napríklad jelene a levy vytesané v kameňoch stien. Mesto má okrem iného päť brán, päť veží, je vo veľkosti asi 62 futbalových ihrísk a spája ho šesť ulíc z okruhliakov a dlaždíc.

Levie mesto, odpočívajúce celé desaťročia pod vodami jazera v Qiandao, tak znovu víta ľudských návštevníkov a ponúka im svoje staroveké tiché tajomstvá.

 

Zdroj/autor: abc.es, Alena, drom

 

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
3.7/5 (3 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 26. apríl. 2024. Meniny má Jaroslava.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa