FOTO Kráľovstvom kvitnúcich čerešní je Japonsko

2014-04-22 10:00:00 |   |    | 

JAPONSKO - Milovníci prírody majú príchod jari spojený nielen s prechodom na letný čas a so sviatkami Veľkej noci, ale najmä s rozkvitajúcou prírodou, ktorá na určitý čas zafarbí aj inak chladné betónové mestá. Kráľovnou jari je bez pochýb japonská čerešňa, sakura.



Drobučké kvietky, ale obrovský pôvab, tak pôsobí v prvých jarných týždňoch kvitnúca japonská čerešňa. Tento nežne ružový okrasný strom prifarbuje do krásy zákutia na celom svete, nedá sa mu však odoprieť ázijský pôvod. Výsadby týchto drevín sú mimoriadne populárne v Číne a Kórei, domovom im však navždy bude Japonsko.

Podľa svojej krajiny pôvodu dostal strom v zahraničí aj prívlastok, u nás mu vravíme japonská čerešňa, prípadne pôvodným názvoslovím - sakura. V závislosti od počasia sa prebúdza už v marci, vo svojich domácich podmienkach však ľuďom spravidla spríjemňuje začiatok apríla, kedy sa po sviatkoch jari vracajú do práce a do škôl.

Japonskí hydrometeorológovia dokonca v predpovediach používajú takzvaný sakurový front, ktorým demonštrujú postup meniacej sa jarnej klímy. V podstate ide o pomyselný geografický pás, popisujúci ako čerešne z juhu na sever krajiny zakvitajú. S pučaním stromov je v Japonsku spojená aj tradícia hanami - piknikov pod sakurami.

A hoci romantické obrázky japonských čerešní sú zvyčajne zo scenérií s hradmi, záhradami či horami, my vám ponúkame výber realistických záberov japonských veľkomiest.

 

Zdroj/autor: boredpanda.com, Dominika Babulicová, drom

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
5.0/5 (1 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 4. máj. 2024. Meniny má Florián.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa