Pozor na drogy a alkohol. Počas thajskej Full Moon Party sa môže stať všetko

2014-11-30 09:00:00 |   |    | 

Mesiac fascinoval človeka už od pradávna, naprieč kontinentmi a časom. Ľudia organizovali rôzne podujatia, budovali stavby, či iné činnosti na oslavu splnu mesiaca. Na maličkom ostrove Koh Phanghan v Thajsku však môžete zažiť oslavu splnu mesiaca akú nikde inde vo svete. Dovoľte mi predstaviť vám Full Moon Party, jednu z najväčších plážových osláv na svete.



Oslava splnu mesiaca sa začala niekedy tridsať rokov dozadu, keď sa skupina cestovateľov rozhodla zorganizovať si večierok na pláži v spolupráci s barom Paradise Bungalows. Od tej doby však narástla jej popularita do obludných rozmerov, keď sa jej každý mesiac zúčastňuje takmer 30 000 ľudí z celého sveta.

Ak uvidíte na internete fotky z Ázie, na ktorých sú veselí ľudia, pomaľovaní rôznymi šialenými farbami a v ruke majú vedierko z ktorého trčia slamky, tak sú to na sto percent fotky z Full Moon Party. Šialené zafarbenie a vedierko plné alkoholu sú totižto symbolom tejto akcie. Takmer každý sem príde v čo najjednoduchšom oblečení, väčšinou v plavkách, pretože svoje telo pomaľuje farbami, tak že sa človek často krát sám zľakne samého seba v zrkadle. No je to úplne jedno, pretože každý je tu rovnako pomaľovaný, a ak aj príde celkom slušne oblečený, tak ako my, tak skončí s farbami po celom tele a oblečení.

Môže za to predovšetkým kýblik alkoholu, ktorý nie je vôbec drahý a miestni ľudia vám ho vedia namiešať s čím len chcete, no najlacnejší variant je cola, energetický drink, ľad a domáca whisky v prepočte dokopy asi za päť eur. To vám všetko zlejú do kýblika s obsahom asi liter, strčia vám do neho slamky a môžete ísť blúdiť po pláži. Ste totižto na cípe ostrova, pri pláži Haad Rin, na ktorej sa nachádzajú desiatky barov, pričom takmer každý z nich má vlastný hudobný program. Väčšinou však môžete počuť disco, techno, house, dnb, psytrance, či zremixovaný pop. A tak vlastne celý večer a celá party je o tom, aby ste si našli vlastného dodávateľa kýblikov, dobré pódium a môžete sa baviť do rána za splnu mesiaca, ktorý je ako keby bližšie k zemi, než v normálne dni.

Všadeprítomní predavači vám tu ponúkajú rôzne suveníry, či už klobúky, tričká, tielka, alebo rôzne blikajúce náramky. Výber je tu takmer neobmedzený, no dajte si obrovský pozor, čo kupujete, pretože ani neviete ako a rozprávate sa s dílerom drog, alebo policajtom v civile. Polícia totižto využíva túto udalosť ako bočný kšeft, pretože na turistoch zo západu zarábajú prefíkaným spôsobom o ktorom tu všetci vedia, no nikto nekoná proti nemu. Funguje to asi tak, že policajti zabezpečia drogy pre dílerov, ktorí im zaplatia za tovar. Tí potom ponúkajú turistom možnosť, ako si spraviť „špeciálnu chvíľku“ a ani neviete ako, podgurážení alkoholom často krát povolíte. V tej chvíli vás však majú označených, príde policajt v uniforme a vy máte veľký problém ani nie tak so zákonom, ako s financiami. Policajtov totižto nezaujíma ich práca, ale úplatok, ktorý im turisti radi zaplatia na oplátku, že neskončia v thajskom väzení. Sumy sa tu pohybujú v prepočte okolo tisíc eur a v okamihu sa z obrovskej zábavy stáva tragédia. Ale ak si dáte pozor, tak ste v poriadku a nehrozí vám nič také, ako že vám policajti nastrčia drogy, ako kolujú niektoré povesti.

Okrem hudby je tu pripravený aj vizuálny zážitok, pretože k farbám totižto patrí aj oheň. Môžete tak vzhliadnuť úžasné ohňové šou miestnych ľudí, ktorí na vás pôsobia, že sa narodili s ohňom v kolíske, a tak nejako necítia už  žiadnu bolesť, alebo že oheň nie je skutočný. Skutočný určite je, pretože doteraz mám jazvu na nohe z môjho nevydareného pokusu skákať cez ohnivý kruh. Skutočnou pastvou pre oči sú však ohňové pyramídy z ľudských tiel, keď sa niekoľko účinkujúcich dá dokopy a utvoria trojposchodovú pyramídu, zatiaľ čo každý z nich točí ohňovými guľami, alebo chrlí oheň z úst.

Ak vás to už všetko unaví, alebo jednoducho budete mať pocit, že už máte toho dosť, tak máte pravdepodobne veľký problém. Ostrov totižto nemá tak veľké kapacity, aby ubytoval všetkých ľudí, a tak, ak ste si nerezervovali ubytovanie niekoľko mesiacov vopred, tak vám zostávajú len dve možnosti. Spať na pláži a ráno sa pokúsiť nájsť ubytovanie, alebo počkať na prvý trajekt asi do pol šiestej rána a ísť na vedľajší ostrov Koh Samui. Ten je totižto tretí najnavštevovanejší ostrov v Thajsku a má dostatočné kapacity ubytovať vás aj počas Full Moon Party. Cesta je však hrozná, pretože musíte prejsť z pláže cez celý ostrov do prístavu vo vozidle s názvom songthaev natlačený s ďalšími desiatimi ľuďmi, počkať si na trajekt a absolvovať ešte cestu trajektom. Tá bola v našom prípade hrozná kvôli búrke na mory a nepokojnej lodi, ktorá v nás vyvolávala pocit, že nastala jej posledná hodinka.

Full Moon Party stojí určite za to, aby ste ju navštívili ak budete v okolí, no nečakajte žiadne zázraky, či spirituálny zážitok, pretože je to viac menej obrovská diskotéka na pláži s jarmočným predajom so vstupom v hodnote troch eur. To je však len náš názor, a je len na vás sa presvedčiť na vlastnej koži, aké to tam je. Avšak ak by sme nemali túto skúsenosť, tak by sme asi ľutovali, že sme nešli, pretože nikdy neviete, aké to môže byť na jednej z najväčší plážových party na svete, pokiaľ ju nezažijete.

Mimochodom, ak sa vám nepodarí na ostrov prísť v čase konania Full Moon Party, tak nezúfajte, pretože sú tu ešte Half Moon Party and Black Moon Party, ktoré sú vraj ešte lepšie, pretože sa konajú v džungli.

 

Autor: Lukáš Osvald

Zdieľať článok na Facebooku

Zdroj: Lukáš

Hodnotenie článku:
5.0/5 (3 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 26. apríl. 2024. Meniny má Jaroslava.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa