VIDEO Šantiace opice milujú zimu. Správajú sa presne ako my, ľudia

2015-01-09 12:00:00 |   |    | 

Nie len my ľudia sa radi kúpeme v teplej vode a relaxujeme tak. Vo svete existuje ešte aj iný primát, ktorý na termálne pramene nedá dopustiť. Žije v extrémnych podmienkach, a tak potrebuje aj špeciálne správanie. A to veru táto opička má. Japonský makak je jedinečný tým, že sa naučil, ako ľahko a pohodlne prežiť ľadové zimy. Jednoducho sa kúpe v horúcich prameňoch.



 

Japonský makak

 

Toto nevšedné zvieratko si právom zaslúži náš obdiv. Je totiž jediným primátom, okrem ľudí, ktorý dokáže prežiť v podmienkach, ktoré vládnu v severnom Japonsku. Tu je zima dlhá a chladná. Niekedy je tu nasnežené celé mesiace a neraz klesnú teploty aj pod - 15 stupňov Celzia. Vďaka tomuto si japonský makak zaslúžil svoju prezývku, známy totiž je aj ako snežná opica.

A sneh má veru veľmi rád. Dokazujú to stovky videí a fotografií, ktoré zachýtajú opice tohto druhu, ako sa v snehu naháňajú, šantia a dokonca po sebe hádžu snehové gule. Všetky tieto informácie o japonských makakoch vieme vďaka tomu, že je tento druh veľmi milý, hravý a ľudí si takmer nevšíma. Už behom pár rokov sa snežné opice stali obľúbeným druhom na pozorovanie, fotenie a podobne.

 

Turistická atrakcia

 

Ich milú povahu a radosť z kúpania sa v termálnych prameňoch využili aj ľudia. Kedysi sa totiž opice mohli zohrievať len v malej diere odkiaľ unikala para. Až keď si ľudia všimli, že sa makakom horúca para páči, tak im spravili termálne bazéniky. Od ich vzniku sa do nich pravidelne, denno denne hrnú makaky, aby sa zohriali a taktiež vykonali potrebnú hygienu. Nie sú totiž len spoločenské k ľuďom, ale aj v ich komunite majú silné vzťahy. K ich pravidelným rituálom patrí preberanie srstivyťahovanie škodcov. Tých potom samozrejme jedia.

Dnes sa makaki už kúpu v parku. Otvorili ho v roku 1964 a volá sa Jigokudani Yaenkoen. Toto pomenovanie pochádza zo slova Jigokudani, ktoré v preklade znamená „pekelné údolie.“ Meno si oblasť získala pre úzke a hlboké rokliny s unikajúcou horúcou parou. Výjav, ktorý si aj my vieme predstaviť ako peklo.

 

Čo ešte?

 

Kúpajúce sa opice nájdete v blízkosti kúpeľného mestečka, ktoré leží asi 2,5 hodiny od Tokia. Na známej ulici Shibu Onsen, sa nachádza veľké množstvo kúpeľných domov a hotelov využívajúcich blízke horúce pramene. Kedysi ich využívali generáli a ich bojovníci, aby sa zregenerovali po náročných výpravách a bojoch. Inokedy sem prichádzali slávni samuraji, aby načerpali dostatok energie. Táto časť priam dýcha tradičnou japonskou atmosférou, ktorú z času na čas narušujú len opice, ktoré do mesta občas prichádzajú, aby našli čo to pod zub.

Zdroja/autor: yudanaka-shibuonsen.com, jigokudani-yaenkoen.co.jp, SiSa, drom

Zdieľať článok na Facebooku

Zdroj: SiSa

Hodnotenie článku:
4.4/5 (5 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 27. apríl. 2024. Meniny má Jaroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa