Thajsko je ozaj pre všetkých, ale s batohom vyrazte na Khao San Road

2015-01-23 08:00:00 |   |    | 

Khao San Road v Bangkoku je síce len malá ulica v Thajsku, no jej vplyv je medzi cestovateľmi obrovský. Dokresľuje to aj fakt, že v Kanadskom Toronte existuje obľúbená reštaurácia s identickým názvom. Viete však čo je táto ulica pre cestovateľov?



 

História tejto ulice bola zahraničnými cestovateľmi formovaná len v posledných desiatkach rokov. Predtým slúžila ako hlavný trh s ryžou v meste. Z počiatku tu bolo len jednoduché ubytovanie pre ľudí z provincií, ktorí prišli do mesta kvôli obchodu a potrebovali lacné ubytovanie. Následne tu otvorili Sor Thambhakdi, obchod s náboženskými predmetmi. Jeho komerčný úspech sem pritiahol aj daľšie podobné obchodíky a ulica začala byť prezývaná ako duchovná. Onedlho sa začali šíriť zvesti o príjemnom životnom štýle a priateľskosti miestnych ľudí. Slovo dalo slovu a postupne sem prúdilo čoraz viac ľudí zo zahraničia okúsiť atmosféru. Prirodzene potrebovali ubytovanie, a tak v roku 1982 vznikol prvý verejný guesthouse zameraný na cudzincov s názvom Bonny a šiestimi posteľami.

Dnes už je Khao San Road jednou z najznámejších ulíc na svete pre batôžkárov (Backpackers). Atmosféra je tu už síce iná ako v minulosti (čo kritizujú starší batôžkári), no stále tu je možné nájsť najlacnejšie ubytovanie v meste, neustály ruch a stovky cestovateľov z celého sveta. Tí poskytujú obživu nielen miestnym obchodníkom, majiteľom reštaurácií a hostelov, ale aj mnohým podvodníkom, zlodejom a kriminálnikom. Tí sa tu vyskytujú vo vyššom počte než inde v meste a profitujú na mladých neskúsených ľuďoch, ktorí sem prídu s prísľubom dobrodružstva a s naivitou, ktorá im srší z tváre. Tiež sme k nim niekedy patrili.

Ulica je známa predovšetkým neustálym ruchom. Je prakticky jedno, či ste tu v noci, ráno, alebo na večer, pretože tu je vždy veľké množstvo ľudí. Väčšinou tu zabíjajú čas v miestnych baroch, ktorých tu je viac než hojne. Počas dna sú plné ľudí, ktorí sledujú iných ľudí a v noci slúži väčšina z nich ako discobary s obrovským hudobným nevkusom. Na prvý pohľad to však nikomu nevadí, pretože cena piva a alkoholu je tu smiešna.

Ulice sú plné suvenírov, stánkov s oblečením, s hudbou, melónmi, kokosmi, jedlom a ovocnými šejkmi. Sú tu aj ľudia, ktorí majú na predaj veľkých čiernych škorpiónov, rôzne larvyhmyz. Daľší na vás apelujú s udomácnenými opičkami, chameleónmi, či rôznymi plazmi. No a v neposlednom rade sú tu ľudia z provincií v tradičných krojoch, ktorí predávajú rôzne suveníry, náramky, náhrdelníky a čiapky.

Popritom sa predierate zástupom ľudských tiel, pričom polovica ľudí na vás pokrikuje. Či už ide o tuk tuk, massage bum bum, ping pong show, či marihuanu, takmer vždy ide o podvod, ktorý vás nemusí zákonite dostať do väzenia, ale môže vás obrať o vaše úspory a čas.

A takto to tu chodí každý deň v roku. Je tu jednoducho lacno, veľmi živo a z pohľadu západného človeka prvú hodinku aj zaujímavo. Najzaujímavejší je tu však asi apríl, počas ktorého sa tu konajú hlavné oslavy festivalu Songkran. V tom čase ulice zaplaví voda. Nie nejaká prírodná katastrofa, ale voda, ktorú po sebe striekajú a lejú ľudia. Dokonca aj miestni ľudia považujú túto ulicu za hlavné ohnisko osláv, a tak sa nezľaknite, ak skončíte premočení do poslednej nitky. Je to totižto tradičný festival, ktorý je v mnohých krajinách Juhovýchodnej Ázie, nielen v Thajsku.

Poslednou obrovskou výhodou tejto ulice je možnosť dostať sa z nej do ktorejkoľvek krajiny na okolo diaľkovými autobusmi. Samozrejme to platí aj o daľších častiach Thajska, pretože práve Khao San Road slúži ako hlavné centrum lacnej dopravy v Bangkoku. No dávajte si pozor, pretože tu je zaznamenaných množstvo prípadov podvodov, okrádania a vymáhania peňazí, a tak si radšej všetko preverte buď na internete, alebo s ostatnými cestovateľmi, ktorí už podobnú cestu podnikli.

Khao San Road v Bangkoku je stále autentická mekka batôžkárov, problémom však je, že cestovateľov s batohom na chrbte je čoraz viac. Tento trend je čoraz silnejší, a tak starší cestovatelia, ktorí navštívili túto ulicu pár rokov dozadu, musia pochopiť, že práve ich zásluhou je cestovanie čoraz populárnejšie a miesta ako Khao San Road sa tomu radi prispôsobili, dokonca aj so svojimi neduhmi.

 

Autor: Genie

 

Zdieľať článok na Facebooku

Zdroj: Genie

Hodnotenie článku:
3.0/5 (3 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 4. máj. 2024. Meniny má Florián.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa