Unikátna Dračia zátoka: Plavba medzi štyrmi tisíckami ostrovov v smaragdovej vode

2015-03-08 09:00:00 |   |    | 

Tisíce ostrovčekov, na mnohé z ktorých ešte nikdy nevstúpila ľudská noha, nepreskúmané jaskyne, plávajúce dediny, vrátane škôl a trhovísk. Na druhej strane však i neodbytní predajcovia ponúkajúci svoj tovar alebo služby a tisíce turistov. To je každodenná realita vo vietnamskej Dračej zátoke, jednom z prírodných divov sveta. Preskúmajte ju s nami!



 

Keď loď zastaví a spustí kotvy, aby si turisti mohli urobiť niekoľko fotiek západu slnka, okamžite sú okolo nej desiatky menších lodičiek. Miestni neodbytní predajcovia ponúkajú lastúry, ale i ovocie, otrhané pohľadnice alebo tričká s motívom slávnej zátoky. Ha Long je miesto, kde sa turistom ideálne púšťa žilou.

 

Pozor na dotieravých predajcov!

 

Napokon najrôznejším dohadzovačom „výhodného obchodu“ musí človek odolať už v okamihu, keď zájazd do Dračej zátoky objednáva v niektorej z cestovných agentúr v Hanoji. V ponuke ho má každá a každá tiež tvrdí, že práve jej „tour“ je tá najlepšia a zároveň najlacnejšia. Turistovi sa však celkom ľahko môže stať, že naletí a strávi tri dni na predpotopnej bárke.

 

Istotou je v tomto prípade zabezpečiť si výlet do Tonkinského zálivupriamo so zájazdom do Vietnamu v cestovnej kancelárii. Potom vás čaká plavba na luxusnom a bezpečnom plavidle spojená s nocovaním v kajutách a príjemnými večerami pri západe slnka na palubách.

 

Miesto, kde drak vstupuje do vody

 

Samotná zátoka Ha Long je asi najznámejšou atrakciou Vietnamu. V smaragdových vodách Tonkinského zálivu ležia asi štyri tisíce ostrovčekov. Vysoké vápencové skaly sú porastené bujnou vegetáciou a na mnohé z nich vraj ešte nevkročila ľudská noha. Význam názvu Ha Long, teda „miesta, kde drak vstupuje do vody“, odkazuje na legendu, podľa ktorej zátoku s ostrovčekmi vytvoril drak, keď pristával a chvostom rozmetal ohromný horský masív.

 

Štartovacím bodom plavieb – či už tých krátkych niekoľkohodinových, alebo dlhých trojdňových – často býva turistický prístav Bai Chay. Tu sa každé ráno nalodia tisíce turistov na stovky plavidiel, ktoré sa vydajú na cestu. Na obľúbenosti zátoke neubrala ani nehoda z februára 2011, kedy sa tu po prevrátení lode utopilo 12 turistov.

 

Pláže, jaskyne, ostrovy a … turisti!

 

Okrem štyroch tisícok ostrovčekov, z ktorých ich má zhruba tisícka dokonca aj meno, turisti v zátoke Ha Long narazia i na krásne pláže a na stovky jaskýň. Ale turistom ich je prístupných len zhruba dvadsať, a aj preto v nich býva veľká tlačenica. Osvetlené útroby krasu si teda človek príliš nevychutná.

 

Okrem výletných lodí na hladine zátoky však veľmi často človek stretne i plávajúce dediny. Vrátane trhovísk, škôl, reštaurácií, obchodov… ľudia, ktorí tu žijú, vraj na pevnú zem vystupujú len niekoľkokrát do roka a väčšinu času trávia na smaragdovej hladine, ktorá je pre nich taká prirodzená, ako pre nás pevná zem.

V dňoch, keď sa od zelenej hladiny odrážajú slnečné lúče a teploty stúpajú nad tridsať stupňov, im človek takmer závidí. „Skúste si však predstaviť, že v podobnom plávajúcom domčeku trávite zúrivú búrku,“ pokyvuje hlavou sprievodca na lodi, ktorý turistov upozorňuje na skalné útvary s obzvlášť bizarnými tvarmi.

 

Je na Dračiu zátoku patrične hrdý, napokon má byť prečo - ide o jedno zo siedmich vietnamských miest, ktoré sú zapísané v zozname UNESCO, a zároveň o miesto, ktoré bolo v celosvetovom hlasovaní zvolené za jeden zo siedmich prírodných divov sveta. Miesta, ktoré sú silne znečistené podnikmi na ťažbu a spracovanie vápenca, sú totiž pred turistami ukryté. Okružné plavby sa im vyhýbajú.

 

Či je to dobré, to už musí každý posúdiť sám…

 

Reklamný odkaz

Na najkrajšie pláže sveta!

Cestovná kancelária ESO travel, špecialista na Áziu, Severnú, Južnú a strednú Ameriku, Tichomorie a Afriku, vyberá z ponuky poznávacích zájazdov:

 

  • Cez Vietnam od severu na juh : Prejdite sa s nami po šarmantných bulvároch Saigonu, spoznajte Hanoj, nadýchajte sa sviežeho voňajúceho vzduchu Dalatu, alebo si odpočiňte na prehriatych pieskoch letoviska Nha Trang.
  • Do Thajska, do kabaretu!: V juhovýchodnej Ázii leží tiež Thajsko. Krajina známa vďaka svojim plážam, chrámom a… travesty show. Prečítajte si o tej najznámejšej na portáli Cestovinky.cz, kde nájdete i rozprávanie o ďalších miestach, do ktorých ESO travel lieta.
  • Plavby po čínskom vnútrozemí : Z hektického Šanghaja cez romantické Suzhou na výpravnú plavbu po Dlhej rieke zakončenú návštevou známych ryžových terás a scénického Guilinu.

 

Zdieľať článok na Facebooku

Zdroj: Lucie Štěrbová

Hodnotenie článku:
4.3/5 (3 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 27. apríl. 2024. Meniny má Jaroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa