Nefritový ostrov: Kedysi bol krutým väzením, dnes je luxusným rajom. Viete kde leží?

2015-05-18 12:00:08 |   |    | 

V minulosti ho prezývali „kokosové väzenie“. Bolo to v dobe, keď tu Američania vytvorili zajatecký tábor pre zhruba 40 tisíc príslušníkov Vietkongu. Dnes sa mu hovorí Nefritový ostrov a je rajom, kam utekajú tí, ktorí sa chcú vyhnúť davom na plážach. Malé, štýlové, poriadne luxusné strediská a takmer ľudoprázdne pláže sú pre útek pred realitou ideálnym miestom. Vitajte na ostrove Phu Quoc.



 

Veľké historické turbulencie už má Vietnam snáď za sebou. A podobneje na tom ostrov Phu Quoc. Ten sa po odchode americkej armády a odsune zajatcov stal na začiatku 70. rokov 20. storočia ospalým miestom, ktoré stálo mimo hlavných prúdov turistov mieriacich do letovísk v Thajsku. Časy sa však menia. Dnes sa Phu Quoc mení na obľúbenú destináciu tých, ktorí chcú utiecť davom.

 

Buďte tu skôr než davy kričiacich turistov

 

Túžite po niečom podobnom? Tak sa ponáhľajte. Pretože o pár rokov i tu môžu vzniknúť veľké neosobné strediská a pláže sa môžu preplniť kričiacimi turistami. Zatiaľ je tu však božský pokoj a pláže vyzerajú ako gýče z katalógu.

Phu Quoc je najväčším vietnamským ostrovom v Thajskom zálive, z ktorého to človek má najbližšie do Kambodže. K jej pobrežiu je to po morských vlnách len pár kilometrov. Turisti sem však prilietajú z vietnamského Saigonu – po päťdesiatich minútach letu hladko dosadnú na jedinom miestnom letisku.

Väčšina stredísk sa nachádza na pláži Long Beach na západnom pobreží ostrova. Názov už tak trochu naznačuje, že ide o pláž skutočne dlhú a Long Beach svoje meno ešte predstihne – je totiž najdlhšou plážou na ostrove. Ubytovať sa bez väčších problémov môžete priamo na nej – pokiaľ ste ekologicky uvedomelí, možno vás osloví niektoré z ekostredísk, ktoré tu sú.

 

V ekostrediskách bez televízie a telefónu

 

„Teplú vodu nám tu ohrievajú solárne panely, v bungalovoch z prírodných materiálov nie je zavedená klasická klimatizácia, nie je v nich televízia, ani telefón. Potraviny berieme len od lokálnych výrobcov a baliť si ich nechávame najčastejšielen do papiera,“ tvrdí o sebe napríklad stredisko Mango Bay na svojich webových stránkach. Že vás tento „alternatívny bio a eko“ popis mierne desí? Nie je dôvod.

Štyridsiatim bungalovom, ktoré sú rozťahané v palmovom háji pozdĺž kilometer dlhého úseku pláže, totiž prírodné materiály viac než pristanú. Vybavené sú jednoducho, ale krásne – a dominuje im rozprávková posteľ s oblohou. A načo by nám bola na dovolenke televízia? Potraviny od miestnych výrobcov sú zárukou toho, že všetko bude čerstvé. Navyše sú tunajšie plody mora a ryby skvelé. A miestna špecialita - rybia omáčka a čierne korenie z tunajších malých fariem si hlavne v posledných rokoch získavajú celosvetovú popularitu. Prívlastky eko a luxusný sa tu rozhodne nevylučujú.

 

Ostrov čierneho korenia

Čierne korenie, ktoré sa vypestuje a pozberá na ostrove Phu Quoc, je považované za jedno z najkvalitnejších na svete. Gurmáni tvrdia, že jeho chuť je mierne sladkastá, čo ho odlišuje od ostatných čiernych korení. V niektorých obdobiach zaisťoval ostrov Phu Quoc až 60 percent svetovej produkcie.

 

 

 

Na západnom pobreží ostrova leží takmer opustená pláž Cua Can s minimom ľudí, ktorí na nej chytajú bronz. Nikto sa neprekrikuje, neobťažujú vás plážoví predavači, jediný zvuk, a to len veľmi slabý, vydáva pokojné more, ktoré v pravidelných intervaloch miernym vlnením atakuje biely piesok.

Za návštevu stojí i Sao Beach  na juhovýchodnom pobreží. Sprievodcovia ju často označujú za jednu z najkrajších pláží Vietnamu a tento potenciál chcú logicky využiť i hotelieri. Zatiaľ je na nej rajský pokoj, ale developeri majú obrovské plány. „Pokiaľ ju chcete zažiť ešte v jej pôvodnom stave, mali by ste sa s návštevou ostrova Phu Quoc poponáhľať,“ radia skúsení cestovatelia.

 

Keď priplávajú lode… vzniká improvizovaný trh

 

Okrem osamotených pláží sú však na ostrove samozrejme i podstatne živšie miesta – veď tu žije asi osemdesiat tisíc obyvateľov. Skoro ráno a podvečer to žije napríklad v meste Duong Dong, konkrétne v prístave, do ktorého v tejto dobe prichádzajú lode s úlovkami. Hneď na mieste v tej chvíli vyrastá improvizovaný trh, kde sa ľudia prekrikujú, kde je živo, a kde na človeka útočí množstvo pachov. Časť úlovku, konkrétne určitý druh sardel, potom končí v miestnej továrni na rybiu omáčku, vraj najlepšiu na svete. Mimochodom, ochutná ju tu každý, pretože kuchári ju pridávajú snáď do všetkého.

Od piatej hodiny popoludní do polnoci sa zas len o kúsok ďalej konajú nočné trhy. Sú to trhy s parádnou atmosférou, kde človek za večeru nenechá balík peňazí a má istotu, že grilovaná ryba, ktorú mu „pouličný“ kuchár naservíruje, je skutočne čerstvá. Neholdujete mäsu? Žiadny problém, výber vegetariánskych pokrmov je obrovský.

Ostrov Phu Quoc patrí Vietnamu, nároky naň si však robila i Kambodža. A svoje záujmy tu pred rokmi malo i Francúzsko. Napokon na Francúzsko sa dnes tak trochu odvolávajú v niektorých strediskách vystavaných v štýle francúzskych prímorských víl. Atmosféra je štýlová, takmer európska, len výhľad z terasy izby je iný. Omnoho exotickejší a krajší…

 

Inzertné oznámenie:

Cestovná kancelária ESO travel, špecialista na Áziu, Severnú, Južnú a strednú Ameriku, Tichomorie a Afriku, vyberá z ponuky pobytových zájazdov:

 

  • Ana Mandara Resort, Vietnam : Vydajte sa s nami do letoviska Nha Trang vo Vietname! Päťhviezdičkové luxusné stredisko leží priamo na pláži a je vystavané s citom k prírode i tradičnej vietnamskej architektúre. Vychutnajte si skvelé jedlo, masáž priamo na pláži, potápanie, alebo len to, že ste na nádhernej pláži, ktorá nie je preľudnená. Užite si Vietnam! Stojí to za to!
  • Sea Horse Resort, Vietnam : Vydajte sa s nami do raja! Elegantné a štýlové stredisko Sea Horse leží v letovisku Phan Thie priamo na pláži. Tvorí ho 40 veľkých privátnych bungalovov a 50 izieb s výhľadom do rozľahlej záhrady. Vychutnajte si z terasy východ slnka, večeru v jednej z troch skvelých reštaurácií alebo trebárs pobyt v relaxačných kúpeľoch a v salóne krásy!
  • Na Tahiti! : Lákajú vás nádherné pláže s jemným bielym pieskom a more, ktoré je také modré, až z toho bolia oči? Vydajte sa s nami na Tahiti, do Francúzskej Polynézie. Spoznajte prostredníctvom článku na portáli Cestovinky.cz jednu z najluxusnejších destinácií, kam vás cestovná kancelária ESO travel môže vziať na dovolenku snov.

 

Zdieľať článok na Facebooku

Zdroj: Lucie Štěrbová

Hodnotenie článku:
5.0/5 (4 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 26. apríl. 2024. Meniny má Jaroslava.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa