Bardejov a okolie

2011-05-25 15:00:00 |   |    | 

SLOVENSKO - Druhým slovenským mestom zaradeným do Zoznamu svetového prírodného a kultúrneho dedičstva UNESCO je starobylý Bardejov, jedno z najstarších slovenských miest.



Východoslovenský Bardejov už v roku 1986 ocenili prestížnou Európskou cenou - zlatou medailou nadácie ICOMOS pri UNESCO a v roku 2000 zaradili do Zoznamu svetového prírodného a kultúrneho dedičstva UNESCO.

Príťažlivosť Bardejova sa znásobuje tým, že je súčasťou peknej krajiny s množstvom turistických atraktivít.

Na juhovýchodnom úpätí flyšového masívu Busova ležia v pokojnej doline Bardejovského potoka Bardejovské kúpele. Sú administratívnou súčasťou Bardejova. V hornej časti kúpeľov stojí Múzeum ľudovej architektúry, v ktorom sa sústredilo 28 ľudových stavieb z horného Šariša a zo severného Zemplína.

 

História

V roku 1241 sa v tzv. ipatijevskom letopise spomína trhová osada Bardouev. O šesť rokov mladšia listina uvádza, že na území terra Bardpha stál kláštor cistercitov. Po tatárskom vpáde sa pod vplyvom nemeckých kolonistov začalo rodiť bohaté a prosperujúce stredoveké mesto.

Jeho rozvoj urýchlili početné kráľovské výsady a najmä rozhodnutie Ľudovíta I. z roku 1376, na základe ktorého Bardejov povýšili na slobodné kráľovské mesto.

V 15. storočí prežíval Bardejov najväčší rozmach. Hybnou silou hospodárskej prosperity bol obchod a remeslá, vďaka ktorým sa zaradil medzi najvýznamnejšie mestá Uhorska.

V 16. storočí sa mesto otvorilo novým myšlienkam v oblasti kultúry a vzdelania. Ich nositeľmi boli najmä predstavitelia renesančného a reformačného humanizmu importovaného predovšetkým z Nemecka.

 

Pamiatky

Pamiatky v historickom centre mesta sú súčasťou mestskej pamiatkovej rezervácie.

O Bardejove sa hovorí, že je najgotickejším mestom na Slovensku. Jeho centrum tvorí ucelený súbor historických budov, ktorý ohraničuje takmer súvislý pás mestského opevnenia.

Ústrednou plochou historického jadra je obdĺžnikové námestie obstavané radom starobylých meštianskych domov s typickými štítovými priečeliami.

Uprostred námestia stojí budova bývalej radnice zo začiatku 16. storočia (1505 - 1509). V budove historickej radnice je nainštalovaná expozícia Šarišského múzea "Bardejov - slobodné kráľovské mesto". Na námestí v dome č. 27 je ďalšia expozícia tohto múzea, ktorá prezentuje ikony severovýchodného Slovenska. Prírodovedná expozícia múzea je v dome č. 3-5 na susednej Rhódyho ulici. 

Najvýznamnejšou pamiatkou námestia je rímskokatolícka Bazilika minor sv. Egídia stojaca v jeho severnej časti. Začali ju stavať začiatkom 15. storočia a postupne dostala podobu veľkolepej gotickej baziliky s tromi loďami. V interiéri zaujme súbor 11 neskorogotických oltárov z 15. a 16. storočia, z ktorých niektoré plastiky sa považujú za vrcholné európske rezbárske práce.

Jedinečný pohľad na Bardejov z vtáčej perspektívy poskytuje ochodza mohutnej novogotickej kostolnej veže.

Ozdobou mesta je aj františkánsky kláštor s kostolom. Kláštor stojí blízko hradieb mestského opevnenia, ktoré sú najzachovanejším stredovekým obranným systémom na Slovensku. Okrem kamenných hradieb sa zachovali brána a desať bášt.

 

 

Turisticko informačná kancelária Bardejov
Radničné námestie 21
085 01 Bardejov
Tel.: +421 (0) 54/ 474 40 03
E-mail:
tikbardejov@proxisnet.sk
Web: www.tik-bardejov.sk

 

Zdroj/autor: Dajama, drom

Foto: Ján Lacika, Vydavateľstvo Dajama, wikipedia

VIDEO Bardejov - Radničné námestie



Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
5.0/5 (2 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Streda, 1. máj. 2024. Dnes je Sviatok práce,
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa