Zaži leto naplno pri jazere Balaton

2014-06-17 15:00:16 |   |    | 

Neviete si predstaviť letnú dovolenku bez osviežujúceho pôžitku z vody a upokojujúceho pohľadu na slnkom zaliatu vodnú hladinu, ktorá v diaľke splynie s oblohu? Láka vás sladké leňošenie na pláži alebo naopak aktívne vodné dobrodružstvá, ale vytúžená cesta k moru je pre vás príliš dlhá, nudná alebo drahá. Riešenie je prekvapivo blízko, u našich najbližších južných susedov. Najväčšie sladkovodné jazero strednej Európy hrdo nazývané aj maďarským morom je bližšie a atraktívnejšie než si myslíte.



Balaton. Kedysi obľúbené miesto letnej rekreácie aj slovenských turistov, sa dostáva znovu do kurzu. Či hľadáte pokojné miesta na odpočinok alebo romantické snívanie vo dvojici, alebo atrakcie pre svoje neposedné ratolesti či  adrenalínovú zábavu , v letoviskách Balatonu si určite prídete na svoje.Príjemne teplá a výnimočne čistá voda vytvára ideálne podmienky pre rodinnú dovolenku. Piesočnaté pláže a plytká voda južných brehov sú vyhľadávané dovolenkármi s malými deťmi, pre náročnejších plavcov  je  vhodnejšia severná strana.

Balaton je rajom vodných športov. Požičovne vodných bicyklov, kajakov, kanoe a plachetníc sú súčasťou takmer každého strediska. Plážový volejbal a futbal, vodný aerobik, adrenalínový zorbing a detské animačné programy sú lákavou alternatívou pasívneho odpočinku. Deti sa môžu vyšantiť vo vodných parkoch či vyskúšať obrovské vodné tobogany, ktoré pribúdajú na viacerých miestach.

 

Ak túžite po originálnejšom zážitku, vyskúšajte trebárs wakeboard v Balatonfürede, vodné lyžovanie s elektrickými vodnými vlekmi v strediskách Siófok, Vonyarcvashegy a Balatonfüred alebo sa dajte na SUP „stand-up paddle“ v Tihanyi, keď musíte skrotiť vlny pádlovaním stojac na surfárskej doske. Prebrázdite jazero prenajatou jachtou,  využite ponuku vyhliadkových plavieb, alebo sa prevezte pravidelnými lodnými kompami medzi strediskami. V blízkosti Balatonu nájdete viaceré zážitkové termálne kúpele a aj zaujímavé rarity ako vyhrievaný bazén v tvare Balatonu  v Keszthelyi alebo najväčšie  prírodné liečivé termálne jazero na svete v Hévízi.

Množstvo zážitkov vás čaká aj mimo vody. V horúcich dňoch si doprajte ochladenie v  jaskyni Tavas pod Tapolcou s možnosťou člnkovania. A ani vtedy sa nebudete nudiť, keď vám počasie nedopraje užívať si vodné radovánky. Deti potešíte návštevou zábavných a dobrodružných parkov napr. v Zánke, Zamárdi, Gyenesdiási, Tihanyi a Balatonfűzfő. V okolí Balatonu nájdete aj zoologické parky s nevšednými zvieracími druhmi – v Kápolnapuszte je byvolia rezervácia, v Salföldi Major a v Keszthelyi spoznáte pôvodné maďarské zvieracie druhy, Balatonderics prekvapí  africkým múzeom a Balatonszárszó krokodíliou farmou. V Balatonfürede otvorili novú ekoturistickú atrakciu s akváriami a v Rezi nový Jurassic Park.Okrem nespočetných turistických peších trás môžete absolvovať aj cyklotrasu okolo Balatonu v dĺžke takmer 210 km. Požičovne bicyklov sú samozrejmosťou.

 Navštívte honosný zámok Festeticsovcov so 101 komnatami v Keszthelyi, vystúpte na kopec polostrova Tihany s benediktínskym opátstvom a všadeprítomnou vôňou levandule a navštívte zopár hradov v okolí, ktoré v lete ožívajú aj hradnými slávnosťami - Szigliget, Nagyvázsoly, Csobánc. Balaton ožíva aj vďaka podujatiam, z ktorých si každý  návštevník vyberie niečo podľa svojho gusta. Každý rok v júli sa môžete zapojiť do preplávania Balatonu medzi obcami Révfülöp a Balatonboglár v dĺžke 5,2 km.  Súťaž v plachtení Modrá stuha v júli je pôsobivou atrakciou, keď jazero zaplní vyše 300 lodí.  Koncerty, hudobné festivaly patria k letu, nevynechajte ani najpopulárnejší festival Balaton Sound v Zamárdi .

Panoráma Balatonu je azda najkrajšia , keď sa na ňu pozeráte z okolitých malebných  vinohradov s pohárom znamenitého miestneho vína v ruke. Najlepšie vína regiónu sa predstavia aj na vinárskych podujatiach, napr. v auguste cez týždne vína v Balatonfürede alebo v Badacsonyi. Balaton láka aj milovníkov gastronomických lahôdok, medzi ktorými vynikajú jedlá zo zubáča – kráľa balatonských rýb a balatonské halászlé.

Viac informácií o regióne Balaton nájdete na webstránke:

http://sk.gotohungary.com/balaton2

Zdroj: Magyar Turizmus Zrt. 

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 26. apríl. 2024. Meniny má Jaroslava.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa