Veci, čo môžete vidieť v Bangkoku – ZADARMO, alebo takmer

2014-08-06 09:00:00 |   |    | 

Thajské hlavné mesto nie je známe tým, že by bolo prehnane drahé, ale vždy poteší vedieť, koľko muziky získame za malý peniaz. A pod hlukom a špinou tohto mesta sa dajú objaviť skvelé veci v podobe pohostinných ľudí, zaujímavých sviatkov a osláv, prezdobených chrámov a všelijakého umenia.



 

Zaujímavosti

 

Wat Suthat

Chrám, ktorý v meste neminiete, dal v 18. storočí postaviť kráľ Rama I. Takouto cestou chcel ochrániť bronzovú sochu Phra Sri Sakyamuni Budhu z 13. storočia. Pri návšteve vám hneď padne pohľad na sochu Budhu a tiež fresky znázorňujúce jeho 24 prevtelení. Chrám bol aj miestom tradičných brahmanských osláv, keď sa muži húpali na lane zavesenom vo výše 21 metrov. Mali sa rozhúpať a dočiahnuť na mešec s mincami vo výške 25 metrov. Nejeden pri tomto obrade zomrel a tak bol v 30. rokoch 20. storočia zakázaný. Dodnes sa vraví, že duše mŕtvych mužov v chráme strašia. Vstupné je ozaj zanedbateľné – približne 20 thajských bahtov, čo je v prepočte asi 40 centov.

Wat Pho

Ďalších chrám, do ktorého síce zaplatíte menšie vstupné – 100 bahtov (približne 2,3€), no isto neoľutujete. Doslova tu leží a odpočíva jeden z najväčších Budhov, teda jeho vyobrazenie. Na výšku má 15 metrov a na dĺžku až 46. Chrám má aj iné prvenstvá údajne tu vznikla technika známej thajskej masáže a je tu najviac Budhových vyobrazení, vyše tisícky. Ak budete dostatočne štedrí šťastena sa nakloní na vašu stranu. Aspoň to sa povráva, keďže je tu tradícia vkladania mincí do 108 misiek. Ďalšia rada – ak chcete prísť, skúste si objednať lístok vopred, len pre istotu, aby ste nemuseli čakať v rade.

Wat Mahathat

Asi vám už aj názov dáva na známosť, že opäť ide o budhistický chrám. Totiž slovo „wat“ znamená chrám. V tomto si užijete trochu viac pokoja. Mnísi dokonca 3 krát denne ponúkajú bezplatné hodiny meditácie. Ak hľadáte hlbší prienik do vašej duše, nechajte si vyložiť osud. Alebo choďte na blší trh, ktorý je hneď za rohom.

Národné múzeum kráľovských riečnych člnov.

Za 100 bahtov sa dostanete aj do tohto múzea. Uvidíte tu rôzne tradičné riečne člny, ktoré sa používajú pri slávnostných ceremóniách. Exkluzívnym kúskom je kráľov čln Suphannahong, z roku roku 1911, ktorý na pohyb potrebuje až 50 mužov.

 

Kultúra

 

Bangkokské centrum umenia a kultúry

Toto centrum, ako inak, prináša umenie a kultúru do životov občanov Bangkoku. Zájsť si tu môžete na filmy, hudobné vystúpenia, prezentácie, čítania kníh a podobne. Zaujímajú sa tu aj o architektúru a napríklad jednou z predošlých výstav bola aj výstava poľskej architektúry.

Baan Silapin

200 ročný dom umenia bol prestavaný na priestor pre kultúrne akcie a vystúpenia. V blízkosti kanálu v dedine Khlong Bang Luang si dnes zájdete na kávičku a tradičné predstavenie thajských maňušiek.

Pre rodiny

 

Park

Napriek tomu že je Bangkok rušné mesto, nájdu sa tu aj oddychové zóny. Jednou je aj park Lumpini, do ktorého pravidelne prúdia ľudia, ktorí hľadajú pokoj a oddych. Dá sa tu prechádzať, člnkovať na jazere, cvičiť tai chi a aerobik, tancovať... Deti zase ocenia preliezačky, hojdačky a iné detské zábavky.

Knižnica Neilsona Haysa

Za príspevok 50 bahtov (približne 1€) si môžete s vašimi ratolesťami prísť vypočuť rozprávky a skúsiť čo to vytvoriť. Pravidelne sa tu konajú aj zaujímavé predstavenia a dielne.

Zlatá hora

Zdatnejší sa potešia výstupu na Zlatú horu, kde stojí chrám Wat Saket. Hore je to síce dobrých 300 schodov, ale popri nich sú zavesené zvony a zvončeky. Tie deti veľmi radi rozoznievajú. Stáť vás to bude len 20 bahtov, asi 40 centov.

 

Na trh mimo mesta

 

Víkendový trh Chatuchak

Ak by ste vyextrahovali thajskú kultúru na jedno miesto, získali by ste práve tento trh. Patrí medzi najväčšie na svete – má rozlohu 27 árov a je rozdelený do 27 sekcií. Hrá všetkými farbami a je vždy plný. Radšej si ale zaobstarajte plán, aby ste sa nestratili medzi 15 tisícami predavačov.

Trh Pak Khlong

Tradičný trh s tovarom všetkých druhov sa o polnoci mení ne neuveriteľné divadlo. Začnú totiž prichádzať čerstvé kvety zo vzdialených aj blízkych provincíí, od jasmínu až po holandské tulipány, a začína sa obchodovať. Pak Khlong je hlavným kvetinovým trhom Bangkoku, a z neho aj pochádza väčšina kvetov, čo sa v meste denne predajú. Nakupujú tu aj výrobcovia známych kvetinových girlánd.

Zdroj/autor: nationalgeographic.com, SiSa, drom

Zdieľať článok na Facebooku

Zdroj: SiSa

Hodnotenie článku:
3.7/5 (6 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 26. apríl. 2024. Meniny má Jaroslava.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa