Najúžasnejšie kiná sveta

2012-11-07 13:30:00 |   |    | 

Časy, keď slávni Lumiérovci natočili a premietali prvý film v parížskom Grand Cafe na Boulevard des Capucines, sú dávno preč. Hoci svojmu objavu nedávali dlhé trvanie, opak sa stal pravdou. Film zaznamenal nezastaviteľný vývoj a vo svete postupne vznikali pozoruhodné kiná, ktoré premietajú tie najlepšie filmy. Pozornosť návštevníkov pútajú nielen vďaka ponúkanej produkcii, ale aj unikátnemu vzhľadu.



 

  • Raj Mandir, Jaipur, India

Kino Raj Mandir sa nachádza v hlavnom a zároveň najväčšom meste indického štátu  Rajasthan. Kino je veľmi ľahko rozoznateľné v spleti ostatných budov, pretože je predstaviteľom modernej architektúry 20. storočia. Charakterizuje ho elegantná fasáda v pastelovom odtieni ružovej s nápisom Raj Mandir. Kino patrí medzi turistické atrakcie Indie a niektorí ho označujú názvom „Pýcha Ázie“. Otvorené bolo v roku 1976.

 

  • Alamo Drafthouse, Austin, Texas

Alamo Drafthouse v Austine je prvé kino, ktoré je súčasťou známeho reťazca amerických kín. Kino vzniklo v roku 1997 na mieste, kde boli predtým garáže. Zaujímavosťou je, že publikum sa musí pri návšteve kina riadiť špeciálnou etiketou. Občerstvenie si môže zákazník zakúpiť priamo vo vnútri kina tak, že napíše svoje želanie na papier a podá ho niektorému z čašníkov.

 

  • Cinémathẻque Française, Paríž

Kubistický komplex na brehu Seiny, pod ktorý sa podpísal Frank Gehry, je momentálne jedným z najväčších svetových archívov filmového materiálu. Budova nesie prívlastky ako moderná, asymetricky elegantná a veľmi obľúbená, pretože filmy svetovej produkcie sú premietané každý deň.

 

  • Sun Pictures Cinema, Broome, Austrália

V priebehu roka 1913 Ted Hunter investoval peniaze do kúpy nehnuteľnosti v meste Broome. Rozhodol sa, že z budovy sa stane kino. Architektom bol Claude Hawkes. Oficiálne otvorenie sa uskutočnilo v decembri roku 1916. Prvým premietaným predstavením bol nemý závodný film Kissing Cup z dielne britských filmárov. Počas druhej svetovej vojny bolo projekčné zariadenie kina zdemolované a následne opravené armádnymi dôstojníkmi. V ďalších rokoch čelilo kino záplavám. V deväťdesiatych rokoch minulého storočia sa začalo s jeho obnovou.

Dnes má kino zápis v Guinnessovej knihe rekordov ako "Oldest Open Air Cinema in Operation". Aktuálne sa v kine premieta niekoľko filmov počas noci, na rozdiel od vonkajších kín, ktorých ponuka je obmedzená.

 

Zdroj/autor: bbc.com, Mirka, drom

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
5.0/5 (2 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 18. máj. 2024. Meniny má Viola.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa