Vôňa korenia, vintage kúsky, zberateľské poklady: Najlákavejšie tržnice sveta

2014-04-27 12:00:00 |   |    | 

Počnúc typickými lokálnymi produktami cez šperky až po starožitnosti - to všetko a viac sa dá nájsť v uličkách svetovo známych trhoch, po ktorých vás pozývame sa prejsť.



 

  • Veľký bazár v Istanbule

Viac než 3 600 obchodov v 64 uličkách na ploche 45 tisíc m² - to je Veľký bazár v Istanbule, ktorý je jedným z najväčších na svete a jedným z miest, ktoré by žiaden turista nemal vynechať pri návšteve mesta. V tomto jedinečnom a starobylom trhu - v roku 1445 ho dal postaviť Mohamed II. neďaleko jeho paláca - pracuje okolo 20 tisíc ľudí a môžete tu nájsť takmer všetko: šperky, oblečenie, elektroniku či remeselné výrobky.

 

  • Hells Kitchen Flea Market v New Yorku

Hells Kitchen Flea Market alebo "blší trh" vo štvrti Chelsea je síce trh malý, s asi 200 stánkami, ale oplývajúci jedinečnou atmosférou. Na rozdiel od mnohých iných trhov, ktoré sú turistickou atrakciou, tento je lídrom pre obyvateľov New Yorku, ktorí prichádzajú cez víkendy hľadať vintage oblečenie, obuv, kožušiny, starožitnosti a dekoratívne predmety.

  • Souk v Marakéši

Túlať sa úzkymi uličkami, stratiť sa medzi obchodíkmi s kožami, kožušinami, šperkami alebo mastičkami okorenenými zmesou vôní, ktoré ťažko popísať - to je Souk v Marakéši, skupina marockých trhov. Predávajú sa v nich miestne výrobky a sú rozdelené podľa jednotlivých oblastí. Napríklad Souk Zrabia je hlavným trhom pre koberce, na Souk El Kebir sa predávajú kože a usne, na Souk Rahba Kedima nájdete maste a zeleninu alebo Siyyaghin Souk, kde si môžete kúpiť šperky.

 

  • El Rastro v Madride

Madridský El Rastro vznikol okolo roku 1740, keď sa chodníky ulice Ribera de Curtidos začali využívať na predaj použitých predmetov. Dnes je to ale medzinárodne uznávaný trh, ktorý žije rušným životom v nedele a počas sviatkov. Prechádzka po trhu odkrýva 3 500 stánkov, kde sa predáva všetko - od starožitností po vinylové platne, oblečenie všetkých druhov či najrozličnejšia elektronika. Ochutnávka miestnych špecialít v jednom z mnohých barov v typickej oblasti Lavapiés je potešením nielen pre turistov, ale aj pre miestnych, dodržujúcich tento rituál aspoň raz za rok.

 

  • Waterlooplein v Amsterdame

Obľúbený trh Waterlooplein je otvorený od pondelka do soboty na námestí rovnakého mena. Hoci v minulosti bol väčší, dnes tu existuje okolo 300 stánkov, ktoré predávajú oblečenie, doplnky a obuv a môžete tu tiež naplniť svoj žalúdok miestnou špecialitou - zemiakmi s omáčkou alebo sendvičom zo sleďa. Tento trh je navštevovaný hlavne mladými ľuďmi, ktorí hľadajú tetovacie salóny, tričká alebo spreje na graffity.

 

  • Portobello v Londýne

Portobello Road je najdlhšia trhová ulica v Anglicku v známej štvrti Notting Hill. Trh vznikol v 19. storočí a hoci bol spočiatku miestom, kde sa kupovali čerstvé potraviny, v 60. rokoch sa tu usadili obchodníci so starožitnosťami. Dnes je tak Portobello Road známy ako najväčší starožitný trh s viac ako tisíc stánkami, kde sa predávajú všetky druhy starožitností, medzi ktorými sa dajú nájsť aj zberateľské poklady.

 

  • Porta Portese v Ríme

Porta Portese je najväčší a najpopulárnejší trh v Ríme, kde sa v šťvrti Trastevere s takmer 4 tisíc stánkami zoskupujú obchodníci každú nedeľu ráno, aby predávali všetky druhy tovaru. Môžete tu okrem iného kúpiť bielizeň, topánky, nábytok, knihy, starožitnosti a hračky. Silu po náročnom zjednávaní znovu získate v jednej z mnohých dobrých pizzérií v tejto obľúbenej rímskej štvrti.

 

  • Ladies Market v Hongkongu

Ladies Market, ktorý sa nachádza vo štvrti Mong Kok - jednej z najrušnejších oblastí v Hongkongu, je najväčším trhom v meste a zameraný je predovšetkým na ženy. Najväčším lákadlom je oblečenie - najmä imitácie známych značiek, rovnako ako doplnky, tašky, topánky alebo opasky, nájdete tu však aj desiatky obchodov s elektronikou, fotografiami a stánky s občerstvením.

 

  • Mercato del Porcellino vo Florencii

Mercato del Porcellino alebo Mercato Nuovo ťažko prehliadnete, keďže sa nachádza v centre mesta. Malá socha diviaka, symbol Florencie, dohliada na trh, kde si môžete kúpiť oblečenie, kožené doplnky a všetky druhy miestnych výrobkov. Zhruba uprostred trhoviska sa nachádza mramorová guľatá dlaždica - La pietra dello scandalo, na ktorej v období renesancie museli za trest sedieť zbankrotovaní a finační hriešnici so spustenými nohavicami.

 

  • Chandni Chowk v Indii

Trh Chandni Chowk alebo Strieborný trh je jedným z najviac autentických miest Starého Dillí a je nutnosťou pre každého, kto cestuje do Indie a chce poznať zmes jej kultúr. Tento rušný trh predstavuje bludisko rozdelené do sektorov ako kníhkupectvá, klenotníctva, krajčíri alebo tí, ktorí sa podieľajú na predaji ovocia, potravín a korenia. Postavený bol cisárom Shahjahanom v roku 1650 v blízkosti Červenej pevnosti, odvtedy sa trh rozrástol a stal sa tak jedným z najväčších v krajine.

 

Zdroj/autor: abc.es, Alena, drom

 

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
5.0/5 (1 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Pondelok, 6. máj. 2024. Meniny má Hermína.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa