10 najšťastnejších krajín sveta

2014-05-07 14:00:00 |   |    | 

Viete, ktorá krajina je tá najlepšia na život? Podľa rebríčka Better Life Index Organizácie pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD) je to Austrália, ktorá toto prvenstvo získala už štvrtý rok po sebe.



Každoročný prieskum OECD porovnáva 34 najrozvinutejších svetových štátov a zoraďuje ich na základe jedenástich kritérií, ako sú napríklad príjem, vzdelanie, zamestnanosť, občianska angažovanosť, bezpečnosť či zdravie.

Hoci v tejto pomyselnej súťaži vyhráva náš najmenší kontinent, v Európe sa taktiež nežije zle. V prvej desiatke totiž prevažujú európske krajiny, pričom jednoznačne vedú tie škandinávske - Nórsko, Švédsko a Dánsko. Prvou ázijskou krajinou je Japonsko, ktoré je však až na dvadsiatom mieste a celý tento rebríček uzatvárajú Grécko, Mexiko a nakoniec Turecko.

Čo sa týka Slovenska, to sa umietnilo pod priemerom OECD, na 26. mieste hneď za Južnou Kóreou. Z našich susedov nás predbehli Rakúsko a Česká republika a zaostali Poľsko a Maďarsko.

 

Rebríček 10 najšťastnejších krajín podľa OECD

 

  • Austrália

A čo robí Austráliu najšťastnejším miestom? V prvom rade je top krajinou v rámci kritéria občianska angažovanosť, pri ktorej sa hodnotí napríklad volebná účasť, taktiež sa nachádza nad priemerom v rámci kvality životného prostredia, zdravotného stavu, bývania, bezpečnosti, pracovných miest, vzdelania, subjektívnej spokojnosti či sociálnych kontaktov. Jediná kategória, v ktorej však Austrália podľa OECD zaostáva za priemerom, je rovnováha medzi pracovným a súkromným životom.

 

  • Nórsko

Najvyššie hodnotená európska krajina skončila vysoko nad priemerom vo všetkých jedenástich kategóriách.

 

  • Švédsko

Ďalšia škandinávska krajina je prvá v rámci kritéria kvalita životného prostredia, avšak mierne zaostáva v indikátore osobná bezpečnosť.

 

  • Dánsko

Dáni majú podľa rebríčka najlepšiu rovnováhu medzi pracovným a súkromným životom a taktiež sú na popredných miestach v udržiavaní sociálnych kontaktov.

 

  • Kanada

Kanada sa môže pochváliť kvalitou života vysoko nad priemerom, ale na druhej strane vyváženosť medzi pracovným a súkromným životom je v krajine na poslednom mieste.

 

  • Švajčiarsko

Podľa OECD, Švajčiari sú so svojím životom veľmi spokojní - dokonca ich radí na vrchol v rámci kritérií subjektívna spokojnosť, zamestnanosť a príjem.

 

  • USA

V rámci indikátorov ako je bývanie a príjem sú Američania na vrchole, čo im aj zaručilo siedmu pozíciu v rebríčku, no aj tu zaostáva vyváženosť medzi súkromným a pracovným životom.

 

  • Fínsko

Organizácia radí Fínsko na špičku v oblasti vzdelávania - kategórie, ktorú opýtaní často označujú za jednu z najviac dôležitých.

 

  • Holandsko

Ľudia v Holandsku sú nad priemerom v mnohých kľúčových ukazovateľoch, ako je napríklad rovnováha medzi súkromným a pracovným životom, bývanie alebo zdravotný stav. Avšak, krajina sa radí pod priemer v kvalite životného prostredia.

 

  • Nový Zéland

Nový Zéland síce uzatvára prvú desiatku rebríčka Better Life Index OECD, ale zaraďuje sa na vrchol v rámci kritéria zdravotný stav spolu s Austráliou a Švajčiarskom a taktiež v udržiavaní sociálnych kontaktov.

 

Zdroj/autor: oecdbetterlifeindex.org, Alena, drom

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
3.9/5 (13 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 26. apríl. 2024. Meniny má Jaroslava.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa