Drsná realita v krajinách tretieho sveta: prostitúcia, HIV či nedostatok pitnej vody

2013-09-19 10:55:00 |   |    | 

Na Slovensku zastávame názor, že dieťa, ktoré skončilo na ulici, je najlepšie adoptovať či si ho vziať aspoň do pestúnskej starostlivosti. V Afrike sa na deti žijúce v detských domovoch dívajú často ako na šťastlivcov, keďže ďalšie tisícky detí nemajú žiadne bezpečné miesto, kde by sa niekto postaral o ich potreby.



Často je počuť otázky ako „Prečo by mali Európania pomáhať deťom v Afrike?" Je pravdou, že chudobné oblasti sú aj na Slovensku a v ďalších krajinách Európy. To však neznamená, že nie je potrebné rozšíriť poskytovanie pomoci aj krajinám s najnižšou kvalitou života. Ľudským poslaním je poskytovať pomoc všetkými spôsobmi a na všetky smery, podľa špecifických možností, ktoré sa nám ponúkajú.

Je mnoho organizácií pre rozvojovú pomoc, jednou z najúspešnejších je však UNICEF, ktorá má svoje zastúpenie v krajinách celého sveta. Z oficiálnych štatistík je známe, že v Etiópii tvoria deti, ktoré sú osirotené, približne 6 percent obyvateľstva. V Keni je to až 6,65 percent. Na porovnanie, rovnaké percento v slovenskom kontexte by tvorilo približne 323 400 sirôt, čo je o 100 tisíc viac ako celé Košice (pričom mesto Košice ma 232 300 obyvateľov) a len o 100 tisíc sirôt menej ako celé obyvateľstvo hlavného mesta Bratislava. V každej školskej triede by z 24 žiakov najmenej 4 boli siroty.

Mnoho opustených detí žije na ulici. V hlavnom meste Etiópie žije na uliciach a v opustených chatrčiach zhruba 100 tisíc detí. Ďalšie odhady uvádzajú, že v Keni je 250 tisíc sirôt, ktoré stratili časť alebo celú rodinu. Žijú vo veľmi nebezpečnom prostredí a sú často zneužívané v bohatších rodinách ako otroci. Deti sa musia samé postarať o svoju obživu, žobrať o jedlo alebo kradnúť.

Mnohé z dievčat si zarábajú prostitúciou, predčasne otehotnejú, nakazia sa HIV alebo inými sexuálne prenosnými chorobami. Vírus HIV sa čoraz viac vyskytuje medzi mladými ľuďmi vo veku od 10 do 24 rokov. Bez lekárskej pomoci polovica týchto ľudí zomrie ešte skôr, ako sa dožije svojich druhých narodenín.

Viac ako 4 tisíc detí zomiera kvôli nedostatku pitnej vody. Priemerne musia prejsť 6 kilometrov, aby sa dostali k jej zdrojom. Dobrovoľníci z celého sveta sa snažia zmeniť túto drsnú realitu. Ich úlohou je stavať čerpadlá, vzdelávať o základoch hygieny a pravidelne vodu čistiť.

Vo väčšine krajín Afriky je upieraná možnosť dievčatám študovať. Organizácia sa snaží o zrovnoprávnenie a rovnosť medzi pohlaviami. Prostredníctvom svojich programov sa usiluje o možnosť dosiahnuť základné vzdelanie. Ako to robí? Dodáva im učebné pomôcky, zriaďuje alternatívne školy pre deti, ktoré musia chodiť aj do práce a školí učiteľov.

Zriaďujú sa centrá, v ktorých je osirelým deťom zabezpečená aspoň základná starostlivosť, strava, lieky. V oblasti ochrany práv je poslaním taktiež bojovať za registráciu detí pri narodení. Pomáhajú dievčatám a ženám predísť obriezke. Spolu s vládami krajín sa usilujú o vytvorenie takých podmienok, aby sa predišlo aj rôznym formám násilia.

 

Zdroj/autor: Andrea Veliká, drom

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
3.8/5 (10 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Nedeľa, 28. apríl. 2024. Meniny má Jarmila.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa