20 najnavštevovanejších miest za rok 2013 (1. časť)

2013-11-27 15:30:00 |   |    | 

Je toľko zaujímavých miest na svete, že je ťažké si vybrať dovolenkovú destináciu. Uvádzame 20 úžasných cestovateľských destinácií a prečo ste ich mali navštíviť v roku 2013.



 

  • Istanbul

Toto mesto patrí k najkrajším a najromantickejším mestám sveta. Rok 2013 je 90. výročie vzniku Tureckej republiky, tak sa tu počas roka konajú rôzne kultúrne udalosti a oslavy. Turecko sa stalo tento rok súčasťou Eurail systému, takže je pomerne ľahké sa sem dostať.

 

  • Írsko

Írsko malo pritiahnuť tento rok milióny turistov, kedy sa počas celého roka vracalo asi 70 miliónov Írov z celého sveta do rodnej zeme, aby sa opäť stretli so svojimi rodinami. Toto zhromaždenie zahŕňalo stretnutia, rôzne kultúrne a hudobné predstavenia. Vy si počas návštevy Írska nenechajte ujsť jeho atrakcie, napríklad Moher útesy či ostrovy Aran.

 

  • Singapur

Singapur je mestský štát pozostávajúci zo 63 ostrovov, ktorý leží medzi Malajziou a Indonéziou. Patrí k najbohatším národom sveta a je centrom celosvetového finančníctva. Singapur začína mať reputáciu začínajúcej destinácie cestovného ruchu a životného prostredia. Singapur otvára v roku 2013 dve nové ekologické atrakcie - záhrady pri útese a najväčšie oceanárium sveta s 800 druhmi morských živočíchov. Nachádza sa tu aj zábavný vodný park.

 

  • Amsterdam

V roku 2013 oslavuje mesto výročie 400 rokov od výstavby amsterdamských kanálov (tzv. Canal Ring) a zároveň 150. výročie koncertnej haly Concertgebouw, kde sa bude konať séria predstavení na svetovej úrovni. Tento rok sa tiež znovu otvorili tri múzeá - Van Goghovo múzeum, Rijksmuseum a Stedelijk múzeum. Všetky tri boli zatvorené od roku 2003 - 2004.

 

  • Burgos

Ak máte radi španielsku kuchyňu, tak navštívte Burgos ešte do konca roka. Stalo sa totiž gastronomickým hlavným mestom roka 2013. Rôzni šéfkuchári tu buď otvorili nové reštaurácie alebo vynovili staré stravné zariadenia, aby predviedli miestne kulinárske špeciality. Burgos však nie je len o jedle, ale ponúka aj množstvo historických pamiatok, ako aj napríklad katedrálu zapísanú do Zoznamu kultúrneho dedičstva Unesco.

 

  • Washington

Navštíviť hlavné mesto Spojených štátov amerických je vhodné hocikedy. Mesto ponúka počas celého roka rôzne predstavenia bez poplatku od hudobných pod holým nebom až po predstavenia v divadle. Národná galéria, národná ZOO či rôzne múzeá ponúkajú vstup zadarmo. Washington je aj centrum politiky a vlády, tak nezabudnite navštíviť Kapitol. Navštívte aj znovu otvorený Union market a nechajte sa zlákať miestnymi špecialitami.

 

  • Paríž

Paríž patrí k najčastejšie navštevovaným mestám sveta. 35 miliónov eur bolo investovaných v roku 2013 do projektu, ktorý popri rieke Seine prestaval cestu na chodník pre peších a cyklistov. Vystavali sa tu aj drevené lavičky medzi stromami, takže návštevníci môžu relaxovať, kým sa kochajú výhľadmi na okolie. Súčasťou projektu sú aj plávajúce záhrady, ktoré boli umiestnené na päť ostrovov, ktoré sú teraz prepojené mostami.

 

  • Benátky

Navštíviť Benátky by ste mali čo najskôr, keďže sa mesto pomaly potápa asi tak 1 milimeter každý rok, až kým nezmizne úplne vo vodách Jadranského mora. No kým sa tak stane, tak si užite romantiku v úzkych uličkách, na mostoch cez kanály a námestia. Tento rok je aj ďalší dôvod, prečo navštíviť Benátky, a to svetoznáma výstava súčasného umenia, ktorá sa uskutočňuje každé dva roky a robí Benátky medzinárodným centrom umenia od júna do novembra.

 

  • Marseille

Marseille je Európske hlavné mesto kultúry za rok 2013. Mesto so starobylým prístavom pri Stredozemnom mori chce ukázať všetkým návštevníkom, že patrí k najvzrušujúcejším a najviac kozmopolitným mestám Európy. Marseille sa tiež stáva centrom umenia, kultúry a divadla. Príkladom toho je aj nové veľkolepé múzeum európskych a stredomorských civilizácií, ktoré priťahuje mladých umelcov z celého sveta.

 

  • Čierna Hora

Jeden dôvod naplánovať si výlet do Čiernej Hory v roku 2013 je dostať sa tam predtým, ako narastajúci turizmus zmení prírodu a zdvihne ceny. Sedem rokov od samostatnosti krajiny priťahuje turistov znovu objavovať dych vyrážajúce krásy a pokojnú atmosféru tejto malej balkánskej krajiny. Nárast cestovného ruchu Čiernej Hory prekračuje skoro každú európsku krajinu v pomere dvaja turisti na jedného obyvateľa. Krajina má taktiež zatiaľ prijateľné ceny ubytovania či stravy.

 

Zdroj/autor: Zuzana Fialová, drom

 

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
4.2/5 (48 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 10. máj. 2024. Meniny má Viktória.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa