Pozrite si tie najkrajšie kostoly na svete. Sú ukryté v jaskyniach aj na vysokých bralách

2014-12-27 10:00:00 |   |    | 

V tento sviatočný čas opäť nachádzame duševný pokoj v budovách kostolov, kde sa zahĺbime do svojho vnútra a venujeme sa modlitbám. Keď však dokončíme našu duchovnú obnovu, očkom vždy pozrieme aj na výzdobu božích chrámov. Veriaci už stáročia neváhajú do nich investovať veľa peňazí, aby sa svojmu Bohu odvďačili i takýmto spôsobom. A týchto sedem je najkrajších a najzaujímavejších z nich.



 

1. Cadet Chapel, USA

 

Väčšinou sme zvyknutí obdivovať skôr historické stavby duchovných chrámov. Tým novším vyčítame, že nemajú svoj charakter a majú slabé čaro. Pri pohľade na Cadet Chapel, ktorá patrí Air Force One Academy, musíte však vziať všetku kritiku späť. Zvonku je síce táto stavba trochu netradičná, no až v interiéri odhalí svoje čaro. Špeciálne zúžené vežičkovité stropy sú totiž vyzdobené mozaikovým sklom. To vrhá v celej katedrále netradičnú hru svetiel, ktorá pôsobí nádherne tak vďaka slnečnému žiareniu, ako i vďaka zažatým sviečkam.

 

2 Sacré-Coeur, Francúzsko

 

Paríž sa môže pochváliť dvoma nádhernými katedrálami, ktoré ročne privítajú tisíce nových turistov. V malej súťaži s Notre Dame však tentoraz tesne vyhráva Sacré-Coeur. Body navyše získal vďaka úžasnému výhľadu, ktorý ponúka zo svojho okolia. Keď vyjdete von po svätej omši a uvidíte tú nádheru okolo seba, máte pocit, že sa musíte poďakovať ešte raz. Detailné zdobenie a premyslenie každého ťahu prevláda nielen v exteriéroch, ale aj v interiérovej časti.

 

3. Westminster Abbey, Anglicko

 

Honosné, majestátne, úžasné a dokonalé. Pri návšteve tejto pamiatky vám zákonite musia v hlave prebehnúť samé superlatívy. Katedrála je rozdelená do niekoľkých častí. Niekoľko oltárov bolo postupne vybudovaných a pridávajú spomienku na obdobie iného vládcu. Hlavným bodom katedrály je korunovačné miesto, kde každý panovník sľubuje vernosť svojmu národu. Keď vyjdete z hlavnej časti, budete postupne prechádzať jednotlivými krídlami, kde sa nachádzajú hrobky bývalých panovníkov. Každá z nich je postavená v inom štýle a podľa iného priania kráľovského dediča. Krásnym miestom je aj malá oddychová zóna uprostred, ktorá dáva pekný pohľad i na vonkajšiu architektúru.

 

4. Saint Michel d`Aiguilhe, Francúzsko

 

Ak má držať kostol ochrannú ruku nad svojimi veriacimi a zároveň vzbudzovať medzi nimi istú úctu a pokoru, tak Saint Michel d`Aguilhe je toho dokonalým prevedením. Nachádza sa totiž uprostred dediny a pre poctu jedného z pútnikov mu vybrali naozaj unikátne miesto. Vystavaný je totiž na 85 metrov vysokej vulkanickej pahorkatine. Jeho výstavba patrila medzi najťažšie v dejinách. Ešte predtým, ako sa pustili do stavby, museli do skalísk vytesať schody, vďaka ktorým nosili denne ťažký materiál. Po tých istých schodoch dnes veriaci musia každú nedeľu chodiť na omšu a zdolávať tak veľkú prekážku.

 

5. Temppeliaukio, Fínsko

 

Výstavba tohto kostola trvala neuveriteľných 22 rokov. Posledné úpravy dokončili v roku 1961, keď sa v ňom konala prvá svätá omša. I keď ide o novší kostol, je skutočne jedinečný. Samotný vstup však nie je taký jedinečný a na prvý pohľad môžete byť trošku sklamaní. No keď vojdete dnu a objavíte sa v malej jaskyni s dômyselným stropom, ihneď zatajíte dych. Temppeliaukio bol vybudovaný v obrovskej skale a vďaka hre denného svetla a unikátnych priestorov ponúka z omši naozaj zaujímavý zážitok.

 

6. Hagia Sofia, Turecko

 

I keď už v súčastnosti neslúži ako kostol, pôvodný význam stavby bol presne tento. Hagia Sofia je zaujímavá tým, že vo svojom interiéri odráža netradične dve odlišné náboženstvá. Najskôr bola totiž stavaná ako kresťanská stavba, no potom sa k moci dostali Moslimovia a postupne začali jednotlivé detaily premieňať do podoby islamských prvkov. Jedinečná výzdoba a dokonalé majstrovstvo jej staviteľov vás uchvátia natoľko, že si na jej návštevu pokojne rezervujte aj pol dňa, aby ste si ju dokázali dokonale obzrieť.

 

7. Milánsky dóm, Taliansko

 

Piatu najväčšiu katedrálu na svete nájdete v centre Milána. Právom sa stala dominantou tohto nádherného mesta a reprezentuje ho v tej najkrajšej rovine. Pravdou je, že exteriér tentoraz predčí interiér. Takže poriadne si to popozerajte najmä z tej vonkajšej strany. Skvelým tipom je aj vyjsť si na strechu, odkiaľ máte aj perfektný výhľad na námestie. Katedrála veľmi pekne pôsobí aj počas zimných mesiacov.

 

Zdroj/autor: boredpanda.com, 10mosttoday.com, usatoday.com, David

Zdieľať článok na Facebooku
Zdroj: David

Hodnotenie článku:
4.4/5 (18 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 26. apríl. 2024. Meniny má Jaroslava.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa