Mŕtvoly aj amputácie. Čo viete o neobyvklých tradíciách vo svete? Spravte si s nami malý kvíz

2015-04-01 12:10:24 |   |    | 

Prvý apríl je údajne deň bláznov, ale je aj medzinárodným dňom zábavy v práci. Samozrejme, že vás nechceme rušiť od roboty, ale ak máte chvíľku času skúste si spraviť náš malý testík s netradičnými kultúrnymi tradíciami po celom svete. Blíži sa Veľká noc a napríklad aj naša šibačka je niečím nevídaným. Minimálne vo svete. Každá kultúra sa líši a všade je normálne niečo iné. Čo zaujímavé viete o svete vy? Vyskúšajte si!



 

1.

Na Borneu žije skupina ľudí, ktorí si hovoria Tidongovia. V rámci ich svadobných rituálov dodržujú striktné pravidlá. Preto, aby bolo manželstvo šťastné, plodné a a deti boli zdravé musia manželia po tri dni dodržiavať jednu podmienku. Aká to je:

A: Nesmú jesť ani piť

B: Musia sa neustále držať za ruky a spievať si

C: Nesmú chodiť do kúpeľne (na toaletu, ani do sprchy)

 

2.

Indii žije mnoho rôznych etnických skupín, pričom každá z nich dodržiava svoje tradície. Jedna z nich (žijúca v štáte Maharashtra) sa venuje pre nás nezvyčajnému zvyku. Aby zaručili zdravie, šťastie a šikovnosť, tak hádžu mále deti zo strechy chrámu. Aký vysoký je tento ochrám?

A: 5m

B: 10m

C: 15m

 

3.

Na Madagaskare sa nachádzajú komunity, ktoré v pravidelných intervaloch vyťahujú mŕtve telá svojich blízkych, aby sa s nimi stretli. Tento rituál, keď sa nebožtíkovo telo zabaľuje do nových látok, je sprevádzaný spevom a všeobecnými oslavami, kde sa stretne celá rodina. Ako často sa takýto rituál opakuje?

A: Každých 5 rokov

B: Každých 7 rokov

C: Každých 10 rokov

 

 

4.

Bali je známym dovolenkovým rajom, kde s však stále zachovávajú zaujímavé tradície. Jednou z nich je brúsenie zubov. Zvyčajne ho podstupujú mladé dievčatá, ktoré sa týmto aktom stávajú ženami. Brúsením by mali prejsť ešte pred svadbou, aby boli vhodné do manželstva. Ktorý zo zubov sa brúsi?

A: Očný zub

B: Jednotky

C: Stoličky

 

5.

Už takmer 200 rokov existuje jedna britská tradícia, počas ktorej sa dolu kopcom spúšťa jedlo. Tento kus dolu strmým kopcom nasledujú bežci a snažia sa v cieli skončiť prví. O akom druhu jedla hovoríme?

A: Šunka

B: Melón

C: Syr

 

6.

Caber Toss nás opäť zavedie do Európy. V tejto tradičnej krajine opradenej príbehmi si silní muži počas stáročí vymysleli zaujímavý šport. Je to práve Caber Toss, alebo hod guľatinou. Ide o to, aby ste hodinu kmeň stromu, ktorý má minimálne 5 metrov a váži približne 80kg. Kde vymysleli tento šport?

A: Nórsko

B: Škótsko

C: Island

 

7.

Rozlúčka s mŕtvym je v každej kultúre dôležitou udalosťou. Niekde ide o prechod na lepší svet a teda oslavu, inde je to smútočný obrad, na ktorom smútia všetci zúčastnení. Ešte zvláštnejšie sú však kultúry, kde sa s mŕtvym vôbec nerozlúčite. Ako napríklad v kmeni Yanomamo. Čo robia so svojimi mŕtvymi?

A: Ponechajú si mŕtve telo v dome

B: Telo spália a popol zjedia

C: Telo spália a popol si rozdelia v rodine

 

8.

Indonézii sa môžete stretnúť s kmeňom, ktorý na znak smútku vykonáva jednu nemilú tradíciu. Vždy keď niekto v rodine zomrel, prevažne ženy kmeňa Dani sa museli podrobiť amputácii na znak toho, že danú osobu mali radi. Čo presne sa amputovalo?

A: Prst na nohe

B: Článok prsta na ruke

C: Kúsok ucha

 

9.

Byť mladým a nezadaným sa vôbec nezdá byť zlým. No v Dánsku je to aspoň 2 krát v živote celkom nanič. Keď totiž oslavujete 2530 rokov a ste stále slobodní, je dosť možné, že vás vaši známi a kamaráti posypú korením. Akým?

A: 25 – škorica, 30 – čierne korenie

B: 25 – čierne korenie, 30 – biele korenie

C: 25 – červená paprika, 30 – čierne korenie

 

10.

Amazonskom pralese žije kmeň Satere-Mawe, ktorý má zrejme ten najbolestnejší rituál dospelosti na celom svete. Na to, aby ste sa stali pravým mužom musíte totiž vydržať obrovské množstvo extrémne bolestivých štípancov. Musia strčiť na 10 minút ruku do rukavice, v ktorej sú zvieratá s tým najviac bolestivým jedom na svete. O aké zviera ide?

A: Pavúky

B: Včely

C: Mravce

 

 

Hádajte, hľadajte a zapíšte si odpovede, pretože už čoskoro sa dozviete správne odpovede :)

Autor: SiSa, drom

Zdieľať článok na Facebooku
Zdroj: SiSa

Hodnotenie článku:
3.7/5 (3 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 26. apríl. 2024. Meniny má Jaroslava.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa