Najsilnejšie pasy sveta. Kam môžeme vďaka tomu nášmu cestovať?

2015-05-05 08:00:00 |   |    | 

Pri cestovaní je pas jednou z vecí, na ktoré sa neoplatí zabudnúť. V rámci Európskej Únie je to jedno, no keď opustíme jej územie, pas je to čo nám pomáha prekonávať hranice. No nie je pas ako pas. Každá krajina má totiž iné vzťahy a teda aj iný počet krajín, ktoré môžete so svojim cestovným dokladom bezproblémovo navštíviť. Stránka GoEuro sa pozrela na to, ktoré svetové pasy sú najsilnejšie a ktoré naopak najslabšie. Kde je Slovensko?



 

Sila pasu

 

To čo nazývame ako sila pasu sa dá opísať viacerými faktormi. Analýza stránky GoEuro sa zamerala na počet krajín, do ktorých majú občania bezvízový vstup, potom na cenudostupnosť dokladu. Na zúbok sa pozreli 50 krajinám a všetky porovnali.

Z výsledkov vyšlo, že najsilnejšie pasy majú vo Švédsku, Fínsku, Nemecku, Veľkej Británii a v USA. Medzi nimi sú samozrejme rozdiely, no spoločné majú to, že všetky umožňujú bezvízový vstup až do 174 krajín sveta. Úplne najsilnejší pas sa ukázal byť švédsky, ktorý je pre svojich občanov najdostupnejší. Zaplatia zaň okolo 40 eur, čo je približne hodina práce. S týmto prichádzajú aj nevýhody, keďže práve tento pas je tiež najčastejšie falšovaným.

Čítajte tiež: Cestovanie s domácimi zvieratami. Aké podmienky musia spĺňať, aby mohli opustiť hranice?

 

Slovensko

 

Slovensko sa v rebríčku umiestnilo tesne pod polovicou. Konkrétne mu patrí 27. priečka a predbehlo susedné Poľsko a pobaltské štáty. Náš pas ale zaostáva za Maďarskom, Rakúskom a Českou republikou. Bezvízový vstup máme do 161 krajín sveta a za jeho vybavenie zaplatíme 40 eur.

 

Zaujímavosti

 

Z tohto prieskumu vyšlo aj zopár zaujímavých dát, ktoré môžu cestovateľov zaujímať. Najťažšie získajú svoj pas občania Libérie. Tí aby svoj doklad získali musia pracovať až 278 hodín. Najdrahší sa podľa prieskumu ukázal byť turecký pas, stojí približne 232 eur, a naopak najlacnejší ten zo Saudskej Arábie, stojí približne 13 eur.

 

Mohlo by Vás zaujímať: Viete načo máte nárok pri cestovaní lietadlom? Rady ako riešiť meškanie aj stratenú batožinu

 

Zdroj/autor: TASR, goeuro.com, dailymail.co.uk, SiSa, drom

Zdieľať článok na Facebooku
Zdroj: SiSa

Hodnotenie článku:
2.2/5 (4 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Streda, 8. máj. 2024. Meniny má Ingrida.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa