10 zaujímavých faktov o cestovných dokladoch. Čo zaujímavé knižôčky zmôžu?

2015-05-13 08:00:00 |   |    | 

Keď cestujeme, tak vždy len s cestovným dokladom. Je našou vizitkou a otvára nám dvere na miesta, ktoré túžime navštíviť. Čo zaujímavé sa však môžeme o cestovných pasoch dozvedieť? Ukrývajú v sebe niečo zaujímavé? Prípadne, kto s akým pasom čo môže?



 

10. Sila

 

Ako sme prednedávnom písali, každý pas má inú „silu.“ Teda nie je pas ako pas, a rôzne krajiny ponúkajú svojim občanom rôzne výhody. Podľa nedávneho výskumu sa ukázalo, že tým najsilnejším pasom svete je ten švédsky. Jeho vlastníci môžu cestovať bez víz až do 147 krajín sveta.

 

9. Falšovanie

 

Vďaka prestíži a dostupnosti sa švédsky pas stáva obľúbeným podpultovým tovarom. Falšovatelia ho radi vyrábajú, keďže jeho vlastníci môžu cestovať do toľkých krajín, bez akýchkoľvek problémov. Jeho vydanie oficiálnou cestou stojí približne 40 eur, no na čiernom trhu zaňho „žiadatelia“ zaplatia aj vyše 7000 eur.

 

8. Pečiatky

 

Viete, že aj na vašej cestovateľskej histórii záleží? Napríklad, ak sa vo vašom pase nachádza pečiatka povedzme Izraela, automaticky vás nepustia do štátov Blízkeho východu, ako napríklad do Jemenu, Libanonu a Sýrie. Musíte si počkať na nový pas.

 

7. Jej výsosť

 

Vedeli ste, že napríklad taká kráľovná Alžbeta II. pas vôbec nepotrebuje? Všetky sú vydané v jej mene, takže na presúvanie sa medzi štátmi cestovný doklad nepotrebuje.

 

6. Obamov čierny

 

Ako cestuje prezident Obama? S čiernym pasom. Jeho pas nezodpovedá tradičným normám a spolu s ostatnými diplomatickými má čierny obal. Samozrejme zaň neplatí poplatky.

 

5. V Číne

 

Ak ste občanom Číny, ani to vám nezaručí bezproblémový stup do niektorých oblastí. Špeciálne hovoríme o HongkonguMacau. Ak chcú obyvatelia navštíviť tieto mestá, musia si vybaviť špeciálne povolenie. Funguje to aj naopak.

 

4. Ozbrojený

 

Za asi najlepšie chránený pas na svete sa pokladá ten, ktorý poskytuje svojim občanom Nikaragua. Spolu má 89 chrániacich prvkov, ako hologramy, vodotlač a mnohé iné.

 

3. Pápež

 

Aj Vatikán vydáva vlastné pasy. Má dva druhy, jeden pre občanom Vatikánu a potom jeden pre „zamestnancov.“ Dokonca aj pápež má vlastný s číslom 1. Tento pas má mnohé výhody, no na cestovanie pápež František uprednostňuje svoj argentínsky.

 

2. História

 

Prvý cestovný pas by mohol byť ten z roku 450 pred Kristom, keď si perzský veľkokráľ vydal Nehemiášovi povolenie  na vstup do Judei. Názov pochádza z francúzskeho „porte“ teda brána. Dnešný vzhľad pas získal v roku 1980 počas schôdze Medzinárodnej organizácie pre civilné letectvo.

 

1. Vzhľad

 

Na pohľad sú veľmi estetické pasy KanadyFínska. V Kanade má znaky, ktoré vidno len pod „čierny svetlom“ (určitý druh ultrafialového svetla). To pre estetické, ale aj identifikačné zámery. V tom fínskom sa zase prechádza los. Stačí rýchlo preletieť strany a uvidíte, ako sa los hýbe.

Zdroj/autor: passports-office.co.uk, quora.com, skyscanner.net, SiSa, drom

Zdieľať článok na Facebooku
Zdroj: SiSa

Hodnotenie článku:
2.5/5 (4 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 26. apríl. 2024. Meniny má Jaroslava.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa