Zámok Topoľčianky

2010-10-26 12:00:00 |   |    | 

SLOVENSKO/ video - Zámok v Topoľčiankach je národnou kultúrnou pamiatkou. V rokoch 1923 až 1951 slúžil ako letné sídlo prezidentov Československej republiky...



Pôvodne neskorogotický zámok z 15. storočia bol niekoľkokrát prestavaný do dnešnej podoby zámku s klasicistickým priečelím a gotickorenesančným nádvorím.

Od roku 1951 tri renesančné časti slúžia ako hotelová časť na prechodné ubytovanie hostí a v južnom klasicistickom krídle je umiestnené múzeum, ktoré je prístupné po celý rok početným domácim a zahraničným návštevníkom.

V súčasnosti slúži pre rekreačné pobyty a usporadúvanie rôznych spoločensko-kultúrnych aktivít: sympóziá, tvorivé dielne umelcov, svadby, atď.

Stála expozícia je zameraná na dobový nábytok a bytové doplnky ako obrazy, staré hodiny, keramika, porcelán, koberce. Súčasťou expozície je i zbierka zbraní. Štyridsaťpäťminútové prehliadky sa konajú pre skupiny.

Zámok Topoľčianky obklopuje anglický park. Ide o chránené krajinné územie s bohatou dendrologickou zbierkou a je jedným z najkrajších krajinárskych parkov na Slovensku. Jeho estetickú hodnotu umocňujú štyri umelé jazierka, fontány a bronzové sochy jeleňa, diviaka a medveďa.

Okrem zámku Topoľčianky je do prostredia parku osadený aj Poľovnícky zámok a ďalšie stavby. Rozloha parku je 30,66 hektárov.

 

Výlety v okolí:

Hipoturistika - národný žrebčín v Topoľčiankach založený v roku 1921 je špecializovaným a jedinečným zariadením svojho druhu na chov koní tradičných a športových plemien. Žrebčín vytvára podmienky pre záujemcov o jazdu na koni, vozenie kočom a je spoluorganizátorom dostihových dní, ako aj mnohých parkúrových súťaží. Veľkému záujmu prívržencov hipoturistiky sa teší hipologické múzeum, ktoré je jediné na Slovensku.

Agroturistika - v jedinej Zubrej obore na Slovensku je možné vzhliadnuť Zubra Európskeho iba 6 kilometrov od centra Topoľčianok v obore Piesky. Okolité lesy Zubrej obory sú rajom pre poľovníkov.

Cykloturistika a pešia turistika - územím obce prechádza Ponitrianska cyklomagistrála dlhá 55 kilometrov, ktorá začína v obci Vinodol, prechádza cez Žitavskú pahorkatinu a končí v Topoľčiankach. Nad hustými tmavými tríbečskými lesmi sa týči hrad Hrušov. Dnes zrúcanina – múry, ktoré sú svedectvom dávnej histórie. V súčastnosti je Hrušov veľmi obľúbeným cieľom nenáročných peších vychádzok.

Mariánska púť - každoročne sa druhú júlovú nedeľu zhromaždujú státisíce pútnikov k P. Márii Škapuliarskej. Táto tradícia bola založená v roku 1686.

 

 

 

 

 

Zámok Topoľčianky
Parková 1
951 93 Topoľčianky
Tel.: 037/7777 555, 7777 504-506
Fax: 037/7777 556
E-mail:
zamok@zamoktopolcianky.sk

 

 

Zdroj/autor: muzeum, zamoktopolcianky, drom

VIDEO Žrebčín Topoľčianky - Hipologické múzeum



Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
5.0/5 (1 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Utorok, 7. máj. 2024. Meniny má Monika.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa