Zabudnuté skvosty Slovenska: Herliansky gejzír aj Múzeum Andyho Warhola

2014-03-31 12:00:00 |   |    | 

SLOVENSKO - Východná časť Slovenska patrí medzi najkrajšie časti krajiny. Známy je však fakt, že kvôli horšej dopravnej dostupnosti zostávajú niektoré či už kultúrne alebo prírodné pamiatky „v zabudnutí“.



 

  • Gejzír v Herľanoch

Medzi takéto pamiatky patrí aj Herliansky gejzír. Táto jedinečná národná prírodná pamiatka sa nachádza v obci Herľany, neďaleko Košíc. Ide o vzácny studený gejzír, ktorý je od roku 2002 na predbežnom Zozname svetového prírodného dedičstva UNESCO. Zaujímavý je tým, že je jedným z dvoch studených gejzírov v Európe, druhý gejzír sa nachádza v nemeckom Andernachu. Podobné gejzíry sú ešte na Islande, kde za nimi cestujú tisíce turistov.

Erupcie Herlianskeho gejzíru spôsobuje oxid uhličitý, ktorý vystupuje z geologického podložia, pozdĺž tektonických zlomov. Gejzír samovoľne strieka vodu do výšky 7 až 15 metrov s periódou 32 až 40 hodín. Každá erupcia trvá približne 25 minút.

 

  • Múzeum Andyho Warhola, Medzilaborce

Medzi na Slovensku pomerne zabudnuté skvosty patrí aj múzeum v Medzilaborciach - Múzeum Andyho Warhola a jeho moderného umenia. Je to pomerne škoda, pretože Andy Warhol predstavoval vo svojej dobe osobnosť svetového formátu. Tento maliar i grafik sa narodil v Pittsburgu v Spojených štátoch amerických, ale jeho korene pochádzajú z východného Slovenska, konkrétne z dedinky Miková.

Múzeum predstavuje tvorbu Andyho Warhola, ale i jeho syna Paula Warhola, ktorý sa stal profesionálnym výtvarníkom a ilustroval detské knihy. Nájdete tu však aj cenné autentické materiály o pôvode Andyho Warhola.

 

  • Stred Európy, Kremnické bane

Na strednom Slovensku v Kremnických vrchoch nájdete obec Kremnické bane. Tá je známa nielen svojou históriou a banskou činnosťou, ale aj tým, že sa tu nachádza geografický stred Európy. Konkrétne pri rímskokatolíckom kostole sv. Jána Krstiteľa.

Banská činnosť v tejto obci siaha až do 13. storočia, kedy sa tu ťažilo zlato a iné drahé kovy.

 

Zdroj/autor: Mária Janková, drom

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
2.1/5 (10 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 26. apríl. 2024. Meniny má Jaroslava.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa