TIP na výlet: Pri návšteve Betliara isto zájdite aj do troch jaskýň

2015-01-27 08:00:00 |   |    | 

I dnes vám prinášame ďalší z tipov na výlety po našom krásnom Slovensku. Keď sa rozhodnete podrobne ho spoznať, objavíte stále viac nádherných lokalít, ktoré stoja za preskúmanie. Tentoraz zavítame do kaštieľa v Betliari. I keď je dominantou tohto regiónu, v jeho okolí sa nachádza množstvo zaujímavých atrakcií, vďaka ktorým si môžete zorganizovať na program bohatý víkendový pobyt.



 

Majitelia s cestovateľskými chúťkami

 

Výhodou tohto kaštieľa je okrem iného i pohodlný prístup. Nemusíte zdolávať veľké kopce, stačí pohodlne zaparkovať na parkovisku pri vchode a prejsť cez vstupnú bránu priamo do parku. Ešte predtým, než sa vyberiete k samotnému kaštieľu, neprehliadnite po pravej strane umiestnenú knižnicu, ktorá bola prístupná aj bežným obyvateľom. Samotný kaštieľ má nádhernú architektúru a s fontánou na popredí vytvára nádhernú scenériu. Na prehliadku sa tam môžete vybrať kedykoľvek počas roka, v závislosti od samotného mesiaca je však nutné upresniť si otváracie hodiny. Vstupné pre dospelých je 6 eur, pre deti 4 eurá.

Začiatky výstavby Betliarskeho kaštieľa nie sú jasné, pretože nebola uchovaná žiadna dokumentácia. Jeho vlastníkmi boli po väčšinu obdobia Andrássyovci, ktorí ho postupne zveľaďovali a dali mu tento nádherný vzhľad. Väčšina priestorov zostala uchovaná, nachádza sa tam aj veľa pôvodného nábytku a kaštieľ je v naozaj dobrej kondícii. Medzi najzaujímavejšie časti prehliadky patrí impozantné schodisko, pôvodný vstup, ktorý bol vybudovaný v tvare umelej jaskyne, uvítací salón, ale aj cestovateľský kútik. Jeho majitelia boli vášnivými cestovateľmi a tak sa v Betliari nachádzajú také klenoty ako múmia z Egypta, obrovská preparovaná hlava slona alebo koža z veľkého hada. Nájdete tam taktiež mnoho obrazov a pôvodného porcelánu.

 

Nezabúdajte ani na park

 

Pokiaľ navštívite Betliar v pekný deň s príjemným počasím, istotne si nenechajte ujsť ani prechádzku parkom. Rezervujte si na to dostatok času, aby ste dokázali objaviť všetky nádherné zákutia. Tento park je vybudovaný v anglickom štýle a rozprestiera sa na obrovskej ploche. Dostanete sa z neho priamo od vchodu, cez ktorý vchádzate a vychádzate z prehliadky. Prechádzať budete popri malom potôčiku, dostanete sa aj k ďalšej fontáne, nájdete tam oddychové časti, miesta, kde panstvo športovalo, menšie kupolové stavby a nakoniec sa dostanete aj k jazierku. V parku je vysadených mnoho vzácnych stromov, pri väčšine z nich nájdete aj krátky popis. V minulosti voľne prechádzal až do lesnatej časti, vďaka čomu sa Betliar preslávil ako vynikajúce miesto na poľovačky.

 

Mauzóleum a Krásna hôrka

 

Ďalšou pýchou tohto regiónu bol vždy aj hrad Krásna hôrka. Kvôli nešťastným udalostiam je však v súčasnosti ešte stále rekonštruovaný a môžete si ho teda pozrieť iba z diaľky. V jeho blízkosti sa však nachádza mauzóleum, ktoré môžete navštíviť opäť kedykoľvek počas roka. V zime však funguje v úspornom režime a otvorené je iba počas víkendov. Postavené je v secesnom štýle a pochovaná je v ňom rodina Andrássyovcov.

 

Jaskynný raj

 

Veľkou jedinečnosťou tohto regiónu sú jaskyne. V rozpätí sedemdesiat kilometrov ich nájdete hneď niekoľko a výlet sa dá vyskladať aj na ich návšteve. Ako prvú spomenieme Domicu. Naplánujte si jej návštevu tak, aby ste tam dorazili okolo obeda a mohli absolvovať dlhý okruh spolu s plavbou. Na slovenské pomery ide o jedinečnosť, ktorú inde nezažijete. Ďalší unikát sa nachádza v Ochtinskej aragonitovej jaskyni. Oproti ostatným atrakciám tohto druhu vás prekvapí jedinečnou výzdobou. Prekvapivý bude možno pre vás i fakt, že na svete nájdete iba tri jaskyne tohto druhu a jednou z nich sa môžeme pochváliť práve my. Treťou jaskyňou v tomto regióne je Dobšinská ľadová jaskyňa. Keď budete chcieť absolvovať prehliadku v nej, počítajte aj s náročnejším výstupom, ktorý môže zdržať najmä menšie deti. Dajte si preto dostatočnú rezervu, aby ste stihli prísť včas pred vstupom.

 

Piknik s nádhernou vyhliadkou

 

Tento tip využijú najmä turisti, ktorí sa budú vracať späť smerom cez Dobšinú a Poprad. Ak sa do Betliaru vyberiete na jar alebo v lete, všimnite si skvelé vyhliadkové miesto uprostred Dobšinského mosta. Postavený je tam oddychový priestor so stolom, ktorý môžete využiť na piknik. Pred sebou budete mať nádherný výhľad na celé okolie a pomocou informačnej tabule môžete zistiť, aké kopce sa pred vami nachádzajú. Skvelé miesto na prestávku, po ktorej môžete pokračovať v ďalšej exkurzii.

 

 

Zdroj/autor: snm.sk, betliar.eu, David

Zdieľať článok na Facebooku

Zdroj: David

Hodnotenie článku:
4.1/5 (12 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 3. máj. 2024. Meniny má Galina.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa