VÝLET Považská Bystrica a okolie

2008-04-02 14:00:00 |   |    | 

SLOVENSKO - Okolie Považskej Bystrice ponúka celú škálu výletov. Vďaka rôznorodosti terénu si možno zvoliť medzi náročnejšími túrami i romantickými prechádzkami.



Krásy a rozmanitosti považského regiónu bezpečne ukáže sedemnásť značených chodníkov, ktorých dĺžka je 239 kilometrov. Chodníky turistov zavedú do Javorníkov, Strážovských a Súľovských vrchov a Bielych Karpát.

  • Považské Podhradie – Považský hrad – Klapy – Uhry - Orlové (10 km)

Z Považského Podhradia vedie žlto značkovaný turistický chodník k ruinám Považského hradu, ktorý ponúka i krásny výhľad na údolie Váhu a Manínsku tiesňavu. Pokračovaním po chodníku sa dostanete ku vápencovému bralu Klapy, charakteristickému vzácnou vápencovou flórou.

  • Považská Teplá – Manínska tiesňava – Kostolecká tiesňava – Kostolec – Vrchteplá – Súľov (16 km)

V mestskej časti Považská Teplá sa nachádza najužší kaňon na Slovensku – Manínska tiesňava, charakteristický divokými skalnými útvarmi, strmými svahmi, vzácnou flórou a rozmanitou faunou. Po prejdení tiesňavy možno pokračovať po zelenej značke poza Veľký Manín naspäť do Považskej Bystrice, alebo po červenej značke do Kostoleckej tiesňavy s najväčším skalným previsom na Slovensku. Cez obec Vrchteplá s pamätníkom pripomínajúcim Slovenské národné povstanie sa dostanete do národnej prírodnej rezervácie Súľovské skaly, najrozsiahlejšieho skalného mesta na Slovensku.

  • Považská Bystrica – Podskalský Roháč – Tŕstie – Riedka – Zliechov – Strážov – Pružina (26,3 km)

Priamo z Považskej Bystrice vedie zeleno značkovaný turistický chodník cez miestnu časť Horný Moštenec pod národnú prírodnú rezerváciu Podskalský Roháč. Je to mohutné a členité bralo, charakteristické množstvom veží, bizardných skalných útvarov, z ktorých najzaujímavejšie je skalné okno. Pokračovaním po ceste sa cez obec Tŕstie dostanete do doliny Riedka. Po značke vystúpite až nad Zliechov. Odbočením na červenú značku vystúpite na Strážov, najvyšší bod Strážovských vrchov. Zo skalného vrcholu sa otvára široký výhľad, zostúpením na druhú stranu sa dostaneme do obce Pružina.

  • Považská Bystrica – hrebeň Javorníkov – Papradno – Podjavorník (19 km)

Turistický chodník, ktorý vedie do Javorníkov. Modrá značka, vychádzajúca z Považskej Bystrice, prechádza ich bočným hrebeňom medzi Marikovskou a Papradňanskou dolinou. Chodník pokračuje až na hlavný hrebeň, odkiaľ sa otvára výhľad na Moravské Beskydy. Z hrebeňa môžeme zostúpiť do záveru Papradňanskej doliny.

  • Náučný chodník Manínska tiesňava (15 km)

Stredne náročná trasa v Súľovských vrchoch, ktorá vedie z Manínskej tiesňavy cez Záskalie, Kostoleckú tiesňavu (najväčší skalný previs na Slovensku), Kostolec, Bosmany a Veľký Manín späť do Manínskej tiesňavy. Do najužšieho kaňonu na Slovensku - Manínaskej tiesňavy, východzieho miesta náučného chodníka, sa dá dostať autobusom alebo vlakom z Považskej Bystrice, ale aj peši po žltej značke cez Veľký Manín. Tesne pred koncom túry, sa v úžine pri značkovanom chodníku nachádza minerálny prameň.

  • Náučný chodník Súľovské skaly (5 km)

Stredne náročná trasa začína v obci Súľov a po červenej značke vedie centrálnou časťou Súľovských skál. Na lúke pod Súľovským hradom je výdatný prameň pitnej vody. Odtiaľ sa už podľa zelených značiek pokračuje výstupom na Súľovský hrad (652,4 metrov n. m.)

  • Náučný chodník Vršatecké bradlá (12 km)

Náučný chodník v Bielych Karpatoch začína pri rekreačnom stredisku na Vršatci, po zaleno značenom chodníku pokračuje cez Vršatecký hrad a Vršatecké Podhradie, končí v Červenom Kameni (Lednickom hrade). Od Vršateckého hradu sa po modrých značkách dostanete do Vršateckého Podhradia. Celú cestu sprevádza prekrásna panoráma Vršateckých bradiel, ktoré sa rozkladajú tesne nad poliami po ľavej strane chodníka. Pri zostupe zo sedla treba opustiť modré značky, ktoré pokračujú po poľnej ceste a odbočiť doľava slabo znateľným chodníkom. Tesne popod skaly sa dostanete na lúky pod chatkami nad obcou Červený Kameň. Odtiaľ už vedie cesta priamo na jednu z najzaujímavejších zrúcanín – Lednický hrad (805 metrov n. m.).

 

Zdroj/autor: tikpb, drom

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
3.8/5 (5 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 26. apríl. 2024. Meniny má Jaroslava.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa