5 miest, ktoré by ste mali navštíviť v českom Posázaví

2014-05-08 12:00:00 |   |    | 

ČESKÁ REPUBLIKA - Oblasť okolo rieky Sázavy je rajom pre milovníkov prírody, histórie i kultúry. Sázava je dlhá 218 kilometrov a ponúka ideálne podmienky na splavovanie i rybárčenie. V tejto oblasti je tiež veľa hradov, zámkov a každoročne sa tu konajú zaujímavé kultúrne podujatia.



Mnohí sa už v tomto období zamýšľajú nad tým, ako strávia letnú dovolenku. Ak patríte medzi zástancov aktívneho oddychu a nechcete cestovať do vzdialených krajín, oblasť Posázaví je ideálnou voľbou. Môžete sa kochať prekrásnou prírodou po vlastných alebo na bicykli, spolu s rodinou splavovať Sázavu, oddýchnuť si pri lovení rýb či ponoriť sa na chvíľu do histórie. Čo by ste nemali pri potulkách oblasťou Posázaví vynechať?

 

  • Hrad Český Šternberk

Majestátny gotický hrad sa vypína na skalnatom brehu nad riekou Sázavou. Jeho vznik sa datuje do roku 1241. Milovníci histórie môžu počas návštevy hradu navštíviť 15 miestností, ako napríklad rytiersku sálu, dámsky salón, knižnicu, pracovňu, atď. Sú zariadené honosným nábytkom, portrétmi, porcelánom a ďalšími zaujímavými exponátmi.

 

  • Prírodný park Džbány-Žebrák

Lesy, lúky, rybníky, množstvo zaujímavých rastlín a živočíchov. To všetko môžete obdivovať na trasách vedúcich po náučných chodníkoch v tomto chránenom území. V tejto oblasti sa môžete dokonca vydať na cestu „Po stopách bitky pri Jankove“, ktorá bola jednou z najkrvavejších bitiek tridsaťročnej vojny.

 

  • Votice

Mesto Votice a jeho okolie ponúka návštevníkom nielen krásnu prírodu, ale aj mnoho historických pamiatok. Za zastavenie určite stojí kópia jeruzalemského Božieho hrobu, ktorá vznikla v rokoch 1685-1688. Stavala sa podľa nákresov dvoch františkánskych mníchov, ktorých do Jeruzalemu vyslala sestra grófa Františka Ferdinanda z Vrtby. Za povšimnutie stoja i exponáty umiestnené vo vlastivednom múzeu.

 

  • Bájna hora Blaník

Blaník je známy vrch, ktorý leží v srdci Posázaví. Leží vo výške 638 metrov nad morom a je opradený mnohými legendami. Najznámejšia z nich hovorí o tom, že v útrobách tejto hory je ukryté vojsko, na čele ktorého stojí Svätý Václav. Vojsko je pripravené zasiahnuť vtedy, keď to bude český národ potrebovať. V tejto oblasti sa rozhodne oplatí navštíviť rozhľadňu, ktorá sa nachádza priamo na Blaníku.

 

  • Zámok Jemniště

Vznik barokového zámku sa datuje do obdobia rokov 1720-1725. Za návštevu rozhodne stojí prehliadka samotného zámku, ale aj prechádzka po prekrásnej zámockej záhrade s mnohými vzácnymi drevinami či posedenie v útulnej kaviarni alebo reštaurácii. Zaujímavosťou je, že ľavé krídlo zámku je obývané majiteľom Jiřím Sternbergom.

 

Zdroj/autor: posazavi.com, Mirka, drom

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
3.2/5 (5 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 26. apríl. 2024. Meniny má Jaroslava.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa