Za túru vo Vysokých Tatrách sa možno bude platiť!

2013-09-19 15:30:00 |   |    | 

SLOVENSKO - Pri túrach v niektorých častiach Vysokých Tatier budú turisti možno musieť platiť. Napísal to denník Hospodárske noviny s odvolaním sa na informácie ochrancov životného prostredia. Opatrenie, od ktorého si štát sľubuje posilnenie starostlivosti o chránené územia, sa môže týkať i pohoria Pieniny v severovýchodnom susedstve veľhôr.



Inšpiráciou je pre slovenských ekológov Poľsko, kde sa niektoré časti Tatier pre turistov spoplatňujú už dvadsať rokov. Dospelý turista tam platí za celodenný vstup do chránených oblastí okolo jedného eura. Príjmy zo vstupného na Slovensku by sa využívali na údržbu turistických trás a vybudovanie odpadkových košov a toaliet.

Vstupné do hôr sa vyberá zatiaľ len v Slovenskom raji. Peniaze tam ale podľa denníka neinkasujú ochrancovia životného prostredia, ale miestne obce.

Situáciu vo Vysokých Tatrách podľa denníka komplikuje fakt, že štát nie je vlastníkom všetkých pozemkov. Niektoré patria súkromným vlastníkom, iné obciam, štátnym lesom či rímskokatolíckej cirkvi. Rozsah spoplatnených oblastí by závisel na dohode s nimi.

Vďaka novo získaným prostriedkom by správa Tatranského národného parku mohla návštevníkom poskytovať i sprievodcovské služby s odborným výkladom, napísal denník.

 

Zdroj/autor: čtk, drom

 

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
3.0/5 (4 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Nedeľa, 2. jún. 2024. Meniny má Oxana, Xénia.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa