Svet sa ponorí do tmy. Neprichádza však apokalypsa, ale Hodina Zeme

2015-03-27 17:00:00 |   |    | 

Možno si to až toľko neuvedomujeme, ale klimatické zmeny sa nás pomaly dotýkajú. Sme prvou generáciou, ktorá ich pociťuje na vlastnej koži a aj poslednou, ktorá ešte má šancu zmeniť sa a pomôcť našej Zemi. Je na nás, aby sme niečo spravili inak bude neskoro. Nie sú to len plané reči politikov, ale realita stojaca priamo pred nami. Preto sa po celom svete túto sobotu pripravuje obrovské podujatie Hodina Zeme. Pripojíte sa k miliarde ľudí?



 

Boj

 

Hlavnou myšlienkou Hodiny Zeme je zabezpečiť, aby naša planéta slúžila rovnako dobre aj nasledujúcich generáciám. Všetky zmeny, ktorými prechádzame sa dajú pripísať našej činnosti, a preto by sme mali konať, aby sme stopy, ktoré na Zemi zanechávame po sebe aj upratali. Jedná sa hlavne o klimatické zmeny spôsobené našou činnosťou a svetelné znečistenie.

Zámerom je, aby si každý jednotlivec, ale aj spoločnosť uvedomili, že aj ich správanie zaváži. Zbytočné plytvanie zdrojmienergiu majú dopad na Zem a pritom každý z nás môže prispieť svojou troškou. Preto sa na celej Zemi zajtra, 28. marca, o 20:30 (nášho času) vypnú všetky svetlá. Na hodinu sa ponoríme do tmy, aby sme vyslali posolstvo o potrebe chrániť planétu.

 

Miliarda ľudí

 

Podujatie sa prvýkrát uskutočnilo v roku 2007 v Sydney. Vtedy sa domáci rozhodli, že na znak boja proti klimatickým zmenám vypnú na hodinu všetky svetlá. Zapojilo sa viac ako 2,2 milióna domácností a podnikov, čím sa spustili tento projekt. Rokmi čísla narastali obrovskou rýchlosťou a tento rok sa očakáva, že sa do Hodiny Zeme zapojí vyše miliarda ľudí po celom svete.

Vlajkovými loďami sú samozrejme veľké pamiatky, ktorých osvetlenie je vždy na hodinu vypnuté. Do podujatia sú zapojené pamiatky ako Koloseum v Ríme, Dom opery v Sydney, most Golden Gate v San Francisku, socha Krista spasiteľa v Brazílii, Eiffelova veža v Paríži alebo aj reklamy na námestí Times Square v New Yorku.  

 

Na Slovensku

 

U nás doma na Slovensku sa toto podujatie odštartovalo v roku 2011. Odvtedy sa postupne zapájajú domácnosti, ale aj organizácie. Tento rok môžeme očakávať, že sa na hodinu zhasnú pamiatky ako Bojnický zámok, Spišský hrad, hrad Modrý kameň, Hodinová veža v Banskej Bystrici, hrad Ľubovňa a iné.

Symbol

 

Zapojiť s do podujatia je veľmi jednoduché. Stačí vypnúť na hodinu svetlá a upozorniť tak na to, čo sa s planétou deje. Samozrejme ide len o symbol a samotné zhasnutie svetiel nie je tým, čo Zem zachráni. Vypnuté pouličné lampy, reklamy, osvetlenia majú pripomenúť, aké dôležité je snažiť sa a meniť naše správanie. Plytvanie energiou je ľahko odstrániteľné aj v našich domácnostiach. Tak si to spolu pripomeňme a v zajtra sa ponorme na hodinu na príjemnej tmy.

 

Zdroj/autor: hodinazeme.svetelneznecistenie.sk, SiSa, drom

Zdieľať článok na Facebooku
Zdroj: SiSa

Hodnotenie článku:
5.0/5 (1 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 26. apríl. 2024. Meniny má Jaroslava.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa