Letecké spoločnosti a podvodníci

2007-04-25 12:02:00 |   |    | 

SPOJENÉ ŠTÁTY - Letecký priemysel prichádza každoročne o 600 miliónov dolárov dôsledku podvodov v leteckých spoločnostiach.



Podľa prieskumu spoločnosti Delloite a Medzinárodnej asociácie interných audítorov leteckých dopravných spoločností (IAAIA), ktorý sa uskutočnil koncom roka 2006, dosiahli podvody za obdobie od štúdie vypracovanej pred 6 rokmi 5-násobný rast. Za posledných 12 mesiacov sa s podvodnou činnosťou stretlo 79 % leteckých prepravcov, ktorí sa na prieskume zúčastnili. Podvody pripravujú priemernú leteckú spoločnosť každoročne o 3 milióny USD. Najviac sú v tomto smere zasiahnutí nízkonákladoví prepravcovia, ktorí sa ročne stretávajú v priemere s 1 000 prípadmi podvodov. U sieťových prepravcov ide o 300 prípadov za rok.

Prieskum odhalil rôzne typy podvodov. Falšovanie, ukradnuté letenky, krádež nákladu, falošné nároky vzhľadom na obsah batožiny, zneužitie výhod nalietaných kilometrov v rámci leteckých aliancií a prepadnuté šeky evidovala viac ako tretina leteckých spoločností.

To je približne 60 % všetkých strát spôsobených externými podvodmi. Najväčšie straty, v priemere 1 milión USD, spôsobujú podvody s kreditnými kartami. Najväčšie straty zaznamenali nízkonákladové spoločnosti, čiastočne z dôvodu vysokého počtu leteniek predávaných online. Prieskum poukázal aj na nárast zneužitia výhod nalietaných kilometrov v rámci leteckých aliancií. Čoraz väčší počet zamestnancov posúva body priateľom a rodine. Až 20 % spoločností pripustilo aj prípady interného zneužitia osobných údajov cestujúcich. Krádeží identity zákazníkov aerolínií sa dopustilo 7 % zamestnancov. Podľa prieskumu približne 60 % leteckých prepravcov nemá zavedený program ochrany proti podvodu a viac ako tretina aerolínií ho odhalí náhodne. Pritom 90 % respondentov očakáva nárast, resp. neznemenú úroveň podvodov v roku 2007.

Deloitte a IAAIA v rámci prieskumu oslovili takmer 180 spoločností. Zúčastnilo sa na ňom 76 % sieťových prepravcov, 17 % nízkonákladových a 7 % charterových leteckých prepravcov. Medzi účastníkmi z 5 kontinentov bolo 44 % z Európy, 17 % z Ameriky, 12 % z Ázie, 10 % z oblasti Pacifiku, 10 % z Blízkeho východu a 7 % z Afriky. Letecké spoločnosti priemerne zamestnávali 13 700 ľudí a vlastnili 127 lietadiel. Priemerné hrubé príjmy účastníkov prieskumu predstavovali 4,4 miliardy USD.

Spoločnosť Delloite poskytuje služby v oblastiach auditu, daní, konzultácií a finančného poradenstva. Spolupracuje s vyše 80 % najvýznamnejších svetových spoločností a k dispozícii má 135 000 pracovníkov na celom svete. Asociácia IAAIA vznikla v roku 1991 v Londýne a v roku 2006 mala viac ako 70 členských leteckých spoločností.

Zdroj/autor: tasr, drom

 

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Streda, 1. máj. 2024. Dnes je Sviatok práce,
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa